Indija sušvelnino dalį suvaržymų Kašmyre

Indija sušvelnino kai kuriuos suvaržymus judėjimui jos administruojamoje Kašmyro dalyje, bet telefono ir interneto ryšys penktadienį išlieka išjungtas 12-ą dieną iš eilės, pranešė vienas šios neramios teritorijos policijos pareigūnas.

 Regione buvo pavienių protestų, įskaitant surengtą praeitą penktadienį. Tąsyk, anot vietos gyventojų, apie 8 000 žmonių buvo išėję į gatves, o kariuomenė demonstrantus vaikė nemirtinais šaudmenimis.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Regione buvo pavienių protestų, įskaitant surengtą praeitą penktadienį. Tąsyk, anot vietos gyventojų, apie 8 000 žmonių buvo išėję į gatves, o kariuomenė demonstrantus vaikė nemirtinais šaudmenimis.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-16 12:22

Naujienų agentūrai AFP policijos pareigūnas Muniras Khanas taip pat sakė, kad penktadienį nebus leidžiama melstis pagrindinėje šio musulmoniško regiono mečetėje „Jama Masjid“.

Naujasis Delis rugpjūčio 5-ąją panaikino Kašmyro turėtą autonomiją ir įvedė tiesioginį valdymą. Šalies centrinei vyriausybei baiminantis protestų ir neramumų, šio žingsnio išvakarėse regione buvo įvesta komendanto valanda.

Kašmyre jau anksčiau buvo laikoma pusė milijono indų karių, o pastarosiomis dienomis jų regione dislokuota dar dešimtys tūkstančių. Pagrindinis regiono miestas Šrynagaras tapo panašus į tvirtovę – gatvėse buvo įrengta užtvarų ir spygliuotos vielos barjerų.

Taikingesniame Džamu regione, kur gyventojų daugumą sudaro hinduistai, suvaržymai jau buvo atšaukti. Tuo metu Kašmyro slėnyje, pagrindiniame priešinimosi Indijos valdymui židinyje, dalis apribojimų taip pat pradėti naikinti, sakė M. Khanas.

„Turite suprasti, kad šie suvaržymai ir sušvelninimai taikomi atskiroms teritorijoms. Jų neįmanoma apibendrinti“, – AFP aiškino M. Khanas.

Valstijos administracija per radiją paskelbtu pranešimu nurodė valstybinių įstaigų darbuotojams nuo penktadienio grįžti į darbą, informavo naujienų agentūra „Press Trust of India“ (PTI).

Mokyklos, parduotuvės ir kitos verslo įmonės lieka uždarytos.

PTI citavo vieną neįvardytą pareigūną, sakiusį, kad padėtis Kašmyro slėnyje nuolat stebima ir kad sprendimas, ar papildomos pajėgos bus išvestos bus priimtas atsižvelgiant į šiuos vertinimus.

Regione buvo pavienių protestų, įskaitant surengtą praeitą penktadienį. Tąsyk, anot vietos gyventojų, apie 8 000 žmonių buvo išėję į gatves, o kariuomenė demonstrantus vaikė nemirtinais šaudmenimis.

Indijos vyriausybė pranešimus apie šiuos susirėmimus patvirtino tik po kelių dienų ir kaltino dėl jų akmenis svaidžiusius „ramybės drumstėjus“. Valdžia tvirtino, kad saugumo pajėgos reagavo „santūriai“.

Per šį laikotarpį buvo areštuota daugiau kaip 500 žmonių, tarp kurių esama Kašmyro politikų, universitetų profesorių, verslo lyderių ir aktyvistų.

Kašmyras yra padalytas į Indijos ir Pakistano administruojamas dalis nuo pat šių šalių nepriklausomybės paskelbimo 1947 metais.

Dėl šio regiono abi branduolinių ginklų turinčios šalys jau dukart kariavo. Be to, prie skiriamosios linijos dažnai įvyksta susirėmimų, įskaitant vasarį surengtus abipusius aviacijos smūgius.

Pakistano administruojamos Kašmyro dalies pareigūnai ketvirtadienį pareiškė, kad trys kariai žuvo per Indijos pajėgų apšaudymą prie Kontrolės linijos – regioną dalijančios faktinės sienos. Pareigūnai pridūrė, kad dar du kariai žuvo per kitą incidentą.

Pakistano kariškiai savo ruožtu nurodė, kad nuo atsakomosios ugnies žuvo penki indų kariai, bet Indijos kariuomenės atstovas vėlai ketvirtadienį sakė PTI, kad tokie pareiškimai yra „pramanyti“.

Aukų pareikalaujančių susirėmimai palei Kontrolės liniją įvyksta neretai, bet naujausi susišaudymai įvyko Pakistanui perspėjus, kad jis yra pasirengęs atsakyti į bet kokią Indijos agresiją Kašmyre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.