Policija: Šiaurės Arijoje kovotojai paslėpė mašinoje bombą, siekdami nužudyti policininkų

Šiaurės Airijos Londonderio mieste disidentų respublikonų kovotojai paliko automobilį su viduje paslėpta bomba, siekdami nužudyti teisėsaugos pareigūnų, antradienį pranešė policija.

Aptikta mašina su „savadarbiu sprogstamuoju įtaisu“.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Aptikta mašina su „savadarbiu sprogstamuoju įtaisu“.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2019, 7:20 PM

Pasak jos, Kregane – šio pasienio miesto istorinėje nacionalistų tvirtovėje – buvo aptikta mašina su „savadarbiu sprogstamuoju įtaisu“.

„Įtariame, kad ši transporto priemonė turėjo būti panaudota prieš policijos patrulį“, – sakė Šiaurės Arijos policijos tarnybos viršininko pavaduotojas Markas Hamiltonas.

„Detonuota bomba būtų pražudžiusi ar sužalojusi bet ką, kas būtų prie jos priartėjęs“, – pridūrė pareigūnas.

„Įtariame, kad už šią bombą atsakinga „Naujoji IRA“, – nurodė jis.

„Naujoji IRA“ yra respublikonų grupuotės „Laikinoji IRA“ (Provisional IRA), kuri sudėjo ginklus, kai buvo pasirašytas vadinamuosius Neramumus užbaigęs Didžiojo penktadienio susitarimas, atšaka.

Pirmadienį prasidėjusios policijos kratos išprovokavo riaušes, per kurias maždaug 60–100 žmonių minia susirėmė su šarvuotuose automobiliuose „Land Rover“ buvusiais pareigūnais.

Pasak policijos, per smurto proveržį į pareigūnus buvo svaidomi daiktai, įskaitant per 40 padegamųjų bombų, o du jaunuoliai buvo sužeisti.

Balandį kilus susirėmimams tarp disidentų ir policininkų buvo nušauta žurnalistė Lyra McKee.

„Naujoji IRA“ vėliau išreiškė „visokeriopą ir nuoširdų atsiprašymą“, teigdama, kad L.McKee buvo nušauta atsitiktinai, kai grupuotės pajėgos užpuolė policiją.

Nuogąstaujama, kad politinė suirutė dėl „Brexit“, po kurio pasienyje tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos gali iškilti nauji kontrolės postai, gali suaktyvinti disidentų organizacijų veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.