Kašmyre vėl pakvipo paraku: Indija nusprendė panaikinti specialųjį statusą

Apribotas interneto ir telefono ryšys, siunčiamas karinis pastiprinimas, o tūkstančiai piligrimų skuba palikti teritoriją, kuri vėl gali virsti karo lauku. Tokių įspėjimų sulaukta Indijai nusprendus panaikinti specialųjį statusą ginčijamam Kašmyro regionui.

Ruošdamasi galimiems neramumams Indija į ginčijamą regioną pasiuntė 10 tūkst. papildomų karių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ruošdamasi galimiems neramumams Indija į ginčijamą regioną pasiuntė 10 tūkst. papildomų karių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ruošdamasi galimiems neramumams Indija į ginčijamą regioną pasiuntė 10 tūkst. papildomų karių.
Ruošdamasi galimiems neramumams Indija į ginčijamą regioną pasiuntė 10 tūkst. papildomų karių.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 7, 2019, 10:44 AM

Indijos vidaus reikalų ministras Amitas Shahas pirmadienį pristatė parlamentui sprendimą panaikinti konstitucijos 370-ąjį straipsnį, kuris suteikia Indijos kontroliuojamai, bet daugiausia musulmonų gyvenamai Kašmyro teritorijai specialųjį statusą.

Šis straipsnis leidžia Džamu ir Kašmyro valstijai turėti savo vėliavą ir konstituciją, o teisę pirkti nekilnojamąjį turtą ir eiti pareigas valstybės tarnyboje suteikia tiktai vietiniams gyventojams.

Indija yra suinteresuota panaikinti šį apribojimą, kad į regioną galėtų atsikelti daugiau hinduistų.

370-asis konstitucijos straipsnis buvo labai svarbus saugumui regione, kur branduolinius ginklus turinčios Indija ir Pakistanas jau du kartus kariavo dėl Kašmyro teritorijos.

Šis ginčas tęsiasi nuo 1947 metų, kai Jungtinė Karalystė suteikė nepriklausomybę savo Britų Indijos kolonijai ir padalijo ją į dvi valstybes religiniu pagrindu.

Abi šalys pretenduoja į visą Kašmyro regioną, bet faktiškai administruoja tiktai jo dalis, kurios nėra patvirtintos oficialių sutarčių.

Indijos vidaus reikalų ministras A.Shahas vakar sukėlė opozicijos pasipiktinimą pareiškęs, kad specialiajam statusui panaikinti net neprireiks balsavimo parlamente – sprendimas įsigalios, kai tik jį pasirašys prezidentas.

Ruošdamasi galimiems neramumams Indija Džamu ir Kašmyro valstijoje uždraudė rengti demonstracijas, apribojo interneto ir telefono ryšį ir pasiuntė į regioną 10 tūkst. papildomų karių. Anot vietos žiniasklaidos, tokio pat įsakymo laukia dar 25 tūkst. kareivių.

Kiek anksčiau šimtai tūkstančių hinduistų piligrimų, pastarosiomis savaitėmis lankančių Amarnato šventyklą Kašmyre, dėl didėjančios įtampos buvo paraginti palikti regioną.

Kai kuriems Džamu ir Kašmyro valstijos opozicijos politikams savaitgalį buvo paskirtas namų areštas. Tarp jų buvo ir buvusi vyriausioji ministrė Mehbooba Mufti, Naujojo Delio sprendimą pavadinusi neteisėtu ir nekonstituciniu, kuris pavers Indiją okupante.

„Šiandien yra juodžiausia diena Indijos demokratijai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė politikė.

Pakistano užsienio reikalų ministras Shahas Mehmoodas Qureshi įspėjo, kad Indijos sprendimas panaikinti Kašmyro specialųjį statusą pažeidžia Jungtinių Tautų rezoliuciją, ir pažadėjo imtis visų galimų priemonių tam sustabdyti. (BBC, „Laisvės“ radijas, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?