Po kaimo muštynių Rusijos gubernatorius įžvelgė Vakarų sąmokslą

Po masinių muštynių, kuriose dalyvavo 200 žmonių ir vienas jų žuvo, romų bendruomenė buvo priversta palikti Rusijos Čemodanovkos kaimą. O regiono vadovas užsipuolė konflikto kurstytojus – Vakarus.

Niekas tiksliai nežino, dėl kokios priežasties kaime kilo masinės muštynės.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
Niekas tiksliai nežino, dėl kokios priežasties kaime kilo masinės muštynės.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2019, 6:24 AM

Etninis konfliktas Penzos srities Čemodanovkos kaime kilo birželio 13 d. dėl buitinių priežasčių.

Socialiniame tinkle „VKontakte“ pasirodė pranešimas, kad romų bendruomenės atstovai kabinėjasi prie rusų tautybės kaimo gyventojų vaikų.

Pasak kitos versijos, paauglei rusei prie tvenkinio buvo pabandyta nuplėšti maudymosi kostiumėlį, ir suaugusieji tai įvertino kaip pasikėsinimą išžaginti.

Kiti kalbėjo, kad viskas prasidėjo nuo paprastų vaikų peštynių.

„Buvo kalbama, jog čigonai prie tvenkinio bandė išprievartauti rusų mergaitę. Kažkas iš rusų apie tai sužinojo ir nuėjo aiškintis.

Čigonai išsitraukė peilius, šautuvus ir kirvius, daužė mašinas, šaudė, mėtė, kas papuola po ranka! Vieną mūsiškį subadė, kažkas praskėlė galvą šiferiu“, – apie smurto užuomazgas „VKontakte“ rašė vienas liudininkas.

Kol policija ir greitoji pagalba skubėjo į kaimą, išsigandę gyventojai bijojo išeiti į lauką ir kalbėjo, kad prasidėjo karas. Pasklidus gandams, kad vienai konflikto pusių į pagalbą atvyksta pastiprinimas iš kitų gyvenviečių, gyventojai blokavo pro kaimą einantį federalinį greitkelį.

Per muštynes žuvo 33 metų vietos gyventojas Vladimiras Grušinas – jis patyrė sunkią galvos traumą. Dar vienas asmuo sunkios būklės gydomas reanimacijoje.

Į policijos nuovadą pristatyti 174 masinių muštynių dalyviai, keliolika jų uždaryta į areštinę.

Kitą dieną pusantro tūkstančio Čemodanovkos gyventojų atėjo į „liaudies susirinkimą“ susiklosčiusiai padėčiai aptarti. Kai kas reikalavo iškeldinti romų bendruomenę, kurią sudaro maždaug 650 žmonių.

Šią savaitę Rusijos žiniasklaida pranešė, kad visa Čemodanovkos romų bendruomenė paliko kaimą. Ar žmonės tai padarė savo noru, neaišku.

Kaimo tarybos pirmininkas Sergejus Fadejevas iš pradžių teigė, kad jie buvo priverstinai išvežti autobusais. Dabar aiškinamasi, ar romai teisėtai gyveno Čemodanovkoje.

Vėliau tas pats S.Fadejevas pareiškė, kad visi, kurie norėjo, išvažiavo patys. Juos esą priglaudė kitos romų bendruomenės.

Penzos srities gubernatorius Ivanas Beloziorcevas įspėjo, kad išorės jėgos skleidžia melagingą informaciją siekdamos pakurstyti tautinį konfliktą.

„Atitinkamos tarnybos turi įvertinti provokatorių pastangas skleisti paniką tarp mūsų gyventojų platinant klaidingus duomenis ir pritatant juos kaip realius faktus“, – savo „Instagram“ paskyroje rašė gubernatorius.

Vėliau asmeniškai kreipęsis į Čemodanovkos gyventojus jis paaiškino jiems apie išorės grėsmes: „Amerika ir Vakarai skiria didžiulius pinigus paruošti žmonėms, jie gauna iš ten pinigus. (...) Tokių žmonių yra ir pas mus, mūsų regione.

Jie stengiasi ne spręsti problemą, ne ieškoti teisėto sprendimo, o destabilizuoti padėtį. Jūs privalote žinoti, kad klaidingą informaciją įperša vieną, antrą, trečią kartą, ir tada tauta sprogsta.“

Parengta pagal BBC, „Newsru.com“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.