Po trejų metų nežinomybės – smūgis: perkėlė į psichiatrijos ligoninę

Nazanin Zaghari-Ratcliffe dėl kaltinimų šnipinėjimu Irane buvo sulaikyta 2016 metais. Dabar jos vyras tvirtina, kad žmoną perkėlė į psichiatrijos ligoninę ir verčia prisipažinti padarius nebūtus nusikaltimus.

R.Ratcliffe’as praėjusį mėnesį Londone surengė 15 dienų bado streiką.<br>„PA Wire“/„Scanpix“ nuotr.
R.Ratcliffe’as praėjusį mėnesį Londone surengė 15 dienų bado streiką.<br>„PA Wire“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2019, 1:03 PM, atnaujinta Aug 18, 2019, 10:37 AM

Jungtinės Karalystės ir Irano pilietybę turinti moteris prieš kelerius metus bendradarbiavo su savo gimtinėje veikiančiomis labdaros organizacijomis.

2016-ųjų balandį moteris buvo sulaikyta Teherano oro uoste, jai pareikšti kaltinimai šnipinėjimu ir propagandos prieš režimą skleidimu.

Moteris tų metų rugsėjį buvo nuteista 5 metų laisvės atėmimo bausme, nors tvirtino, kad šalyje lankė savo šeimą ir turėjo tai patvirtinančius darbdavio išduotus dokumentus. Jungtinių Tautų atstovai teigė, kad kaltinimai sulaikytajai niekuo nepagrįsti.

Panaudojo kaip įkalčius

N.Zaghari-Ratcliffe situaciją tuo metu pablogino tuometinio Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriaus Boriso Johnsono komentaras.

Politikas pareiškė, kad moteris Irane žmones mokė žurnalistikos. Vėliau B.Johnsonas savo žodžių išsigynė, tačiau jie jau buvo panaudoti kaip įkalčiai prieš N.Zaghari-Ratcliffe.

Ilgą laiką kalėjime laikyta moteris šią savaitę buvo perkelta į psichiatrijos ligoninę. N.Zaghari-Ratcliffe tėvas ją ten bandė aplankyti, tačiau dukrą pamatyti jam uždraudė Irano revoliucinės gvardijos kariai.

Moters artimieji išreiškė nerimą, nes nėra įprasta, kad medicininio gydymo metu politinius kalinius saugo Irano revoliucinės gvardijos kariai, o ne paprasti kalėjimo prižiūrėtojai.

Politinio žaidimo centre

Už 40 metų N.Zaghari-Ratcliffe laisvę kovojantys asmenys tvirtina, kad prieš išvežama į psichiatrijos ligoninę ji skundėsi patekusi į politinio žaidimo centrą.

„Atvykusi į Iraną aplankyti tėvų aš buvau sveika ir laiminga.

Praėjus trejiems metams man nustatomas psichikos sutrikimas. Laikas kalėjime man sunkėja sulig kiekviena diena“, – kalbėjo N.Zaghari-Ratcliffe.

Neseniai N.Zaghari-Ratcliffe ir jos vyras Richardas tuo pačiu metu Londone ir Teherane surengė daugiau nei dviejų savaičių bado streiką.

R.Ratcliffe’as šį laiką buvo apsigyvenęs prie Irano ambasados Londone tvoros.

„Nazanin tikėjosi, kad jos bado streikas atkreips Irano valdžios pareigūnų dėmesį.

Tikiuosi, kad perkėlimas į ligoninę reiškia, jog ja yra rūpinamasi, nepaisant mano nepasitikėjimo ir Irano valdžios slėpimo, kas vyksta už uždarų durų“, – kalbėjo R.Ratcliffe’as.

Jis pradžioje džiaugėsi savo žmonos perkėlimu, tačiau galiausiai pradėjo baimintis, kad už uždarų durų Irano revoliucinės gvardijos kariai gali spausti moterį pasirašyti įvairius dokumentus, prisipažinti įvykdžius nusikaltimus.

„Praėjusį kartą mano žmona su Irano revoliucinės gvardijos kariais buvo susitikusi bado streiko metu. Jie tada ją vertė pasirašyti įvairius dokumentus ir prisipažinti dėl nepadarytų nusikaltimų“, – teigė R.Ratcliffe’as.

Suteikė diplomatinę apsaugą

Anksčiau šiais metais britų užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas N.Zaghari-Ratcliffe suteikė diplomatinę apsaugą tikėdamasis išspręsti šį atvejį.

N.Zaghari-Ratcliffe artimieji tikisi, kad kitą savaitę išrinktas naujas britų premjeras asmeniškai imsis spręsti moters išlaisvinimo klausimą ir ji sugrįš pas artimuosius.

„Mes belsimės į būsimo premjero duris, nes tai tapo tokio lygmens dvišaliu klausimu“, – teigė artimieji, tačiau vilties jiems nėra daug.

Įtampa tarp Irano ir Jungtinės Karalystės pastaruoju metu yra pasiekusi itin pavojingą tašką.

Anksčiau šį mėnesį britų karinio jūrų laivyno pajėgos perėmė, kaip įtariama, į Siriją naftą gabenusio Irano tanklaivio kontrolę.

Atsakydamas į tai Iranas praėjusią savaitę trimis laivais bandė užimti britų tanklaivį, keliavusį iš Persijos įlankos, tačiau juos atbaidė Jungtinės Karalystės laivyno karinis laivas.

Parengta pagal „The Guardian“, BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.