Programišiai nutekino beveik visų Ekvadoro gyventojų asmeninių duomenų

Per didelio masto kibernetinę ataką internete buvo paviešinta beveik visų Ekvadoro gyventojų asmeninių duomenų, pirmadienį perspėjo pareigūnai ir saugumo ekspertai.

Duomenys tikriausiai buvo pavogti iš Jungtinėse Valstijose veikiančio serverio.<br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
Duomenys tikriausiai buvo pavogti iš Jungtinėse Valstijose veikiančio serverio.<br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2019, 3:12 PM

Įtariama, kad programišiai pavogė duomenis apie 20 mln. žmonių, įskaitant beveik 7 mln. nepilnamečių ir jau mirusių piliečių, nurodė generalinė prokuratūra.

Duomenys buvo laikomi nesaugiame serveryje, kuri administruoja viena Ekvadoro rinkodaros ir analizės kompanija.

„Informacija, kuria šiuo metu galiu su jumis pasidalyti, yra tokia: tai yra labai opus klausimas, keliantis didelį susirūpinimą visai vyriausybei ir valstybei“, – pareiškė vidaus reikalų ministrė Maria Paula Romo (Marija Paula Romo).

JT Gyventojų fondo duomenimis, ši Pietų Amerikos valstybė turi 17 mln. gyventojų.

Pasak Ekvadoro valdžios, duomenys tikriausiai buvo pavogti iš Jungtinėse Valstijose veikiančio serverio.

Elektroninio saugumo bendrovė „vpnMentor“ atskleidė įsilaužimą į įmonės „Novaestrat“ administruojamą serverį, kur buvo saugomi piliečių vardai, gimimo datos ir vietos, duomenys apie išsilavinimą, telefono numeriai ir nacionalinių asmens tapatybės kortelių numeriai.

Pirmas apie duomenų nutekėjimą pranešęs kibernetinio saugumo tinklapis „ZDNet“ pareiškė, kad buvo pavogta net šalies prezidento ir vyriausybių paslaptis viešinančio tinklapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o duomenų. Pastarasis buvo pasiprašęs prieglobsčio Ekvadore ir daugelį metų išbuvo šalies ambasadoje Londone, kol šiemet buvo suimtas britų policijos.

Suteikiant šiam australui prieglobstį jam buvo išduota Ekvadoro asmens tapatybės kortelė.

Minėta saugumo bendrovė susisiekė su ekvadoriečių Kompiuterinių incidentų tyrimo tarnyba, siekdama apsaugoti nutekintus duomenis, informavo „ZDNet“. 

M. P. Romo savo ruožtu patikino, kad vyriausybė „atlieka tyrimą, leisiantį mums artimiausiomis valandomis įvertinti, kas atsakingas už tai, kas įvyko“.

„Taip pat tikiuosi, kad artimiausiomis valandomis Telekomunikacijų ministerijai pavyks išsamiau įvertinti techninę informaciją apie duomenų apsaugą“, – pridūrė ministrė.

Ekvadoro tarnybos pranešė, kad siekiant surinkti įrodymų buvo atlikta krata „Novaestrat“ biure, kur buvo tikrinami kompiuteriai ir kiti elektroniniai įrenginiai.

Tuo metu Telekomunikacijų ministerija pažadėjo pateikti Nacionaliniam Susirinkimui asmeninių duomenų apsaugos įstatymo projektą, vyriausybei mėginant ateityje užkirsti kelią panašioms atakoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.