Meilės istorija pasibaigė teismuose: atėmė butą iš neištikimo sutuoktinio

Prieš vestuves žmona pusę buto padovanojo vyrui, tačiau dėl sutuoktinio neištikimybės jųdviejų meilės istorija pasibaigė teisme. Lenkas bando įrodyti, kad, nepaisant visko, jam priklauso brangi dovana.

Teisėjas nusprendė, kad vyras nenusipelno dovanos, mat pasielgė nedėkingai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Teisėjas nusprendė, kad vyras nenusipelno dovanos, mat pasielgė nedėkingai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jul 13, 2019, 9:43 PM

Lenkijos aukščiausiasis teismas prieš kelias dienas atmetė Jakubo R. skundą. Jis mėgino įrodyti, kad žemesnės instancijos teismas atėmė iš jo pusę buto, kurį prieš santuoką jam buvo padovanojusi žmona Malgorzata R.

Teismo nuosprendžiu dovanodama pusę buto žmona tikėjosi, kad vyras bus jai ištikimas, mylintis, rūpestingas.

Tačiau iš tiesų jis esą atsilygino didžiuliu nedėkingumu – ėmė lankytis viešnamiuose, užmezgė pažintis su kitomis moterimis.

Galimybę numato įstatymas

Civilinis šalies kodeksas numato tokią bausmę, jeigu turtinę dovaną gavęs asmuo pasielgia labai nedėkingai. Dovaną atšaukti galima praėjus ne daugiau kaip metams nuo jos įforminimo.

Šiuo konkrečiu atveju Malgorzata R. neturėjo detektyvo įrodymų, kad vyras buvo fiziškai neištikimas.

Teismui užteko patvirtinimų, kad jau gavęs dovanų nekilnojamojo turto sutuoktinis užsiregistravo intymių partnerių bei sutuoktinių paieškos tinklapiuose, o į telefono užrašų knygutę buvo įsivedęs kelių viešnamių ir individualiai dirbančių prostitučių telefonus.

Moteris kaltina susimokymu

Tai ne pirmas kartas, kai per teismą žmonos atsiima dovanotą turtą iš neištikimų vyrų. Prieš ketverius metus Aukščiausias teismas patenkino vienos Žešuvo miesto gyventojos reikalavimą atimti iš vyro jam dovanotą dalį namo, nes jis jai susirgus vėžiu nelankė ligoninėje, o laiką leido su meiluže.

Abu šie nuosprendžiai sukėlė daug ginčų, nes keliose panašiose bylose, kai dovanotą turtą bandė atsiimti apgauti vyrai, teismas jų prašymų nepatenkino.

Dalies internautų teigimu, moterys vyrus apgaudinėja kur kas gudriau, o teisėjomis dirbančios moterys esą yra solidarios su savo lyties atstovėmis.

Prieš tris mėnesius Aukščiausiasis teismas atmetė vieno lenko prašymą, kad buvusi žmona ir jos meilužis sumokėtų moralinę kompensaciją.

Minėtas vyriškis, dirbęs statybininku Vokietijoje ir namo grįždavęs trumpam kas du tris mėnesius, kartą užtiko žmoną su meilužiu.

Įtarimų apimtas vyras atliko vaikų DNR testus ir paaiškėjo, kad visi keturi vaikai yra ne jo, o meilužio. Neištikima žmona persikraustė su vaikais pas meilužį ir ištekėjo už jo.

Apgautas vyras siekė iš žmonos ir jos meilužio išsireikalauti atitinkamai 20 ir 15 tūkst. zlotų (4,67 ir 3,5 tūkst. eurų) kompensacijas už padarytą skriaudą. Rajono teismas priteisė tokias nuobaudas, tačiau Aukščiausiasis teismas patenkino žmonos prašymą jas anuliuoti.

Buvo patikėta žmonos ir jos meilužio tvirtinimais, kad jie nenorėjo daryti skriaudos apgaudinėjamam vyrui, o galvojo apie geresnės šeimos sukūrimą.

Buvo abipusis dėkingumas

Prieš trejus metus Lodzės teismas atmetė Prancūzijos piliečio Vincent’o P. reikalavimą, kad buvusi jo meilužė Sylwia grąžintų nupirktą prabangią mašiną ir dovanotą butą.

Prancūzas su Sylwia susipažino viešnamyje ir pasiūlė jai tapti asmenine meiluže. Vyriškis išnuomojo merginai bei jos vaikui butą ir kas mėnesį duodavo po 2,5 tūkst. eurų pragyvenimui.

Vyriškis apmokėjo Sylwiai krūtų didinimo ir nosies mažinimo operacijas, pirko baldus, brangią buitinę techniką. Pora planavo turėti bendrų vaikų, bet vėliau, kai baigsis Vincent’o P. darbo sutartis Prancūzijoje.

Idilė baigėsi tada, kai nepranešęs atvykęs Vincent’as P. užtiko savo partnerę su meilužiu. Paaiškėjus, kad Sylwia su pastaruoju susitikinėja jau seniai ir net yra susižiedavusi, Vincent’as P. kreipėsi į teismą siekdamas atsiimti dovanotą mašiną ir butą. Teismas jo prašymą atmetė.

Teismo nuomone, šiam atvejui nebuvo galima pritaikyti straipsnio apie dovaną priėmusio asmens nedėkingumą – tai esą buvo abipusio dėkingumo išraiška, o Sylwia neįsipareigojo, kad jų santykiai bus visą laiką puikūs ir kad ji bus jam ištikima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.