Grasinimai homoseksualams atsirūgo, bet tai užrūstino Lenkijos katalikus

Tolerancijos vertybes puoselėti turinti „Ikea“ reikalauja, kad įmonės darbuotojai nediskriminuotų LGBT. Švedijos baldų gamybos koncerno padalinys Lenkijoje dėl to užrūstino šalies vyriausybę.

Lenko pareiškimai apie LGBT nesutapo su Švedijos bendrovės vertybėmis.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Lenko pareiškimai apie LGBT nesutapo su Švedijos bendrovės vertybėmis.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Aug 3, 2019, 1:55 PM

Į konfliktą su Lenkijos vyriausybe „Ikea“ įsipainiojo po to, kai iš fabriko Krokuvoje buvo atleistas darbuotojas vardu Tomaszas K.

Jis internete Biblijos žodžiais mirtimi ėmė grasinti homoseksualams. Fabriko vadovai Tomaszą K. atleido ne iškart, bet po to, kai jis atsisakė įvykdyti prašymą ištrinti savo grasinamąjį įrašą „Ikea“ darbuotojams skirtoje interneto grupėje.

Sukėlė didelį pasipiktinimą

Tomaszas K. pareiškė, jog yra giliai tikintis katalikas ir negali nei pakeisti, nei išsižadėti Biblijos žodžių, kad homoseksualai „bus nubausti mirtimi, o jų kraujo kaltė kris ant jų pačių“.

Vyras pripažino, kad jo pateiktų citatų žodžiai nėra švelnūs, bet tai yra Biblijos teiginiai, kurių katalikui išsižadėti nevalia.

Tokį įrašą Tomaszas K. išplatino per Tarptautinę tolerancijos LGBT asmenims dieną, kai įmonės vidaus tinklapyje pasirodė rašinys, raginantis nediskriminuoti seksualinių mažumų.

„Ikea“ atstovė Katarzyna Broniarek pareiškė, jog įmonė vadovaujasi tolerancijos principu, siekia, kad darbo kolektyve puikiai sugyventų įvairių pažiūrų asmenys ir niekas nebūtų diskriminuojamas.

Tomaszas K. esą buvo atleistas ne todėl, kad yra giliai tikintis katalikas, bet todėl, kad atsisakė laikytis vidaus taisyklės, draudžiančios diskriminaciją.

K.Broniarek teigimu, Tomaszo K. įrašai papiktino dalį „Ikea“ darbuotojų ir jie pasiskundė administracijai.

Jai esą nepavyko įkalbėti Tomaszo K. panaikinti savo įrašą, todėl, siekiant numalšinti aistras kolektyve, teko jį atleisti.

Atleistąjį užstojo valdantieji

Tomaszą K. ėmėsi ginti katalikus teisininkus vienijanti organizacija „Ordo Iuris“. Ji išplatino šį įvykį žiniasklaidai ir ėmė rinkti katalikų protesto parašus.

„Ordo Iuris“ atstovas Jerzis Kwasniewskis pareiškė, kad Tomaszas K. buvo atleistas dėl savo religinių įsitikinimų, o tai esą pažeidžia Lenkijos konstituciją, garantuojančią tikėjimo laisvę.

Katalikai teisininkai sieks, kad „Ikea“ atšauktų Tomaszo K. atleidimą, ir nori jam priteisti solidžią kompensaciją. Vyras įmonėje pardavėju dirbo kelerius metus.

Teisingumo ministras Zbigniewas Ziobra įsakė, kad šio atleidimo teisėtumą išanalizuotų prokuratūra.

Valdančiosios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) požiūrį į šį konfliktą išsakė partijos tarybos narys, europarlamentaras ir buvęs vidaus reikalų ministras Joachimas Brudzinskis.

Jis rėžė, kad „Ikea“ savo „darbuotojams nori jėga įdiegti paramos LGBT pažiūras“, ir tai pavadino „labai pavojingu reiškiniu, keliančiu pavojų moralinei lenkų vertybių sistemai“.

Ragina boikotuoti

Kitas TTP europarlamentaras, buvęs teisingumo viceministras Patrykas Jakis netiesiogiai paragino tautiečius boikotuoti „Ikea“.

Europarlamentaras pareiškė, kad jei informacija apie Tomaszo K. atleidimo priežastis pasitvirtins, ims boikotuoti „Ikea“ ir paviešins Europos Parlamente informaciją apie tai, kaip Švedijos milžinė diskriminuoja katalikus.

Internete dešinieji katalikai giriasi, kad „Ikea“ parduotuvėse šlapinasi į gėles, braižo baldus, prakerpa audinius ar kitaip gadina įmonės produkciją keršydami už kataliko išmetimą.

Dešiniųjų tinklapiuose internautai ragina vieni kitus boikotuoti „Ikea“. Kai kas ėmė Lenkijos padalinio vadovams grasinti sumušimu ir net mirtimi. „Ikea“ atstovė K.Broniarek net kreipėsi pagalbos į policiją.

Dešiniųjų žiniasklaida paviešino, kad K.Broniarek lankosi opozicijos rengiamose antivyriausybinėse demonstracijose bei LGBT paraduose, ir šią moterį įvardijo Tomaszo K. atleidimo iniciatore.

Dalis internautų aiškina, kad nėra ko stebėtis tokia valdančiųjų reakcija, nes artėjant Seimo rinkimams jie esą siekia užsitikrinti Bažnyčios paramą ir taip jai rodo ištikimybę.

Nemažai ir tokių, kurie Tomaszo K. atleidimą tapatina su katalikybės pažeminimu. Kai kurie internautai klausė, kodėl „Ikea“ vadovai nereikalauja, kad įmonės filialuose musulmoniškose valstybėse būtų privaloma demonstruoti toleranciją LGBT.

Jei ten taip nesielgiama, esą ir Lenkijoje nereikėtų taikyti normų, kurios yra priimtos Vakarų valstybėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.