Nuodingos gyvatės užpuolė Rusiją: sukandžiojo dešimtis žmonių

Vasaros pabaiga ir rudens pradžia Rusijoje paženklinta išskirtinio reiškinio – daugelyje šalies regionų skambinama pavojaus varpais dėl gyvačių. Vien Pamaskvyje šįmet užfiksuota 113 įkandimo žmonėms atvejų.

Itin nuodingų gyvačių kartais galima pastebėti net ir Maskvos parkuose.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Itin nuodingų gyvačių kartais galima pastebėti net ir Maskvos parkuose.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Sep 11, 2019, 8:52 PM

Didžiausia grėsmė kilo Maskvos sričiai, kur specialistai užfiksavo anomalinį gyvačių populiacijos didėjimą miško teritorijose. Regiono vyriausybė pradėjo ieškoti problemos sprendimo būdų.

„Galiu patvirtinti faktą, kad iš tikrųjų gauta daug pranešimų iš mūsų girininkijos eigulių apie anomalijas kai kuriuose rajonuose. Ir tai ne vienetai, o net šimtai šių būtybių, gyvačių raizginiai. Dabar konsultuojamės su šios srities specialistais, ką mums daryti“, – sakė Pamaskvio ekologijos ministras Dmitrijus Kurakinas.

Suaktyvėjo vasaros pabaigoje

Srities Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad dėl gyvačių įkandimo į regiono medicinos įstaigas jau kreipėsi 113 žmonių.

Šie statistikos duomenys skaičiuojami nuo metų pradžios, bet dauguma atvejų užfiksuota pastarąją savaitę.

„Visiems, kuriems įkando gyvatės, suteikta būtina medicininė pagalba. Daugiausia nukentėjusiųjų – Pamaskvio rytuose“, – pranešė Maskvos srities sveikatos apsaugos ministrė Tatjana Muchtasarova.

Žinyba pažymi, kad drėgna šių metų vasara prisidėjo prie gyvačių skaičiaus padidėjimo regiono teritorijoje. Herpetologijos specialistai viena pagrindinių priežasčių nurodo neįprastą šioms vietoms karštį.

Be to, Pamaskvyje nėra serpentariumo (speciali patalpa nuodingoms gyvatėms laikyti. – Red.).

Jis neveikia jau 10 metų. Anksčiau būtent jo darbuotojai užsiėmė gyvačių gaudymu.

Ir dėl to dabar prisiveisė gyvačių, kurios suaktyvėjo ne tik miško zonoje, o jau persikėlė į laukus.

Apskaičiuota, kad daugiausia reptilijų – Klino, Podolsko ir Čechovo rajonuose.

Gyvačių skaičiaus augimas pastebėtas ir Maskvos parkuose.

Neseniai policininkai buvo priversti gaudyti gyvatę Lenino prospekte esančio namo kieme. Vėliau paaiškėjo, kad tai pabėgusi naminė gyvatė: vieno iš kaimyninių namų 33 metų gyventojas savo bute laikė apie 20 roplių ir vieno nesužiūrėjo.

Migruoja gausiai lyjant

Gyvačių „puolimas“ stebimas ir kai kuriuose kituose Rusijos regionuose. Udmurtijoje per pastarąsias dvi savaites į medikus kreipėsi 12 asmenų, kuriems įkando gyvatės.

Urale, Sverdlovsko srityje nuo gyvačių įkandimo kol kas nukentėjo tik du asmenys. Abiem atvejais gyvatės užpuolė žmones, kai jie buvo savo sodybose.

Apie pavojų prabilta ir Ašinsko rajone. Neseniai šalia Simo stoties buvo aptikti gyvačių, kurios šildėsi saulėje, raizginiai.

Į internetą buvo įkeltas vaizdo įrašas, padarytas darbininkų Rostovo srities Miškino geležinkelio stotyje. Po darbo dienos vyriškiai atėjo į nedidelį plytinį namelį-sandėlį ir kartu buitines patalpas, kad paliktų savo darbo instrumentus.

Darbininkai netikėtai pateko į siaubo filmą – namelyje knibždėjo gausybė gyvačių: jos šliaužė iš seniai sumūrytų plytų plyšių, grėsmingai šnypštė.

Po vaizdo įrašo pasirodymo internete žinovai pareiškė, kad tai ne gyvatės, o nepavojingi vandens žalčiai.

„Nesikiškite į jų asmeninį gyvenimą. Pasibaigs jų poravimosi periodas, ir jie patys pasitrauks, nes jų gyvenamoji aplinka yra vandens telkinyje“, – pareiškė ir biologai.

Aptinka net miesto centre

Kitame Rusijos gale – Amūro srities sostinės Blagoveščensko apylinkėse – gyvačių prisiveisė tiek daug, kad jų aptinkama net miesto centre.

Rugsėjo 5-ąją Muchino gatvėje dėl vietos gyventojų skundo atvykę gelbėtojai iš šiukšlių urnos ištraukė nuodingą 30 cm angį. Tą pačią dieną dar vieną gyvatę vaikai užmušė Amūro pakrantėje.

„Šiais metais pastebime daugiau gyvačių mūsų teritorijoje.

Manoma, kad toks šių roplių aktyvumas susijęs su klimato atšilimu, dėl kurio didėja jų populiacija“, – sakė Noros gamtos rezervato direktoriaus pareigas einantis Maksimas Sukačas.

Specialistai Rusijos teritorijoje yra aptikę daugiau nei 50 gyvačių rūšių, 14 iš jų – nuodingos.

Mirštamumo nuo gyvačių įkandimo statistikos Rusijoje nėra. Pagal tautos prietarus, gyvačių antplūdis – ne į gera.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.