Tokio konflikto Lenkija dar neregėjo – dėl LGBT susipliekė du dvasininkai

Tokio konflikto Lenkija dar neregėjo – dominikonų vienuolis Pawelas Gužynskis, pasipiktinęs arkivyskupo Mareko Jedraszewskio pamokslu, kuriame jis kritikuoja LGBT atstovus, paragino jį atsistatydinti.

Žmonės rinkosi protestuoti Krokuvoje – piktinosi M.Jedraszewskio pamokslu.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Žmonės rinkosi protestuoti Krokuvoje – piktinosi M.Jedraszewskio pamokslu.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Kunigai negaili karčių žodžių LGBT nariams. <br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Kunigai negaili karčių žodžių LGBT nariams. <br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Aug 11, 2019, 10:21 AM

51-erių dominikonų vienuolis P.Gužynskis išgarsėjo, kai dar būdamas studentas protestavo prieš komunistinę valdžią, atsisakė tarnauti sovietinėje armijoje, o tapęs kunigu laisvoje Lenkijoje įsitraukė į tarptautinės organizacijos „Amnesty International“ veiklą ir ėmė demaskuoti žmogaus teisių pažeidimus.

Šio vienuolio pamokslus labai pamėgo jaunimas, tačiau jo principingi pareiškimai apie etiką ir moralę dažnai užkliūva politikams ir vyskupams.

P.Gužynskis yra priskiriamas prie liberalios, reformistinės kunigų frakcijos, o 20 metų už jį vyresnis Krokuvos arkivyskupas M.Jedraszewskis laikomas konservatyvių dvasininkų grupės lyderiu.

M.Jedraszewskis penktus metus eina Vyskupų konferencijos vicepirmininko pareigas.

Tuo metu, kai jaunesni kunigai siūlo imti pavyzdį iš popiežiaus Pranciškaus ir atsisakyti prabangos bei karingo savo tiesų piršimo, arkivyskupas toliau agituoja visiškai uždrausti abortus, dirbtinį apvaisinimą, lytinio švietimo pamokas, smerkia ikivedybinius santykius ir LGBT.

Užrūstino pamokslo mintys

Vienuolį užrūstino spaudoje paviešinti arkivyskupo žodžiai apie LGBT per pamokslą, skirtą 1944 m. Varšuvos sukilimo metinėms.

M.Jedraszewskis pareiškė, kad iš sukilėlių kapų dvasios gimė laisva Lenkija, tačiau jai esą ėmė grasinti kitas maras – ne raudonasis, o vaivorykštinis LGBT.

Tokie arkivyskupo žodžiai papiktino didelę dalį inteligentijos, priminusios, kad popiežius Pranciškus ragina kunigus skleisti meilę visiems žmonėms ir nediskriminuoti LGBT atstovų.

Vienuolis P.Gužynskis pasmerkė tokį arkivyskupo pareiškimą kaip nederamą einamoms pareigoms ir paragino M.Jedraszewskį atsistatydinti.

Vienuolis paragino tautiečius siųsti laiškus arkivyskupui su prašymu jį elgtis garbingai ir atsistatydinti, taip nedarant žalos Bažnyčiai.

Eitynės virto riaušėmis

P.Gužynskis priminė, kad Balstogės kunigų neapgalvoti raginimai per pamokslus priešintis LGBT paradui vos nesukėlė nelaimės, nes į parado dalyvius pasipylė akmenų kruša.

Vienuolis tvirtino, kad jei bus toleruojami tokie žodžiai kaip M.Jedraszewskio, tai gali paskatinti išpuolius prieš LGBT narius ar net jų nužudymus, o tai vietos Bažnyčią paženklintų juoda dėme ilgiems metams.

P.Gužynskis pareiškė, kad savo veiksmais nori apsaugoti Bažnyčią nuo tokių problemų, ir priminė, jog protesto laiškų rašymas buvo veiksminga priemonė net sovietmečiu.

Tačiau kelios konservatyvios katalikiškos organizacijos išreiškė palaikymą M.Jedraszewskiui ir paragino tikinčiuosius rašyti palaikymo laiškus arkivyskupui.

Šeštadienį Krokuvoje M.Jedraszewskio šalininkai rengs mitingą jam palaikyti. Tai bus atkirtis jo kritikams, kurie praėjusį penktadienį šiame mieste surengė mitingą reikalaudami, kad arkivyskupas atsistatydintų.

Ėmė ginti politikai

Kilus skandalui arkivyskupą užstojo dabar jau buvęs Seimo pirmininkas Marekas Kuchcinskis, paraginęs palaikyti M.Jedraszewskį, nes Lenkijoje vyksta civilizacijos karas, „puolami tikėjimo pamatai, tradicinis šeimos supratimas, kultūra“.

Savo ruožtu opozicinės partijos „Pavasaris“ lyderis europarlamentaras Robertas Biedronis priminė, kad fašistai koncentracijos lageriuose žudė ne tik homoseksualus, bet ir kunigus. Jis svarstė, kad dėl tokių pažiūrų M.Jedraszewskis per sukilimą būtų kovojęs su sukilėliais, o ne su fašistais.

Žurnalas „Newsweek“ parašė, kad arkivyskupo žodžiai yra krikščionybės paneigimas.

Žurnalas spėja, kad arkivyskupas savo pareiškimu nusprendė paremti valdančiąją katalikišką Teisės ir teisingumo partiją (TTP), kuri kampanijoje prieš spalį vyksiančius Seimo rinkimus nusprendė akcentuoti tradicinių vertybių gynimą.

Taip TTP tikisi mobilizuoti religingus tautiečius balsuoti už ją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.