Gibraltaro paleidžiamas Irano tanklaivis ruošiasi išplaukti

Iranietiškos naftos krovinį gabenantis tanklaivis, liepos 4-ąją sulaikytas Gibraltare ir ketvirtadienį paleistas šios Jungtinės Karalystės valdos teismo sprendimu, ruošiasi išplaukti į Viduržemio jūrą, penktadienį pranešė vienas aukšto rango Irano laivybos pareigūnas.

 Gibraltare sulaikytas tanklaivis „Grace 1“ prieš išplaukdamas bus pervadintas ir iškels Irano vėliavą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gibraltare sulaikytas tanklaivis „Grace 1“ prieš išplaukdamas bus pervadintas ir iškels Irano vėliavą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2019, 12:27 PM

Laivo sulaikymas padedant Britanijos karališkiesiems jūrų pėstininkams smarkiai pablogino Teherano ir Londono santykius. Po šio incidento Iranas sulaikė Hormūzo sąsiauriu plaukusį Didžiojoje Britanijoje registruotą tanklaivį „Stena Impero“.

Gibraltare sulaikytas tanklaivis „Grace 1“ prieš išplaukdamas bus pervadintas ir iškels Irano vėliavą, valstybinei televizijai sakė Irano uostų ir jūrinės laivybos organizacijos vadovo pavaduotojas Jalilas Eslami.

„Savininkų prašymu „Grace 1“ išplauks į Viduržemio jūrą, prieš šią kelionę iškėlęs Irano Islamo Respublikos vėliavą ir pervadintas „Adrian Darya“, – nurodė J. Eslami said.

„Šis laivas yra rusiškos kilmės, plaukiojo su Panamos vėliava ir gabena 2 mln. barelių iranietiškos naftos“, – aiškino pareigūnas.

Gibraltaro Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį nurodė paleisti tanklaivį, gavus Irano rašytinį įsipareigojimą, kad „Grace 1“ neplauks į jokią šalį, kuriai taikomos Europos Sąjungos sankcijos.

Laivas buvo sulaikytas įtarus, kad jo krovinys yra skirtas Sirijoje veikiančiai Banijaso naftos perdirbimo įmonei ir ten gabenamas pažeidžiant ES taikomą embargą.

Tačiau Iranas neigė pateikęs kokių nors garantijų, kad užsitikrintų laivo paleidimą, ir tvirtino, kad Gibraltaras šį paaiškinimą pateikė tik norėdamas „išsaugoti reputaciją“.

„Iranas nepateikė jokių patikinimų, kad „Grace 1“ neplauks į Siriją, siekdamas užsitikrinti jo paleidimą“, – valstybinio transliuotojo jaunimui skirtame tinklalapyje penktadienį buvo cituojamas Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Abbasas Mousavi.

„Tanklaivio kelionės tikslas buvo ne Sirija. Net jeigu jis būtų buvęs toks, tai nėra kieno nors kito reikalas“, – sakoma pareiškime.

Kelios valandos prieš teismui paskelbiant nutartį JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija, taikanti „maksimalaus spaugimo“ politiką Irano atžvilgiu, pateikė teisinį reikalavimą Gibraltaro tarnyboms pratęsti iraniečių laivo areštą.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas per tviterį parašė, kad šis nesėkmingas JAV mėginimas prilygsta „piratavimui“. Ministras pridūrė, kad toks žingsnis atskleidžia D. Trump administracijos „panieką įstatymams“.

Įtampa tarp Teherano ir Vašingtono nuolat didėjo, D. Trumpui praeitais metais nusprendus išvesti Jungtines Valstijas iš 2015-ųjų istorinės sutarties tarp galingųjų šalių ir Irano dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos. Vašingtonas taip pat grąžino Iranui taikytas griežtas ekonomines sankcijas.

Priėmus sprendimą paleisti „Grace 1“ Jungtinė Karalystė pakartojo reikalavimą paleisti liepos 19-ąją Irano sulaikytą tanklaivį, plaukiojantį su Britanijos vėliava.

Teheranas teigia, kad tanklaivis „Stena Impero“ pažeidinėjo „tarptautines jūrų laivybos taisykles“, bet šio laivo sulaikymas daugelio buvo laikomas veidrodiniu atsaku į „Grace 1“ sulaikymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.