Rumunijos prezidento rinkimai vyks lapkritį

Rumunija lapkritį surengs prezidento rinkimus, antradienį pranešė ministrė pirmininkė, valdantiesiems socialdemokratams dar neatsigavus po prasto pasirodymo per Europos Parlamento rinkimus, o jų lyderiui atliekant už korupciją skirtą įkalinimo bausmę.

K. Iohannisas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K. Iohannisas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2019, 9:25 PM

Centro dešiniųjų pažiūrų valstybės vadovas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas), balsingas vyriausybės kritikas, per lapkričio 10 dieną vyksiančius rinkimus sieks antrosios kadencijos.

Jeigu per pirmąjį balsavimą nė vienas kandidatas nesurinks daugiau kaip 50 proc. visų balso teisę turinčių Rumunijos piliečių balsų, antrasis ratas bus rengiamas lapkričio 24-ąją.

Valdančioji Socialdemokratų partija (PSD) tebeieško kandidato, galinčio mesti iššūkį K. Iohannisui.

Gegužę partiją ištiko dvigubas smūgis: per EP rinkimus socialdemokratai gavo tik 23 proc. balsų, nors 2014-aisiais už juos balsavo 37 procentai; be to, PSD lyderis Liviu Dragnea (Livijus Dragnia) buvo pasiųstas į kalėjimą už korupciją.

K. Iohannisas prezidentu buvo išrinktas 2014 metais, iškovojęs netikėtą pergalę prieš favoritu laikytą Victorą Pontą (Viktorą Pontą) – tuometį premjerą ir PSD lyderį.

Rumunijoje prezidentas visų pirma atsakingas už užsienio politiką ir aukščiausių šalies pareigūnų skyrimą. K. Iohannisas savo ruožtu ne kartą naudojosi šiuo postu vyriausybei kritikuot.

60-metis valstybės vadovas, priklausantis Rumunijos vokiečių mažumai, demonstruoja didelį pasitikėjimą savo jėgomis, siekdamas antros penkerių metų kadencijos.

Kol kas niekas kitas nepaskelbė sieksiantis prezidento posto.

Premjerė Viorica Dancila (Viorika Denčilė), praeitą mėnesį išrinkta PSD pirmininke, kai buvo įkalintas L. Dragnea, balotiruotis atsisakė – ji sakė nesanti pakankamai populiari, kad galėtų vesti partiją į pergalę.

Partijos vadovybė rugpjūtį susitiks rinkti kandidato. Vietos žiniasklaida nurodo, kad favoritu laikomas finansų ministras Eugenas Teodorovici (Eudženas Teodorovičis).

Naujai suformuotas centro dešiniųjų aljansas USR-PLUS, supurtęs Rumunijos politinę areną, kai per EP rinkimus gavo apie 22 proc. balsų, pareiškė išsirinksiantis savo kandidatą liepos pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.