Pašalpų politika valdžiai smogė atgal: nebėra kam dirbti

Išpildyti Teisės ir teisingumo partijos rinkimų pažadai padėjo jai išlikti populiariai, bet turėjo neigiamų pasekmių. Didesnis socialinių išmokų skaičius jau tampa akmenimi po kaklu: trūksta darbo jėgos.

Svarstytame plane – mokestis jauniems ir vaikų neturintiems žmonėms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Svarstytame plane – mokestis jauniems ir vaikų neturintiems žmonėms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Aug 18, 2019, 10:49 AM

Pažadai nepriimti pabėgėlių prieš ketverius metus Teisės ir teisingumo partijai (TTP) padėjo laimėti Seimo rinkimus.

Prie pergalės prisidėjo ir pažadas paankstinti pensinį amžių, padidinti socialines išmokas ir algas.

TTP po pergalingų rinkimų minėtus pažadus tesėjo ir tai suteikia didelių šansų šį spalį triumfuoti dar vienuose rinkimuose.

Vis dėlto viešai neskelbiamuose dokumentuose ministrai prisipažįsta, kad sprendimas paankstinti išėjimą į pensiją katastrofiškai padidino ZUS (vietinis „Sodros“ atitikmuo. – Red.) skolas ir lėmė darbo jėgos trūkumą.

Svarsto mokestį viengungiams

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ paviešino Darbo ir socialinių reikalų ministerijos (DSRM) projektą, kuriame vyriausybei siūloma įvesti specialų mokestį asmenims, kuriems per 30 metų, bet jie neturi vaikų.

Toks mokestis egzistavo pokarinėje socialistinėje Lenkijoje ir buvo pramintas jaučio mokesčiu.

Kad mokestis nėra gandas, patvirtino darbo ir socialinių reikalų viceministras Arturas Sobonis. Jis pareiškė, kad viengungiai privalo mokėti mokestį, nes tai juos paskatins kurti šeimą.

„Gazeta Wyborcza“ paviešintame dokumente rašoma, kad įvestas mokestis padidintų gimstamumą, o tai leistų riboti kitataučių šeimų imigraciją.

Projekte primenama, kad Lenkija imigrantų įsileidimą, ypač iš kitų kultūrų bei religijų regionų, vertina neigiamai.

Ištiks demografinė krizė

Dokumente prognozuojama, jog, esant dabartiniam gimstamumo lygiui, 2030 metais šalies įmonėms pritrūks 4 mln. darbuotojų ir juos teks kviestis jų iš užsienio.

Lenkijoje šiuo metu gyvena 38 mln. žmonių, iš jų 6,5 mln., arba 17 proc., yra pensininkai, kuriems daugiau nei 65 metai.

Prognozuojama, kad 2050 metais pensininkai sudarys 33 proc. gyventojų, o dėl mažėjančio gimstamumo žmonių iki 18 metų skaičius sumažės nuo 7 iki 5,2 mln.

Vienai moteriai Lenkijoje tenka vidutiniškai 1,45 vaiko, o norint, kad gyventojų skaičius nemažėtų, rodiklis turėtų būti ne mažesnis kaip 2,1.

TTP vyriausybė dėjo nemažai pastangų gimstamumui skatinti: įvedė mokesčių nuolaidas daugiavaikėms šeimoms, skyrė 500 zlotų (116,8 euro) pašalpą kiekvienam vaikui iki tol, kol sukaks 18 metų, o kiekvienam moksleiviui prieš rugsėjo 1-ąją skyrė po 300 zlotų (70 eurų) mokymosi priemonėms įsigyti.

Vadina absurdišku sprendimu

Vadinamojo jaučio mokesčio atgaivinimą negailestingai sukritikavo tiek ekonomistai, tiek internautai.

Pastarieji parašė, jog trūkstamų biudžetui pinigų galima išsireikalauti įvedant daug įvairių absurdiškų mokesčių: už tai, kad turi žmoną užsienietę, kad nelankai bažnyčios, kad per dažnai sergi, kad per ilgai gyveni.

Siekiant padidinti gimstamumą internautai pasiūlė įvesti premiją vyrams, kurie susilaukia vaikų su keliomis moterimis, ir atleisti juos nuo alimentų mokėjimo.

Internautai greitai susirūpino, ar TTP lyderis, 70 metų viengungis Jaroslawas Kaczynskis, pareiškęs, kad jam šeimą atstojo partija, nemokės jaučio mokesčio.

Ekonomikos profesorė Irena Kotowska priminė, kad per milijoną porų neturi vaikų, nes yra nevaisingos, o įvestas mokestis būtų dviguba skriauda jiems.

Ekonomistė priminė ir tai, kad vaikų neturintys asmenys savo mokamais mokesčiais prisideda prie pašalpų vaikams ir daugiavaikėms šeimoms didinimo.

Siūlo efektyvesnių priemonių

Draudimo rinkos ekspertas Lukaszas Waclawikas pareiškė, kad ZUS skolas galima mažinti kur kas efektyviau kitais būdais.

Ekspertas priminė, kad policininkai ir kariškiai į pensiją išeina po 15 metų tarnybos, angliakasiai – išdirbę vos 25 metus, o ūkininkaujantys asmenys moka tik dalį mokesčių.

Visos šios neracionalios lengvatos kasmet atsieina keliasdešimt milijardų zlotų. Dar keliolika milijardų – TTP sprendimas atšaukti ankstesnės vyriausybės nutarimą dėl darbinio amžiaus pailginimo ir vėl leisti išeiti į pensiją nuo 65 metų.

Kilus audringai kritikai TTP pranešė, kad jaučio mokesčio įvedimas buvo vien darbinis DSR ministerijos projektas, o vyriausybė jam nepritarė.

Žiniasklaida spėja, jog TTP išsigando, kad mokestis gali supykdyti jaunus rinkėjus prieš spalį vyksiančius Seimo rinkimus, tačiau bus priimtas vėliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.