Izraelis leido JAV įstatymų leidėjai R.Tlaib aplankyti giminaičius Vakarų Krante

Izraelio vidaus reikalų ministras penktadienį pranešė gavęs JAV Atstovų Rūmų narės demokratės Rashidos Tlaib prašymą leisti nuvykti į žydų valstybės okupuotą Vakarų Krantą aplankyti savo giminaičių ir jį patenkinęs dėl humanitarinių priežasčių.

 Palestiniečių kilmės R. Tlaib prašė leisti aplankyti šioje teritorijoje gyvenančią jos 90-metę senelę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Palestiniečių kilmės R. Tlaib prašė leisti aplankyti šioje teritorijoje gyvenančią jos 90-metę senelę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2019, 2:16 PM

Palestiniečių kilmės R. Tlaib prašė leisti aplankyti šioje teritorijoje gyvenančią jos 90-metę senelę, sakoma ministro Aryeh Deri pranešime.

A. Derio biuras paskelbė R. Tlaib prašymą, surašytą ant JAV Kongreso blanko. Savo laiške R. Tlaib nurodė, kad per šį vizitą laikysis bet kokių nustatytų apribojimų ir „nepropaguos boikotų“.

Ministro sprendimas žymi naują Izraelio poziciją dėl didelio dėmesio sulaukusių amerikiečių Kongreso narių demokračių R. Tlaib ir Ilhan Omar planų apsilankyti žydų valstybėje ir Vakarų Krante..

Ketvirtadienį Izraelis paskelbė neleisiantis šioms politikėms atvykti, priėmęs precedento neturintį sprendimą JAV Kongreso narių atžvilgiu. Tokį sprendimą Izraelį aktyviai ragino priimti JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

„Būtų parodytas didelis silpnumas, jeigu Izraelis leistų apsilankyti atstovei Omar ir atstovei Tlaib“, – per „Twitter“ parašė D. Trumpas.

Prezidentas tęsė sau įprastu tonu: „Jos nekenčia Izraelio ir visų žydų, ir nieko negali būti pasakyta arba padaryta, kad jos pakeistų savo nusistatymą... Tai apgailėtina!“

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sakė, kad šis itin neįprastas žingsnis prieš I. Omar ir R. Tlaib yra būtinas, nes jų planuoto vizito „vienintelis tikslas – pakenkti Izraeliui ir sustiprinti prieš jį nukreiptą kurstymą“.

R. Tlaib ir I. Omar nuo ateinančio savaitgalio planavo aplankyti Jeruzalę ir kelis Vakarų Kranto miestus. Jos abi žinomos kaip palestiniečių vadovaujamo BDS judėjimo („Boycott, Divestment and Sanctions“ – „Boikotas, investicijų atsiėmimas ir sankcijos“), skatinančio imtis ekonominių veiksmų prieš žydų valstybę, šalininkės

Izraelis šį judėjimą laiko strategine grėsme, bet BDS šalininkai tvirtina, kad jie tesiekia daryti spaudimą, kad būtų užbaigtas ilgiau kaip pusę šimtmečio besitęsiantis izraeliečių karinis valdymas palestiniečių teritorijose.

Izraelio sprendimas neįsileisti minėtų kongresmenių sulaukė plačios kritikos – net ir iš Izraelio bei JAV žydų organizacijų, tokių kaip proizraelietiška lobistinė grupė AIPAC. Anot kritikų, toks žingsnis yra akibrokštas Amerikos institucijoms.

A. Deri penktadienį nurodė, kad vėlesnį R. Tlaib prašymą apsilankyti Vakarų Krante patenkino dėl humanitarinių priežasčių. Savo laiške įstatymų leidėja rašė, kad tai gali būti jos paskutinė galimybė pasimatyti su savo senele.

Ministro biuro pranešime sakoma, kad A. Deri „nusprendė leisti jai atvykti į Izraelį ir tikisi, kad ji laikysis įsipareigojimo ir kad šis vizitas įvyks tik dėl humanitarinio poreikio.“

R. Tlaib įsipareigojimas laikytis Izraelio nustatytų apribojimų tikriausiai supykdys palestiniečius, turėjusius vilčių, kad įstatymų leidėjos kelionė padės atkreipti dėmesį į jų patiriamus sunkumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.