Seulas nutraukė dalijimosi žvalgybine informacija paktą su Japonija

Pietų Korėja ketvirtadienį paskelbė nutraukianti su Japonija sudarytą paktą dėl dalijimosi žvalgybos informacija, tarp abiejų šalių įsiplieskus aštriam prekybos ginčui.

Pietų Korėja ketvirtadienį paskelbė nutraukianti su Japonija sudarytą paktą dėl dalijimosi žvalgybos informacija, tarp abiejų šalių įsiplieskus aštriam prekybos ginčui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pietų Korėja ketvirtadienį paskelbė nutraukianti su Japonija sudarytą paktą dėl dalijimosi žvalgybos informacija, tarp abiejų šalių įsiplieskus aštriam prekybos ginčui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2019, 1:15 PM, atnaujinta Aug 22, 2019, 3:34 PM

Šis netikėtas žingsnis veikiausiai pakirs JAV pastangas sutvirtinti bendradarbiavimą su abiem savo svarbiausiomis sąjungininkėmis Azijos regione.

Seulo sprendimas taip pat neabejotinai paaštrins santykius su Tokiju, jau ir taip pasiekusius žemiausio taško nuo 1965 metų, kai abi valstybės užmezgė diplomatinius ryšius. Japonija buvo kolonizavusi Korėjos pusiasalį 1910–1945 metais.

Daugelis ekspertų spėliojo, jog Pietų Korėja nėra linkusi atšaukti prieš trejus metus pasirašytą susitarimą dėl dalijimosi žvalgybos duomenimis, norėdama išlaikyti gerus santykius su Jungtinėmis Valstijomis. Seulas prašo Vašingtono pagalbos sprendžiant prekybos ginčą. Be to, Pietų Korėja ir JAV bendradarbiauja, siekdamos atnaujinti įstrigusias derybas dėl Šiaurės Korėjos denuklearizacijos.

Pietų Korėjos prezidentūra pareiškė nusprendusi nutraukti žvalgybos susitarimą, nes dėl Japonijos neseniai priimto sprendimo pažeminti Pietų Korėjos prekybinį statusą, esą „smarkiai“ pakito abiejų šalių bendradarbiavimo formatas saugumo srityje.

„Atsižvelgusi į tokią padėtį vyriausybė nusprendė, kad sutarties, kuri buvo pasirašyta siekiant dalytis jautria karinės žvalgybos informacija saugumo srityje, tolesnis vykdymas neatitinka mūsų nacionalinių interesų“, – pabrėžė Pietų Korėjos prezidentūros Nacionalinio saugumo biuro direktoriaus pavaduotojas Kim You-geunas, skaitydamas per televiziją transliuotą pranešimą.

Pastarosiomis savaitėmis Japonija griežtino kontrolę eksportuojant į Pietų Korėją tris pagrindines chemines medžiagas, naudojamas gaminant puslaidininkinius ir prietaisų ekranus – Pietų Korėjai itin svarbias prekes.

Tokijas taip pat nusprendė pašalinti Pietų Korėją iš šalių, kurioms suteiktas lengvatinės prekybos statusas, sąrašo.

Seulas kaltina Tokiją prekybos politizavimu, siekiant nubausti Pietų Korėją besitęsiant kitam ginčui, susijusiam su Japonijos brutaliu valdymu Korėjos pusiasalyje kolonializmo laikais. Tokijas tokius kaltinimus neigia, teigdamas, kad ėmėsi šių žingsnių nepatikslintais saugumo sumetimais.

Japonijos įvesti apribojimai prekybai išprovokavo antijaponiškas nuotaikas kaimyninėje valstybėje.

Daugelis Pietų Korėjos piliečių mitingavo gatvėse, atšaukė planuotas keliones į Japoniją ir paskelbė plataus masto boikotą japoniškam alui, drabužiams ir kitoms prekėms. Pietų korėjiečių vyriausybė savo ruožtu taip pat nusprendė pažeminti Japonijos, kaip prekybos partnerės, statusą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.