Poros nuotykis baigėsi liūdnai: keliautojai paimti įkaitais

Kelionė per pasaulį porai iš Australijos baigėsi liūdnai pagarsėjusiame Teherano Evino kalėjime. Ten pat jau kurį laiką kalinama dar viena australė. Anksčiau jau siūlęs kalinių mainus Iranas gali siekti juos iškeisti.

J.King ir M.Firkinas metė įprastus darbus ir leidosi į kelionę per pasaulį, kuri turėjo trukti daugiau kaip dvejus metus ir baigtis kitų metų pradžioje.
J.King ir M.Firkinas metė įprastus darbus ir leidosi į kelionę per pasaulį, kuri turėjo trukti daugiau kaip dvejus metus ir baigtis kitų metų pradžioje.
Paskutinės po pasaulį keliaujančios poros nuotraukos, paskelbtos socialiniuose tinkluose birželio pabaigoje, buvo darytos Kirgizijoje. Tada jie dingo.
Paskutinės po pasaulį keliaujančios poros nuotraukos, paskelbtos socialiniuose tinkluose birželio pabaigoje, buvo darytos Kirgizijoje. Tada jie dingo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 13, 2019, 1:33 PM

Nors diplomatai stengėsi išlaikyti paslaptyje prieš keletą mėnesių netoli Irano sostinės suimtos poros vardus, jie iškilo į viešumą socialiniuose tinkluose. Tai statybų dizainerė Jolie King ir jos sužadėtinis statybų vadybininkas Markas Firkinas.

Susitaupiusi pinigų pora 2017 m. leidosi į kelionę per pasaulį savo automobiliu „Toyota Land Cruiser“, kurį pavertė kilnojamaisiais namais. Jie išvažiavo iš gimtojo Perto miesto Australijoje ir ketino pasiekti Londoną.

Keltu persikėlusi į Rytų Timorą pora toliau keliavo per Indoneziją, Malaiziją, Pietryčių Aziją, Indiją ir Pakistaną.

Savo kelionės įspūdžius jie skelbė internete. Birželio 26 d. jie parašė paskutinę žinutę iš Kirgizijos ir nuo to laiko dingo. Praėjo keli mėnesiai, kol pasaulis sužinojo, kad jie suimti Irane.

Iš pradžių buvo skelbiama, kad pora buvo suimta už stovyklavimą karinio objekto teritorijoje Teherano provincijoje. Tačiau persų kalba transliuojančios televizijos „Manoto TV“ redaktorius Pouria Zeraati remdamasis savo šaltiniais pranešė, kad australai už grotų pakliuvo dėl to, kad į orą paleido skraidyklę.

Daug nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuos pora skelbė tinkluose „YouTube“ ir „Instagram“, daryta naudojant skraidyklę.

„Artimieji sako, kad įvyko nesusipratimas, nes J.King ir M.Firkinas nežinojo Irano įstatymų, kurie draudžia naudoti skraidykles be licencijos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė P.Zeraati.

Suimtos poros šeimų nariai paprašė gerbti jų privatumą ir apsiribojo trumpu pranešimu: „Mes tikimės kuo greičiau pamatyti Marką ir Jolie namuose.“

Sulaikytieji kol kas nėra teisiami, o Irano teisėsauga šios bylos niekaip nekomentuoja.

Apie trečią Irane suimtą australę žinoma tik tiek, kad ji yra Kembridžo universitete išsilavinimą gavusi akademikė, dėsčiusi Melburno universitete.

Laikraščio „The Guardian“ duomenimis, praėjusių metų pabaigoje suimta moteris stojo prieš teismą ir gavo 10 metų kalėjimo bausmę. Kokie kaltinimai jai buvo pateikti, išsiaiškinti nepavyko.

Diplomatai iš Australijos teigia dedantys visas pastangas, kad išlaisvintų savo piliečius, tačiau tam trukdo padidėjusi įtampa tarp Irano ir Vakarų.

Australija neseniai paskelbė siunčianti karinį laivą ir žvalgybos lėktuvą į Hormūzo sąsiaurį, kad atremtų Irano agresiją.

Apžvalgininkai svarsto, kad Iranas bandys iškeisti suimtus australus į savo pilietę Negar Ghodskani, kuri buvo sulaikyta Australijoje ir perduota Jungtinėms Valstijoms, kurios ją kaltina bandžius pažeisti Iranui skirtas sankcijas ir perduoti jam riboto naudojimo technologijas.

Praėjusį mėnesį JAV teisme iranietė pripažino jai pateiktus kaltinimus. Jai gresia penkeri metai kalėjimo.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas anksčiau atvirai siūlė keistis kaliniais.

„Atlikime mainus. Aš esu tam pasirengęs. Turiu tam įgaliojimų“, – kalbėjo diplomatijos vadovas.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.