Rusijoje iš „banginių kalėjimo“ paleistos dar trys orkos

Rusijos Tolimuosiuose Rytuose veikianti prieštaringai vertinama įmonė antradienį paleido į laisvę dar trys „banginių kalėjime“ laikytas didžiąsias orkas, antradienį pranešė mokslininkai.

Rusijos Tolimuosiuose Rytuose veikianti prieštaringai vertinama įmonė antradienį paleido į laisvę dar trys „banginių kalėjime“ laikytas didžiąsias orkas, antradienį pranešė mokslininkai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos Tolimuosiuose Rytuose veikianti prieštaringai vertinama įmonė antradienį paleido į laisvę dar trys „banginių kalėjime“ laikytas didžiąsias orkas, antradienį pranešė mokslininkai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 1:55 PM

Nuošalioje vietoje netoli Nachodkos miesto esančioje bendrovėje laikoma dešimtys orkų ir baltųjų banginių. Gyvūnai buvo sugauti ketinant juos parduoti okeanariumams, tačiau kilus tarptautiniam pasipiktinimui ir įsikišus prezidentui Vladimirui Putinui dabar yra paleidžiami į laisvę.

„Gyvūnai buvo paleisti dviem grupėmis iš transportavimo narvo. Iš pradžių į jį buvo perkelti patinas ir jauna patelė. Jiems buvo valandą darytas masažas, o paskui jie buvo paleisti“, – rašoma Rusijos žuvininkystės ir okeanografijos tyrimų institutas (VNIRO) pranešime.

Pranešime pažymima, kad mokslininkai ir treneriai katamaranu lydėjo gyvūnus apie 15 mylių, kol šie nuplaukė į atvirą jūrą.

Pasak specialistų, paleidžiant orkas į jūrą jos patyrė minimalų stresą.

„Kitaip nei per pirmąjį etapą, kai mums sutrukdė audra ir buvome priversti papildomas dvi dienas laikyti gyvūnus transportavimo voniose, šįkart viskas įvyko sėkmingai, tad (orkos) patyrė minimalų stresą“, – pranešime cituojamas VNIRO direktorius Kirilas Kolončinas.

Jis pridūrė, kad kitas paleidimo etapas prasidės po dviejų savaičių.

„Artimiausiu metu nuspręsime, kiek bus paleista gyvūnų“, – sakė K. Kolončinas.

Birželį šeši baltieji banginiai ir dvi orkos buvo paleisti į Ochotsko jūrą po šešių dienų kelionės sunkvežimiais su policijos palyda ir plukdymo barža. Anksčiau šį mėnesį mokslininkai paleido į laisvę antrąją gyvūnų grupę.

Rusija – vienintelė šalis, tebegaudanti laukines orkas ir baltuosius banginius bei pardavinėjanti juos okeanariumams. Ši kontroversiška praktika tęsiama dėl kelių teisinių spragų.

Pasipiktinimas šia praktika kilo anksčiau šiais metais, kai žiniasklaida paskelbė nuotraukų, kuriose matyti aptvarai, praminti „banginių kalėjimu“.

Mokslininkai patarė, kad visos 10 įmonėje laikytų orkų turėtų būti paleistos kartu, nes per ilgus kartu praleistus nelaisvės mėnesius tarp gyvūnų susiformavo atitinkami santykiai, o vyresnės orkos galėtų mokyti jaunesnes medžioklės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.