Šiaurės Makedonijos premjeras sulaukė kritikos dėl gėjų įžeidimo

Šiaurės Makedonijos ministras pirmininkas Zoranas Zajevas atsiprašė už gėjų įžeidimą, gindamas savo vyriausybę nuo korupcijos skandalo, į kurį įsipainiojo teisingumo pareigūnai.

 Šiaurės Makedonijos ministras pirmininkas Zoranas Zajevas atsiprašė už gėjų įžeidimą, gindamas savo vyriausybę nuo korupcijos skandalo, į kurį įsipainiojo teisingumo pareigūnai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Makedonijos ministras pirmininkas Zoranas Zajevas atsiprašė už gėjų įžeidimą, gindamas savo vyriausybę nuo korupcijos skandalo, į kurį įsipainiojo teisingumo pareigūnai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2019, 4:32 PM

Z. Zajevas antradienį pareiškė, kad „neleis keliems nusikaltėliams, niekingam žurnalistui ir – aš atsiprašau LGBT bendruomenės – homikui, nuversti vyriausybę“.

Jis kalbėjo apie vieno televizijos kanalo savininką homoseksualą Bojaną Jovanovskį, atsidūrusį visuomenės dėmesį prikausčiusio korupcijos skandalo centre.

Vėliau Z. Zajevas paskelbė atsiprašymą už šį įžeidimą socialiniame tinkle „Twitter“, nors kai kam šis atsiprašymas pasirodė dar labiau įžeidžiantis.

„Aš atsiprašau. Šį žodį pavartojau charakterio bruožui, o ne seksualinei pakraipai apibūdinti“, – parašė jis ir pridūrė, kad pats „kovoja už LGBT bendruomenės teises“.

Tačiau žmogaus teises šalyje ginančio Helsinkio komiteto atstovė Uranija Pirovska atrašė: „Mes esame nusivylę. Tokie pareiškimai gali išprovokuoti dar daugiau smurto prieš LGBT bendruomenę.“

Žurnalistė Meri Jordanovska pareiškė, kad premjero atsiprašymas „buvo dar labiau įžeidžiantis LGBT bendruomenę“.

Z. Zajevas sugrįžo iš atostogų, kad numalšintų augantį korupcijos skandalą namuose.

Skandalas kilo liepos mėnesį, kai pareigūnai suėmė B. Jovanovskį ir jo bendrininką už turtingo verslininko Orcės Kamčevo papirkimą. Pastarasis yra kaltinamas kitoje pinigų plovimo byloje.

Įtariama, kad jiedu, pasinaudodami savo ryšiais su bylos specialiąja prokurore, siūlėsi sumažinti įkalinimo bausmę įtariamajam.

Vienas dešinės pakraipos italų laikraštis paskelbė įrašą, kuriame neva užfiksuotos jų derybos. Įraše girdisi specialiosios prokurorės Katicos Janevos balsas, o tai leidžia manyti, kad ji buvo susijusi su šiuo sandoriu.

Liepos mėnesį atsistatydinusi prokurorė patvirtino, kad įrašas yra tikras, tačiau tikina, kad pokalbis buvo visai nekaltas.

Šis skandalas buvo skaudus smūgis su nusikalstamumu kovojančiai vyriausybei, suformuotai per 2015 metų politinę krizę, kad ištirtų su buvusia administracija susijusius nusikaltimus.

Jis gali pakenkti Šiaurės Makedonijai labai nepalankiu metu – šalis tikisi, kad Europos Sąjungą spalį uždegs žalią šviesą jai pradėti derybas dėl narystės bloke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.