ES teismas perspėja Belgiją dėl atominių elektrinių

Pieš pratęsiant dviejų branduolinių reaktorių eksploatavimą Belgijai derėjo išstudijuoti galimą poveikį aplinkai, pirmadienį nusprendė Europos Teisingumo Teismas (ETT).

 Dabar Belgija privalo atlikti poveikio aplinkai vertinimą ir pademonstruoti, jog egzistuoja „tikra ir rimta“ elektros tiekimo sutrikimų grėsmė, jei elektrinės bus uždarytos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Dabar Belgija privalo atlikti poveikio aplinkai vertinimą ir pademonstruoti, jog egzistuoja „tikra ir rimta“ elektros tiekimo sutrikimų grėsmė, jei elektrinės bus uždarytos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2019, 3:37 PM

ETT dviejų aplinkosaugos grupių iškeltoje byloje nusprendė, kad Belgijos vyriausybė pažeidė Europos Sąjungos teisę.

Dabar Belgija privalo atlikti poveikio aplinkai vertinimą ir pademonstruoti, jog egzistuoja „tikra ir rimta“ elektros tiekimo sutrikimų grėsmė, jei elektrinės bus uždarytos.

Be to, 1-asis ir 2-asis Dulio atominės elektrinės reaktoriai yra netoli Nyderlandų sienos, todėl ši šalis turi būti įtraukti į „vertinimo procedūrą“.

Dabar Belgijos Konstitucinis Teismas spręs šių reaktorių likimą, atsižvelgdamas į ETT teisinį išaiškinimą.

Kaimyninėms šalims reiškiant susirūpinimą, Belgijos parlamentas 2003 metais nusprendė palaipsniui atsisakyti branduolinės energetikos ir uždaryti senstančius šalies reaktorius.

1-asis ir 2-asis Dulio reaktoriai turėjo būti uždaryti 2015-aisiais, sulaukę 40 metų, bet įstatymų leidėjai tuomet nusprendė pratęsti jų eksploatavimą 10-čiai metų, kad šaliai nepritrūktų elektros.

Maždaug 700 mln. eurų buvo išleista elektrinei prie Šeldės upės netoli Antverpeno atnaujinti ir modernizuoti, kad ji atitiktų saugumo standartus.

Tačiau pareigūnai neatliko tokio pačio didelio poveikio aplinkai vertinimo, kokį būtų atlikę, jei būtų statoma nauja elektrinė.

Žaliųjų aktyvistai iškėlė bylą, ir pirmadienį ETT nusprendė, kad pagal ES įstatymus Belgijos pareigūnams ir elektrinę eksploatuojančiai kompanijai „Electrabel“ derėjo atlikti poveikio aplinkai vertinimą.

Tačiau teismas sutiko, kad tokį vertinimą galima atlikti ir dabar, siekiant atgaline data suderinti projektą, nors modernizavimas jau baigtas.

Šiuo metu Belgijoje yra septyni reaktoriai: keturi Dulio elektrinėje ir trys Tianžo elektrinėje šalies rytuose tarp Namiūro ir Lježo.

Inspektoriai išsiaiškino apie dviejų reaktorių – 3-iojo Dulio ir 2-ojo Tianžo – metalinių gaubtų užterštumą, todėl buvo raginama juos uždaryti.

Prancūzų energetikos milžinės „Engie“ padalinys „Electrabel“, kuris valdo elektrines, tvirtina, kad reaktoriai atitinka saugumo standartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?