Užčiuopė aukso gyslą: sraigių gleivės krauna pinigų kalnus

Daugybę metų Tailande sraigės buvo laikomos bjauriausiomis kenkėjomis, nugraužiančiomis daržus. Tačiau šiomis dienomis ūkininkai pradėjo popinti pelną kraunančius pilvakojus gyvius.

Moteris įkūrė sraigių fermą, kad galėtų jų gleives tiekti kosmetikos firmoms.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Moteris įkūrė sraigių fermą, kad galėtų jų gleives tiekti kosmetikos firmoms.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-29 10:15

Pasaulinė sraigių gleivių paklausa kosmetikos rinkoje atvėrė naujas galimybes sraigių augintojams.

Jauninamasis sraigių sekreto poveikis buvo pastebėtas atsitiktinai, praėjusio amžiaus 9-ąjį dešimtmetį: kažkas atkreipė dėmesį, kad sraigių rinkėjų rankų oda atrodo nepaprastai jaunai, o žaizdos ant jų rankų užgyja daug greičiau, nepalikdamos randų.

Nuo tada šių gyvių gleivės pradėtos naudoti gaminant kremą, serumą, veido kaukes, kurios, kaip žadama, stabdo senėjimo procesą ir suteikia odai skaistumo.

Dabar fermos, kuriose sraigės auginamos ir, kaip patys ūkininkai sako, „melžiamos“, sudaro augantį verslo sektorių Tailande.

Per pastaruosius trejus metus požiūris į sraiges šioje šalyje apsisuko 180 laipsnių kampu: iš pradžių nuodiję ir kitokiais būdais atsikratyti sraigių bandę ūkininkai dabar jas globoja ir augina ištisas fermas.

Sraigių gleivės tapo nepaprastai vertinga preke, todėl į verslą įsitraukė ne tik ūkininkai, bet ir laimės ieškantys naujokai.

Mokytoja anksčiau dirbusi Phatinisiri Thangkeaw pasakojo, kad savo pirmųjų augintinių pirko iš ūkininkų, auginančių ryžius.

Pastarieji buvo nepaprastai laimingi galėdami ne tik atsikratyti pasėlius graužiančių sraigių, bet dar ir už tai gauti pinigų.

„Anksčiau ūkininkai jas rinkdavo į maišus ir išmesdavo vidury kelio arba į upes, – pasakojo Ph.Thangkeaw. – Tačiau dabar jie jas parduoda man ir užsidirba pinigų.“

Gleivių rinkimas laikomas humanišku procesu. Mat ant sraigių lašinamas vanduo, kad drėgmė paskatintų sekrecijos procesą. Toks gleivių susidarymo skatinimas nekenkia sraigėms – jų organizmas prisitaikęs taip reaguoti į susidariusią drėgną aplinką.

Kad sekreto kokybė būtų aukščiausia, sraigių muciną galima rinkti tik kartą per 3 savaites. Jos maitinasi daržovėmis ir grūdais.

Tailande muciną superka tiktai viena kosmetikos bendrovė – „Aden International“. Ji buvo įkurta, kai tailandietis Kitpongas Puttarathuvanas pamatė rinkoje nišą. Tailande įmonė pardavinėja sausą sraigių sekreto pudrą ir koncentruotą serumą.

Pirmasis kremas su sraigių sekretu buvo pagamintas Čilėje, kur ūkininkai ir pastebėjo nepaprastą jų poveikį. Tačiau pastaraisiais metais Korėjos ir Amerikos kosmetikos bendrovės dėl mucino tiesiog pašėlo. Kosmetikos produktai su sraigių išskiriamomis medžiagomis dabar gali kainuoti iki 300 dolerių (267 eurus).

Sraigių mucine yra glikoproteinų, hialiurono bei glikolio rūgšties, o į kremus papildomai dedama kolageno. Teigiama, kad sraigių produktai padeda gydyti aknę, atsinaujinti odai, išlygina randus.

Tačiau dermatologų nuomonė nėra vienareikšmiška. Kai kas teigia, kad sraigių mucino poveikis trumpalaikis. Kai kas – kad nebūtina „melžti“ sraigių, nes jų gleivėse esančių medžiagų galima gauti ir kitur.

Parengta pagal AFP inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.