Gibraltaro teismas spręs dėl sulaikyto Irano tanklaivio likimo

Gibraltaro Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį spręs, ar pratęsti praėjusį mėnesį prie šios britų valdos krantų sustabdyto Irano tanklaivio sulaikymą, pastaruoju metu pasigirdus spėlionių, kad laivas gali būti greitai paleistas.     

 330 m ilgio laivas buvo sulaikytas įtarus, kad juo plukdoma nafta Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 330 m ilgio laivas buvo sulaikytas įtarus, kad juo plukdoma nafta Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-15 11:04

Supertainklavį „Grace 1“ su 2,1 mln. barelių iranietiškos naftos kroviniu liepos 4 dieną prie Gibraltaro krantų sulaikė šios britų užjūrio teritorijos policija, padedant Didžiosios Britanijos specialiosioms pajėgoms. Tai išprovokavo diplomatinę krizę tarp Teherano ir Londono. 

330 m ilgio laivas buvo sulaikytas įtarus, kad juo plukdoma nafta Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas. 

Iranas Britanijos veiksmus pavadino „piratavimu“ ir liepos 19-ąją Hormūzo sąsiauryje sulaikė su Britanijos vėliava plaukiojantį tanklaivį „Stena Impero“, apkaltinęs jį pažeidus „tarptautinės jūrų laivybos taisykles“.  

Gibraltaro Aukščiausiojo teismo posėdis, kuriame bus sprendžiamas tolesnis „Grace 1“ likimas, numatytas 10 val. 30 min. (11 val. 30 min. Lietuvos laiku). Dabartinis sulaikymo terminas baigiasi šeštadienį.  

Pastarosiomis dienomis pasigirdo kalbų, kad Gibraltaro valdžia artimiausiu metu paleis tanklaivį. Antradienį Irano uostų valdybos viršininko pavaduotojas Jalilas Eslami pareiškė, kad Britanija pademonstravo esanti suinteresuota išspręsti šią problemą ir kad tarnybos apsikeitė dokumentais.  

„Viliuosi, kad ši problema bus išspręsta artimiausiu metu“, – sakė J. Eslami, kurio žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra IRNA. 

Gibraltaro vyriausybė šių pranešimų nei patvirtino, nei paneigė.  

„Toliau siekiame spręsti problemas, iškilusias po teisėto „Grace 1“ sulaikymo“, – sakė vyriausybės atstovas spaudai.  

Londone įsikūrusio strateginių studijų centro „Chatham House“ ekspertė Sanam Vakil sakė, kad Iranas tanklaivio „Stena Impero“ sulaikymą traktuoja kaip „atsakomuosius veiksmus“ po „Grace 1“ arešto.  

„Tai veidrodinės reakcijos reikalas. Jeigu „Grace 1 bus paleistas – o taip nutiks, jei Iranas per užkulisines derybas įsipareigos neeksportuoti tos naftos į Siriją – tikėtina, kad „Stena Impero“ irgi bus paleistas“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.     

Anot S. Vakil, Irano valdžia įsitikinusi, kad Britanija sulaikė „Grace 1“ JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos nurodymu. Teheranas kaltina D. Trumpo administraciją pradėjus prieš jį ekonominį karą, kurio pagrindinis tikslas – užkirsti kelią Iranui susigrąžinti naftos rinkos dalį. Taigi, Iranas taip pat mėgina ginti savo rinkos dalį, sakė „Chatham House“ ekspertė.  

Tanklaivio sulaikymas smarkiai padidino įtampą tokiu metu, kai Europos šalys stengiasi išgelbėti svarbų tarptautinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos, atsidūrusį prie žlugimo slenksčio, kai praėjusiais metais iš jo pasitraukė Jungtinės Valstijos. Pasitraukusios iš sutarties JAV grąžino šiitiškai respublikai griežtas ekonomines sankcijas.     

Iranas tvirtina, kad tanklaivis buvo tarptautiniuose vandenyse ir neplaukė į Siriją. Teheranas nekart reikalavo jį paleisti.  

Gibraltaro valdžia taip pat turi nuspręsti, kaip pasielgti su keturiais „Grace 1“ įgulos nariais, įskaitant kapitoną. Jie buvo areštuoti netrukus po to, kai buvo sulaikytas tanklaivis. Jiems skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Jokie kaltinimai įgulos nariams nepareikšti.   

Gibraltaro Aukščiausiasis Teismas liepos 19 dieną generalinio prokuroro prašymu 30 dienų pratęsė „Grace 1“ sulaikymą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.