Pražūtingi Amazonės miškų gaisrai kaitina ir politinius ginčus

Gaisrai Amazonės miškuose atkreipė viso pasaulio dėmesį. Didžiojo septyneto (G7) susitikime Emmanuelis Macronas pasiūlė finansinę pagalbą, bet Brazilijos prezidentas ją atmetė ir pradėjo žodžių karą.

Gaisrai išplito ir į Boliviją, kur irgi trūksta ugniagesių bei reikiamos technikos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Gaisrai išplito ir į Boliviją, kur irgi trūksta ugniagesių bei reikiamos technikos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Gaisrai išplito ir į Boliviją, kur irgi trūksta ugniagesių bei reikiamos technikos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Gaisrai išplito ir į Boliviją, kur irgi trūksta ugniagesių bei reikiamos technikos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Gaisrai išplito ir į Boliviją, kur irgi trūksta ugniagesių bei reikiamos technikos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Gaisrai išplito ir į Boliviją, kur irgi trūksta ugniagesių bei reikiamos technikos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 28, 2019, 7:59 PM

Išsiskirstydami G7 šalių vadovai pirmadienį paskelbė, kad padėti su nesibaigiančiais gaisrais kovojančiai Brazilijai skirs 20 mln. eurų.

Daugumą šių lėšų lyderiai norėjo skirti gaisrus gesinantiems lėktuvams siųsti, bet Brazilijos valdžia iš pradžių tokios pagalbos atsisakė.

Tiesa, vėliau Jairo Bolsonaro pareiškė priimsiantis siūlomą pagalbą, jeigu Prancūzijos prezidentas E.Macronas jo atsiprašys.

Bijo užsienio kontrolės

Brazilijos ministrų kabineto nariai pareiškė, kad siūlomi pinigai yra nereikalingi, o jais užsienio valstybės esą tik nori pačios pradėti kontroliuoti Amazonės regioną.

„Ačiū už pasiūlymą, tačiau šie pinigai reikalingesni kertamiems Europos miškams atsodinti.

E.Macronas netgi nesugeba išvengti gaisro bažnyčioje, kuri yra pasaulio paveldo dalis, ir dabar jis nori mokyti mūsų šalį“, – tokius žodžius Prancūzijos lyderiui skyrė Brazilijos prezidento J.Bolsonaro administracijos vadovas Onyxas Lorenzoni.

„Kai kurie politikai nori išpūsti aplinkosaugos klausimus iki dirbtinai sukeltos krizės, kad sustiprintų išorinius kontrolės mechanizmus“, – kalbėjo ministras.

Konfliktas tarp prezidentų

J.Bolsonaro anksčiau buvo pripažinęs, kad jo vyriausybei neužtenka išteklių kovoti su gaisrais, bet dabar pats asmeniškai užsipuolė pagalbą siūlantį E.Macroną.

Brazilijos prezidento „Facebook“ paskyroje vienas žmogus pasidalijo Brigitte Macron ir Michelle Bolsonaro nuotraukomis su prierašu, esą E.Macronas greičiausiai taip kišasi į Brazilijos reikalus, nes pavydi J.Bolsonaro žmonos grožio.

Pastarasis smagiai pasijuokė iš nuotraukos ir komentaruose pasiūlė taip nesityčioti iš Prancūzijos lyderio, tačiau komentarai socialiniame tinkle pritraukė ir pastarojo dėmesį.

„Manau, kad brazilai, kurie yra puikūs žmonės, jaučia gėdos jausmą matydami tokį savo lyderio elgesį. Tikiuosi, kad greit turės kitą, kuris elgsis tinkamai“, – pareiškė E.Macronas.

Konfliktas tarp prezidentų kilo praėjusią savaitę, kai E.Macronas apkaltino J.Bolsonaro meluojant apie savo vykdomus aplinkosaugos įsipareigojimus.

Atsiliepė reitingams

Dėmesio į aplinkosaugą nekreipimas išjudino ir brazilus – jie pradėjo rengti mitingus. Problemos šalies viduje skaudžiai atsiliepė ir prezidento reitingams.

Per pusmetį prezidento palaikymo reitingas sumažėjo nuo 39 proc. iki 29,4 procento. Nepasitikinčiųjų J.Bolsonaro veiksmais padaugėjo nuo 28,2 proc. iki 53,7 proc.

Tuo metu su gaisrais Amazonės miškuose sunkiai susitvarko ir Bolivijos valdžia. Rugpjūčio mėnesį šalyje buvo užfiksuota 13,4 tūkst. gaisrų. Tai yra 422 proc. didesnis skaičius nei liepos mėnesį.

Šalies prezidentas Evo Moralesas dėl tragedijos atšaukė savo rinkimų kampaniją. Su gaisrais šalyje kovoja per 4 tūkst. gaisrininkų ir savanorių, tačiau liepsnos jau išdegino 1,8 milijono arų plotą.

Kiti lyderiai veikia

O kol Brazilija pykstasi su likusiu pasauliu, kiti Pietų Amerikos valstybių lyderiai ieško problemos sprendimo būdų.

E.Moralesas pareiškė, kad jo šalis priims E.Macrono siūlomą paramą. 4,5 mln. eurų kovai su Amazonės miškų gaisrais pažadėjo ir aktorius Leonardo DiCaprio.

Čilės prezidentas Sebastianas Pinera paskelbė apie dviejų žingsnių planą kovojant su miškų gaisrais. Pirmiausia, pasak jo, Pietų Amerikos šalims reikia koordinuotai kovoti su didžiausiais gaisrų židiniais.

Vėliau būtina imtis veiksmų, kurie išsaugotų biologinę įvairovę, ir kuo skubiau pradėti atsodinimo darbus.

Jis tikisi, kad šiam planui bus pritarta per rugsėjo pradžioje vyksiantį Jungtinių Tautų susitikimą klimato kaitos klausimu.

Tuo metu Brazilija praranda ir turėtą paramą. Norvegijos ir Vokietijos vyriausybės paskelbė nebeaukosiančios Brazilijos Amazonės fondui, kurį kontroliuoja Brazilijos plėtros bankas.

Per praėjusį dešimtmetį vokiečiai fondui skyrė 61 mln. eurų, o norvegai – net 1,08 mlrd. eurų.

Panašu, kad J.Bolsonaro stovi vienas prieš visą pasaulį.

Tačiau Brazilija yra jo kontrolės zona, o čia ir toliau vis didesnį plotą užims liepsnos, nebent prezidentas sutiks nusileisti. (BBC, „Deutsche Welle“, CNN, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.