Kosovo parlamentarai balsuos dėl parlamento paleidimo

Kosovo parlamento nariai ketvirtadienį balsuos dėl parlamento paleidimo, jei nutarimas bus priimtas – šalyje turės būti surengti nauji rinkimai.

 Kosovo parlamento nariai ketvirtadienį balsuos dėl parlamento paleidimo, jei nutarimas bus priimtas – šalyje turės būti surengti nauji rinkimai. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kosovo parlamento nariai ketvirtadienį balsuos dėl parlamento paleidimo, jei nutarimas bus priimtas – šalyje turės būti surengti nauji rinkimai. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2019, 10:25 AM

Pastaruoju atveju įšaldytas dialogas su buvusia priešininke Serbija gali būti atidėtas dar ilgesniam laikui.

Balsavimas dėl parlamento paleidimo rengiamas po premjero Ramusho Haradinajaus atsistatydinimo.

Liepą buvęs etninių albanų sukilėlių, kovojusių Serbijos kare, vadas R. Haradinajus buvo iškviestas į specialųjį Hagos teismą, nagrinėjantį to laikotarpio karo nusikaltimus.

Premjeras nusprendė, kad teisme geriau dalyvauti kaip paprastam piliečiui, o ne šalies premjerui, todėl iš pareigų paskelbė pasitraukiantis.

Nuo to laiko, kai premjeras paskelbė apie atsistatydinimą, partijos ragino surengti išankstinius rinkimus ir pasižadėjo paleisti parlamentą, kai kurios grupės net pradėjo neoficialią rinkimų kampaniją.

Jei parlamentas būtų paleistas, vyriausybė privalėtų per 45 dienas surengti naujus rinkimus.

Kosovas šiuo metu yra aklavietėje dėl santykių su Serbija, kuri vis dar atmeta buvusios teritorijos, atsiskyrusios 2008 metais, nepriklausomybę.

Nors dauguma pasaulio šalių pripažįsta Kosovo valstybę, Serbija ir jos sąjungininkės – Rusija ir Kinija – tam nepritaria, taip užkirsdamos kelią Kosovui tapti Jungtinių Tautų nariu.

Dėl naujų rinkimų ES vadovaujamos derybos bus atidėtos ilgesniam laikui, o planuotas viršūnių susitikimas šiam klausimui spręsti, kuris turėjo vykti rugsėjį, gali būti taip pat atidėtas.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius teigė manantis, kad derybos bus pratęstos geriausiu atveju tik gruodį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.