Honkonge suimtas demokratinės opozicijos lyderis Joshua Wongas

Vienas iš pagrindinių Honkongo demokratijos šalininkų judėjimo aktyvistų Joshua Wongas penktadienį buvo areštuotas, likus parai iki mieste planuojamos demonstracijos, kurią policija uždraudė, pranešė jo partija.

 Vienas iš pagrindinių Honkongo demokratijos šalininkų judėjimo aktyvistų Joshua Wongas penktadienį buvo areštuotas, likus parai iki mieste planuojamos demonstracijos, kurią policija uždraudė, pranešė jo partija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Vienas iš pagrindinių Honkongo demokratijos šalininkų judėjimo aktyvistų Joshua Wongas penktadienį buvo areštuotas, likus parai iki mieste planuojamos demonstracijos, kurią policija uždraudė, pranešė jo partija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2019, 8:28 AM

„Mūsų generalinis sekretorius @joshuawongcf ką tik buvo areštuotas šį rytą, apytikriai 7 val. 30 min. (vietos, 2 val. 30 min. Lietuvos laiku), – sakoma partijos „Demosisto“ tviterio žinutėje. – Visų akivaizdoje jis gatvėje buvo prievarta įgrūstas į privatų mikroautobusą. Šiuo metų padėtimi rūpinasi mūsų teisininkai.“

Pastaruosius tris mėnesius Honkongą krečia dideli politiniai neramumai. Per šį laikotarpį buvo rengiamos taikios demonstracijas, taip pat pasitaikydavo susirėmimų tarp policijos ir protestuotojų.

Šeštadienį bus minima penkerių metų sukaktis nuo Pekino sprendimo atmesti siūlymą imtis Honkonge politinių reformų, išprovokavusio 79 dienas trukusius vadinamojo Skėčių judėjimo protestus, vadovautus jaunų aktyvistų, įskaitant J. Wongą.

Teisėsauga nesutiko suteikti leidimo masinėms eitynėms ateinantį savaitgalį, todėl didėja tikimybė, kad gali įsiplieksti naujų susirėmimų tarp policijos ir protestuotojų, veikiausiai susirinksiančių bet kokiu atveju.

Ketvirtadienį Pilietinių žmogaus teisių frontui (CHRF) atsiųstame laiške policija išreiškė nuogąstavimą, kad kai kurie planuojamos demonstracijos dalyviai imsis „smurtinių ir ardomųjų veiksmų“.

CHRF, organizavęs vienas didžiausių demonstracijų Honkonge per kelis pastaruosius dešimtmečius, sakė apskųsiantis šį sprendimą.

Honkongą krečiančius protestus pirmiausiai išprovokavo Pekino remiamos vyriausybės mėginimai priimti ekstradicijos įstatymą, kurį oponentai laikė didžiuliu smūgiu Honkongo savivaldai.

Nuo to laiko visuomenės nepasitenkinimas peraugo į platesnį raginimą užtikrinti miestui didesnę demokratiją ir ištirti numanomo žiauraus policijos elgesio atvejus. Šių demonstracijų varikliu tapę radikalių pažiūrų jaunuoliai retkarčiais įsitraukdavo į susirėmimus su saugumo pajėgomis.

Nuo birželio Honkonge buvo areštuota daugiau kaip 850 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.