„Hizbollah“: jeigu kiltų karas, Iranas būtų pajėgus bombarduoti Izraelį

Irano remiamo Libano šiitų sukarinto judėjimo „Hizbollah“ vadovas Hassanas Nasrallah penktadienį pareiškė, kad JAV sąjungininkas Izraelis neliktų „neutralus“, jeigu tarp Vašingtono ir Teherano kiltų karas.

 Irano remiamo Libano šiitų sukarinto judėjimo „Hizbollah“ vadovas Hassanas Nasrallah penktadienį pareiškė, kad JAV sąjungininkas Izraelis neliktų „neutralus“, jeigu tarp Vašingtono ir Teherano kiltų karas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irano remiamo Libano šiitų sukarinto judėjimo „Hizbollah“ vadovas Hassanas Nasrallah penktadienį pareiškė, kad JAV sąjungininkas Izraelis neliktų „neutralus“, jeigu tarp Vašingtono ir Teherano kiltų karas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2019, 1:05 PM

Tokiu atveju „Iranas būtų pajėgus bombarduoti Izraelį su įtūžiu ir jėga“, – H. Nasrallahas sakė duodamas interviu „Hizbollah“ televizijai „al Manar“.

Šie komentarai nuskambėjo jau kelias savaites tvyrant didelei įtampai tarp Jungtinių Valstijų ir Irano, amerikiečių prezidentui Donaldui Trumpui aštrinant žodžių karą su šiitiška respublika.

„Kai amerikiečiai supras, kad šis karas galėtų nušluoti Izraelį, jie persigalvos, – teigė H. Nasrallah. – Mūsų kolektyvinė atsakomybė regione – siekti, kad nekiltų Amerikos karas su Iranu.“

Pasak jo, JAV sąjungininkės Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai visiškai nesuinteresuotos, kad prasidėtų toks konfliktas.

Penktadienį JAV Atstovų Rūmai nubalsavo apriboti D. Trumpo galimybes pradėti karą su Iranu. Įstatymų leidėjai reiškė nuogąstavimus, kad prezidento karinga politika stumia šalį į nereikalingą konfliktą.

Jungtinės Valstijos laiko „Hizbollah“ teroristine organizacija. Ši grupuotė yra vienintelė, nenusiginklavusi po 1975–1990 metų Libano pilietinio karo.

Be to, ji yra politiškai labai įtakinga šioje mažoje Artimųjų Rytų valstybėje: per praeitais metais vykusius rinkimus „Hizbollah“ gavo 13 iš 200 vietų parlamente ir užsitikrino tris postus dabartinėje vyriausybėje.

Dalyvavimas Sirijoje mažinamas

H. Nasrallah taip pat sakė atitraukęs iš kaimyninės Sirijos dalį savo judėjimo kovotojų, palaikančių Damasko režimą.

„Sirijos kariuomenė labai atsigavo ir padarė išvadą, kad dabar jai mūsų nebereikia“, – aiškino jis.

„Veikiame kiekvienoje teritorijoje, kurioje veikėme anksčiau. Tebesame ten, bet mūsų nebeturi būti daug, kol nėra praktinio poreikio“, – pridūrė „Hizbollah“ vadovas.

Šis Irano remiamas judėjimas nuo 2013 metų dalyvauja Siriją krečiančiame daugiaplaniame konflikte, bet H. Nasrallah nepateikė detalių, koks yra „Hizbollah“ pajėgų mažinimo mastas.

Rusijos ir Irano remiama Damasko vyriausybė nuo 2015 metų susigrąžino daug teritorijų, anksčiau kontroliuotų sukilėlių ir džihadistų. Dabar ji kontroliuoja apie 60 proc. šalies teritorijos.

Vašingtonas antradienį paskelbė naujų sankcijų „Hizbollah“, nukreiptų prieš pirmąkart išrinktus šio judėjimo pareigūnus.

H. Nasrallah sakė, kad nė vienas jo judėjimo kovotojas šiuo metu nedalyvauja kautynėse Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje. Šiame džihadistų bastione režimo ir Rusijos pajėgos nuo balandžio vykdė intensyvius bombardavimus, nusinešančius nemažai civilių gyvybių.

Vis dėlto „jeigu iškiltų poreikis grįžti, visi, kurie ten buvo, sugrįžtų“ į Siriją, pabrėžė jis.

Tel Avivas „pasiekiamas“

Paklaustas apie besikartojančius Izraelio smūgius Sirijoje H. Nasrallah atsakė, kad šios šalies premjeras Benjaminas Netanyahu „apgaudinėja savo žmones“.

„Jis balansuoja ties pavojinga riba, nes Iranas iš Sirijos nepasitrauks“, – perspėjo „Hizbollah“ vadovas.

Izraelis surengė šimtus smūgių kaimyninėje Sirijoje, nukreiptų, anot žydų valstybės, prieš iraniečių ir „Hizbollah“ karinius taikinius. Izraelis pažadėjo neleisti, kad Irano pajėgos įsitvirtintų šioje šalyje.

H. Nasrallah davė interviu minint jo judėjimo karo su Izraeliu 2006-aisiais pradžios metines. Per tą konfliktą žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. libaniečių, daugiausiai civilių, ir daugiau kaip 160 izraeliečių, daugiausiai karių.

Abi šalys formaliai tebekariauja. Jungtinių Tautų taikdarių pajėgos nurodė, kad nuo praeitų metų pradžios Libano ir Izraelio pasienyje buvo aptikti trys tuneliai.

„Hizbollah“ lyderis perspėjo, kad pagrindiniai Izraelio objektai palei Viduržemio jūros pakrantę, įskaitant Tel Avivą, yra „pasiekiami mūsų raketoms“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.