Skandalas ligoninėje: dėl vietų trūkumo su suaugusiaisiais paguldyta 15-metė buvo išprievartauta

Lenkijoje kilo pasipiktinimas dėl paauglės išprievartavimo psichiatrijos ligoninėje Gdanske. Skandalas gresia virsti politiniu: 15-metė buvo paguldyta su suaugusiaisiais, nes vaikų skyriuose trūksta vietos.

Lenkijos psichiatrijos ligoninėse jaunų pacientų kiekvienais metais daugėja, bet jos nepasirengusios jų priimti.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lenkijos psichiatrijos ligoninėse jaunų pacientų kiekvienais metais daugėja, bet jos nepasirengusios jų priimti.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lenkijos psichiatrijos ligoninėse jaunų pacientų kiekvienais metais daugėja, bet jos nepasirengusios jų priimti.<br> „123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Lenkijos psichiatrijos ligoninėse jaunų pacientų kiekvienais metais daugėja, bet jos nepasirengusios jų priimti.<br> „123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Lenkijos psichiatrijos ligoninėse jaunų pacientų kiekvienais metais daugėja, bet jos nepasirengusios jų priimti.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Lenkijos psichiatrijos ligoninėse jaunų pacientų kiekvienais metais daugėja, bet jos nepasirengusios jų priimti.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jul 11, 2019, 7:52 PM

Nuo raminamųjų vaistų apdujusią merginą seksualiai išnaudojo 10 metų vyresnis psichiatrijos ligoninės pacientas.

Po šio nusikaltimo opozicija apkaltino vyriausybę, kad ji ignoruoja faktą, jog daugėja psichikos negalavimų turinčių vaikų, tačiau jiems gydyti papildomų lėšų neskiriama.

Medikams skambinant pavojaus varpais dėl perpildytų vaikų ligoninių sveikatos apsaugos ministras Lukaszas Szumowskis ne inicijavo naujų skyrių atidarymą, o išleido potvarkį, leidusį psichikos liga susirgusius vaikus guldyti suaugusiųjų skyriuose.

Opozicija teigia, kad Teisės ir teisingumo partija (TTP) žadėjo pagerinti gydymą, bet nieko nepadarė. O valdantieji atsikerta, kad psichiatrijos srityje egzistuoja dešimtmečius vilkintos problemos, kurių taip greitai ištaisyti nepavyks.

Išprievartavo apdujusią

„Priimdami tą mergaitę į suaugusių skyrių manėme, kad renkamės mažesnį blogį, o išėjo priešingai“, – pareiškė Gdansko psichiatrijos ligoninės direktorius Leszekas Trojanowskis.

Gydymo įstaigos vadovas paaiškino, jog mergaitę, kuri grasino nusižudyti dėl mokykloje patiriamų patyčių, gydytojai pabijojo siųsti namo, kai vaikų skyriuje neatsirado jai vietos.

Todėl nuspręsta pasinaudoti ministro potvarkiu, išleistu prieš kelis mėnesius, ir paguldyti mergaitę į suaugusiųjų skyrių.

Naktį iš gretimos vyrų palatos į moterų palatą įslinkęs 25 metų pacientas pasinaudojo tuo, kad mergaitė buvo stipriai prislopinta raminamųjų vaistų, todėl nepajėgė gintis, ir ją išniekino.

Kelios kitos palatoje buvusios moterys nuo vaistų buvo kietai įmigusios ir nieko nematė.

Dėl personalo trūkumo ligoninėje, kurioje – 430 pacientų, naktį budi vos vienas gydytojas ir kelios medicinos seserys, kurios nepajėgios visko sukontroliuoti.

Po kelių dienų gydytojas suprato, kad paauglės sveikata dar labiau pablogėjo, o to priežastimi tapo patirta prievarta.

Iškviesta policija apklausė įtariamąjį, bet jo negalėjo areštuoti dėl nustatytos psichikos ligos, todėl tik pervežė į kitą ligoninę.

Atsiliepė dar dvi aukos

Kilus skandalui įsidrąsino dvi 13 metų mergaitės – jos prisipažino, kad prieš savaitę jas tame pačiame suaugusiųjų skyriuje išniekino kitas ligonis.

Policijos tardomas 37 metų vyras prisipažino atsigulęs į lovą greta mergaičių, bet teigia, kad jos pačios jį sugundė intymiai sueičiai.

Šio vyriškio policininkai irgi negalėjo išvežti į areštinę, o privalėjo palikti gydytis ligoninėje.

Visuomenei pradėjus piktintis, kad medikai nesugebėjo užtikrinti saugumo ligoninėje, Gdansko psichiatrai išplatino viešą laišką, kuriame pagrasino kolektyviai išeiti iš darbo ligoninėje, jeigu nebus pagerintos darbo sąlygos.

Medikai atskleidė, kad vaikų skyriuje yra 35 vietos, o pacientų visada yra ne mažiau kaip 40 – dalis iš jų guli ant čiužinių skyriaus koridoriuose.

Daugėja jaunų pacientų

Dėl priklausomybių, patiriamų patyčių bei problemų namuose ir tarpasmeniniuose santykiuose kiekvienais metais daugėja vaikų, kurie turi psichikos sutrikimų ir kuriems reikalingas stacionarinis gydymas.

Psichiatrai apie tai šaukia jau beveik dešimtmetį, tačiau naujų ligoninių ir papildomų skyrių nesteigiama. Anot medikų, Lenkijoje tebėra gajus posakis, kad psichikos negalavimai – nerimta ir netgi gėdinga liga, apie kurią kitiems geriau nepasakoti.

Dėl neigiamo požiūrio į tokias ligas mažai medicinos studentų nori rinktis psichiatro specializaciją, ir tokių gydytojų labai trūksta. Gdansko ligoninėje paprastai guli ne mažiau kaip 350 pacientų, o jiems gydyti yra tiktai 20 gydytojų.

Bijodami, kad nebūtų apkaltinti neprižiūrėję pacientų, po kilusio triukšmo dėl išprievartavimų gydytojai atsisako budėti naktimis, dėl to ligoninei iškilo grėsmė būti uždarytai.

„Į tai, kad vaikų psichiatrijoje situacija yra tragiška, mes nevaisingai bandėme atkreipti dėmesį jau daug metų.

Šių tragedijų būtume išvengę, jei valdžia mus būtų išgirdusi“, – pareiškė L.Trojanowskis.

Lenkijoje milijonui gyventojų tenka 90 gydytojų psichiatrų, mažiau Europos Sąjungoje jų yra tik Bulgarijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.