Vieną pulkininką teisėjas nubaudė, o kitus suima

Maskvos Presnios rajono teismas paskelbė nuosprendį policijos pulkininkui, priklausiusiam kovos su korupcija skyriui, Dmitrijui Zacharčenkai – „nežinia iš ko pavogtų 8,5 mlrd. rublių (116,5 mln. eurų) savininkui“.

D.Zacharčenka teismo salėje išgirdo, kad už grotų turės atsėdėti net 13 metų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Zacharčenka teismo salėje išgirdo, kad už grotų turės atsėdėti net 13 metų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

2019-09-06 14:51

Kaltinančioji pusė pareikalavo policininkui 15,5 metų laisvės atėmimo bausmės, tačiau teismas skyrė 13 metų bausmę ir pareikalavo grąžinti pasisavintą sumą.

D.Zacharčenkos advokatai ketina sprendimą skųsti.

Rusijos vidaus reikalų ministerijos, vieno iš Antikorupcinės vyriausiosios valdybos padalinių vadovas pulkininkas D.Zacharčenka suimtas dar 2016 m. rugsėjį. Jis įtartas gavus kyšį.

Apieškojus jo kabinetą ir tarnybinį automobilį rasta 15 mln. rublių grynaisiais.

Šių pinigų kilmės pulkininkas paaiškinti nesugebėjo.

Byla galėjo būti užgniaužta, tačiau darant kratą dalyvavo trijų konkuruojančių žinybų – Vidaus reikalų ministerijos, Rusijos tyrimų komiteto (RTK) ir Federalinės saugumo tarnybos (FST) – valdininkai.

Vėliau tyrėjų laukė dar didesnis netikėtumas. Darant kratas D.Zacharčenkos, jo tėvo ir sesers butuose buvo aptiktas kambarys- seifas, o jame – medžiaginių krepšių, prikimštų įvairios valiutos. Stebino suma – daugiau nei 8 mlrd. rublių.

Informacija pateko į žiniasklaidą, prasidėjo tarnybiniai pulkininko ir jo tiesioginių vadovų aplinkos žmonių patikrinimai.

Po Maskvą pasklido gandai apie pulkininko milijardieriaus ryšius su aukštais gretutinių žinybų valdininkais.

Tačiau D.Zacharčenka aiškino, kad pinigai tikrai ne jo: „Nerasta nė vieno įrodymo, kad aš turėjau kokį nors ryšį su šiais pinigais.

Savanoriškai daviau DNR mėginį palyginti su DNR pėdsakais, aptiktais ant pinigų pakuočių. Mano pėdsakų nerasta.“

Be pinigų, D.Zacharčenkos giminaičiai turėjo 13 butų ir 14 automobilių stovėjimo vietų elitiniuose Maskvos gyvenamuosiuose kompleksuose, keturis brangius automobilius, 500 gramų svorio aukso lydinį, „Rolex“ laikrodį ir dar 9 mlrd. rublių (123,3 mln. eurų) vertės brangenybių.

Galiausiai teismo sprendimu visas turtas buvo priskirtas valstybės pajamoms. Bet nėra visai aišku, už ką D.Zacharčenkos laukia tokia ilga bausmė.

Per tyrimą jam sugebėta inkiminuoti tris kyšius: 10,5 mln. rub. (137 tūkst. eurų), 800 tūkst. dolerių (706 tūkst. eurų) ir restorano „La Maree“ nuolaidų kortelę.

Tiesa, visiškai neaišku, kuo, kokiomis paslaugomis atsilygindavo kyšių gavėjas.

Byloje yra dar vienas kyšininkas – FST pulkininkas Dmitrijus Seninas. Jis po pulkininko D.Zacharčenkos suėmimo pabėgo į užsienį ir iki šiol nerastas. Bet ką jie darė kartu, taip pat neaišku.

Užtat atsirado bendrininko bendrininkas – aukštą padėtį užimantis RTK darbuotojas Ivanas Koževnikovas.

Jam iki pabėgimo į užsienį pulkininkas D.Seninas perrašė savo nemažą turtą – 12 butų Maskvoje ir priemiesčiuose, sodybą ir du didelius žemės sklypus Pamaskvyje. Tikslas – paslėpti nuo konfiskavimo brangų bėglio turtą.

Neaišku, kiek pulkininkų ir kitų aukštas pareigas einančių kovotojų su korupcija atskleista rusų policijoje.

Tačiau neseniai buvęs pulkininkas D.Zacharčenka prarado stambiausių „kriminalinių pinigų“ Rusijoje savininko titulą.

Prieš mėnesį Maskvoje buvo suimtas pulkininkas Kirilas Čekalinas.

Šis aukštas pareigas einantis FST ekonominio saugumo darbuotojas prižiūrėjo kovą su nusikalstamumu bankininkystės sferoje.

Buvo suimtas ir FST pulkininkas Dmitrijus Frolovas. Darant kratą šių asmenų butuose pasikartojo D.Zacharčenkos istorija. Abu butai pasirodė esą lyg seifai, prikimšti grynųjų pinigų įvairia valiuta, – iš viso 12 mlrd. rublių (164,4 mln. eurų).

Žiniasklaida K.Čekaliną vadino ne tik specialiosios tarnybos, bet gal ir viso Rusijos finansų sektoriaus „ryškia figūra“.

Pulkininkas kartu su pavaldiniais dalyvavo dešimčių bylų tyrime.

Stambiausia – bankininko ir buvusio senatoriaus Sergejaus Pugačiovo. Jis dar neseniai buvo laikomas artimu Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugu.

Tyrimas tęsiasi, o korumpuoti pareigūnai rikiuojasi prie teismų slenksčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.