Kandidatę pasitinka politinis kliūčių ruožas: grupuotės rengiasi nebebalsuoti

Kelyje į Europos Komisijos pirmininko postą Vokietijos gynybos ministrei Ursulai von der Leyen kyla vis daugiau kliūčių. Po akistatos su kandidate kai kurios grupės Europos Parlamente apsisprendė už ją nebalsuoti.

U.von der Leyen sulaukė gausybės reikalavimų iš skirtingų EP frakcijų, bet įgyvendinti visų norus bus sunku.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
U.von der Leyen sulaukė gausybės reikalavimų iš skirtingų EP frakcijų, bet įgyvendinti visų norus bus sunku.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2019, 2:39 PM

„Esu europietė tiek širdyje, tiek įsitikinimais“, – trečiadienį sakė U.von der Leyen, pirmą kartą kreipdamasi į žiniasklaidą kaip oficiali kandidatė pakeisti Europos Komisijos (EK) pirmininką Jeaną Claude’ą Junckerį.

Tačiau meilės Europai politikei neužteko, kad pelnytų europarlamentarų simpatijas per dviejų valandų klausymą, vykusį Briuselyje.

Europos Parlamento (EP) deputatai egzaminavo 60 metų kandidatę klimato kaitos, įstatymų viršenybės ir ES institucijų reformų klausimais.

Atsakymai netenkina

„U.von der Leyen pareiškimai buvo nuviliantys. Neišgirdome nė vieno konkretaus pasiūlymo, ar tai būtų įstatymo viršenybės, ar klimato klausimai.

Mus išrinko, kad darytume pokyčius, bet dabar nematome galimybės siekti pokyčių su šita kandidate“, – po trečiadienio klausymo sakė žaliųjų frakcijos atstovė Ska Keller.

„U.von der Leyen tiesiog nėra Komisijos pirmininkė, kurią galėtų palaikyti žaliųjų frakcija Europos laisvasis aljansas“, – trumpai reziumavo jos kolega Philippe’as Lamberts’as.

Socialistai irgi nebuvo patenkinti kandidatės atsakymais.

„Mums neužteko atsakymų, todėl mes surašysime savo reikalavimus ir įvertinsime kandidatę atsižvelgdami į gautus atsakymus“, – po klausymo kalbėjo Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos pirmininkė Iratxe Garcia Perez.

Postų dalybos tęsiasi

Liberalų frakcijos „Atnaujinti Europą“ pirmininkas Dacianas Ciolosas buvo tiesmukas ir pateikė kandidatei keturis reikalavimus. Vienas jų – suteikti liberalų kandidatei Margrethe Vestager tokias pat pareigas kaip ir jos varžovui socialdemokratui Fransui Timmermansui.

U.von der Leyen teigė siūlysianti pastarajam toliau eiti EK pirmojo vicepirmininko pareigas, o M.Vestager galinti pasiūlyti kiek žemesnes – paprasto vicepirmininko postą.

D.Ciolosas taip pat reikalavo, kad U.von der Leyen atsakytų į jai metamus kaltinimus dėl prasto vadovavimo ir pinigų švaistymo Vokietijos gynybos ministerijoje.

Gali vilkinti procesą

Balsavimas dėl U.von der Leyen kandidatūros vyks antradienį Strasbūre.

Jeigu EP jai nepritars, ES valstybių lyderiai per 30 dienų turės pateikti naują kandidatūrą.

EP frakcijos taip pat gali bandyti išsiderėti, kad būtų atsižvelgta į jų siūlomus prioritetus arba į tam tikrus postus būtų paskirti jų nariai.

EP vadovai taip pat gali atidėti balsavimą kelioms savaitėms ar net mėnesiams, nes dabartinio EK pirmininko kadencija baigsis tik lapkričio 1 d.

„Tikiuosi, kad ji pamatė aiškesnį Parlamento vaizdą – mūsų prioritetus ir įvairius klausimus, kurie rūpi arba domina politines grupes“, – apie U.von der Leyen trečiadienio pasirodymą sakė EP pirmininkas Davidas Maria Sassoli.

Jis teigė, kad dar anksti spėlioti, koks bus EP sprendimas.

„Manau, kad dar yra darbo, kurį reikia atlikti“, – sakė D.M.Sassoli.

Kai kurie ekspertai pripažįsta, kad neverta buvo tikėtis iš U.von der Leyen aiškios programos ateinantiems penkeriems metams, nes politikė nedalyvavo EP rinkimuose, o iki praėjusios savaitės buvo tik Vokietijos gynybos ministrė.

Parengta pagal „Euractiv“, „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.