Pekinas patvirtino, kad buvo sulaikytas britų konsulato Honkonge darbuotojas

Kinijos pareigūnai sulaikė Jungtinės Karalystės konsulato Honkonge darbuotoją, trečiadienį patvirtino Pekinas.

 Kinijos pareigūnai sulaikė Jungtinės Karalystės konsulato Honkonge darbuotoją, trečiadienį patvirtino Pekinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kinijos pareigūnai sulaikė Jungtinės Karalystės konsulato Honkonge darbuotoją, trečiadienį patvirtino Pekinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2019, 11:47 AM, atnaujinta Aug 21, 2019, 12:20 PM

„Jūsų paminėtas asmuo sulaikytas administracine tvarka 15 parų“ Šendženo policijos dėl viešojo saugumo taisyklių pažeidimo, sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Gengas Shuangas.

Pasak Gengo Shuango, minimas darbuotojas yra honkongietis, tad jo sulaikymas yra vidaus reikalas.

„Leiskite paaiškinti, šis darbuotojas yra Honkongo pilietis, o ne JK pilietis, o tai reiškia, kad jis yra kinas“, – teigė URM atstovas.

JK užsienio reikalų ministerija išvakarėse pareiškė esanti „labai sunerimusi“ dėl pranešimų, kad jos konsulato Honkonge darbuotojas buvo sulaikytas žemyninės Kinijos pareigūnų, kai ketino sugrįžti į šį pusiau autonominį miestą.

Honkongo naujienų portalas „HK01“ pranešė, kad konsulato darbuotojas, kurį jo artimieji įvardija kaip Simoną Chengą, rugpjūčio 8-ąją vienai dienai išvyko į Šendženo miestą Guangdongo provincijoje dalyvauti verslo susitikime, tačiau nesugrįžo. Šendženas yra maždaug valanda kelio nuo Honkongo.

Tą vakarą S. Chengas važiavo namo greituoju traukiniu ir prieš muitinės patikrą susirašinėjo su savo mergina.

„Nuo tada praradome su juo ryšį“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė S. Chengo šeima.

Incidentas įvyko Honkongą krečiant rimčiausiai pastarųjų dešimtmečių politinei krizei.

Mieste jau daugiau nei du mėnesius vyksta demokratijos aktyvistų protestai, per kuriuos kartais prasiveržia smurtas.

Komunistinė Kinija vis aiškiau rodo nepasitenkinimą protestais, kuriuos laiko tiesioginiu iššūkiu savo valdžiai.

Pekinas įspėjo JK – buvusią kolonijinę Honkongo valdytoją – nesikišti į protestus. Kiniją, regis, suerzino Britanijos vieši priekaištai dėl beprecedenčių demonstracijų Honkonge, nukreiptų prieš Pekino valdžią.

Pagal 1997-aisiais pasirašytą Honkongo perdavimo Kinijai susitarimą miestui buvo suteikta teisių ir laisvių, kurios negalioja žemyninėje Kinijoje, įskaitant nepriklausomą teismų sistemą ir žodžio laisvę. Protestuotojai tvirtina, kad šios teisės yra vis labiau varžomos, nuolat didėjant Pekino centrinės valdžios kišimuisi.

„Pastaruoju metu JK paskelbė daug klaidingų komentarų apie Honkongą, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė Gengas Shuangas. – Dar kartą raginame britų pusę liautis gestikuliuoti ir kurstyti ugnį Honkongo klausimu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.