Prieštaringai vertinamas politikas patvirtintas naujuoju Gruzijos premjeru

Gruzijos parlamentas sekmadienį šalies ministru pirmininku patvirtino prieštaringai vertinamą vidaus reikalų ministrą Giorgijų Gachariją, taip dar labiau paaštrindamas ir taip įtemptą politinę padėtį šioje Juodosios jūros pakrantėje įsikūrusioje valstybėje.

44 metų G. Gacharija Gruzijoje yra itin prieštaringai vertinama figūra<br> AFP/Scanpix nuotr.
44 metų G. Gacharija Gruzijoje yra itin prieštaringai vertinama figūra<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2019, 6:31 PM, atnaujinta Sep 8, 2019, 6:34 PM

Parlamento pirmininkas Archilis Talavadzė pranešė, kad 98 nariai pritarė naujai vyriausybei. Opozicija balsavimą boikotavo.

44 metų G. Gacharija Gruzijoje yra itin prieštaringai vertinama figūra. Daugelis jį laiko prokremlišku veikėju, nes jis ne vienerius metus gyveno Rusijoje. Jis taip pat laikomas atsakingu už smurtingą protestuotojų išvaikymą Tbilisi praėjusią vasarą.,

Birželį ir liepą tūkstančiai žmonių dalyvavo demonstracijose Tbilisyje, reikalaudami G. Gacharijos atsistatydinimo, policijai panaudojus gumines kulkas ir ašarines dujas prieš daugiausia taikiai nusiteikusius antirusiško protesto dalyvius.

Vasaros protestai kilo vienam Rusijos parlamentarui pasakius kalbą Gruzijos parlamente. Tai buvo itin provokuojamas dalykas, nes dvišaliai Maskvos ir Tbilisio santykiai tebėra įtempti po trumpo 2008 metų karo.

Maskva į protestus, kuriuos vadino rusofobiškais, reagavo tiesioginių skrydžių tarp abiejų šalių sustabdymu.

Demonstracijos išsirutuliojo į platesnį judėjimą prieš B. Ivanišvilį, didelei visuomenės daliai piktinantis jo partijos nesugebėjimu išjudinti sustingusios ekonomikos.

44 metų G. Gacharija buvo paskirtas Gruzijos vicepremjeru ir vidaus reikalų ministru 2017 metais. Anksčiau jis dirbo Rusijoje, kur buvo vokiečių aviacijos bendrovės „Lufthansa“ regiono skyriaus vadovas. Jis yra Maskvos Lomonosovo universiteto absolventas.

Sekmadienį Gruzijos parlamentas taip pat pritarė ir G. Gacharijos ministrų kabinetui. Buvęs premjeras Iraklis Garibašvilis buvo paskirtas gynybos ministru ir šalies valstybinės saugumo tarnybos vadovu. O Vachtangas Gomelaursis tapo naujuoju vidaus reikalų ministru.

Įstatymo projektą dėl naujos vyriausybės dar turi pasirašyti Gruzijos prezidentė Salomė Zurabišvili.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.