Rusijoje šnipinėjimu kaltinamas amerikietis teisme skundėsi dėl gydytojo fizinio smurto

Rusijoje šnipinėjimu kaltinimas amerikietis Paulas Whelanas pareiškė, kad kalėjime jam neteikiama reikiama medicinos pagalba ir kad jis patyrė gydytojo fizinį smurtą.

  Rusijoje šnipinėjimu kaltinimas amerikietis Paulas Whelanas  pareiškė, kad kalėjime jam neteikiama reikiama medicinos pagalba ir kad jis patyrė gydytojo fizinį smurtą.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
  Rusijoje šnipinėjimu kaltinimas amerikietis Paulas Whelanas  pareiškė, kad kalėjime jam neteikiama reikiama medicinos pagalba ir kad jis patyrė gydytojo fizinį smurtą.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2019, 5:35 PM

„Žmogaus teisių pažeidimai yra visur, man neskiria gydymo, patiriu gydytojo fizinį smurtą“, – sakė P. Whelanas teisme.

Suimtasis taip pat pareiškė, kad jo šuo – auksaplaukio retriverio kalaitė Flora – gauna geresnį medicinos aptarnavimą nei tas, kurį jam suteikia Rusijos valdžia.

„Šiemet jai buvo padarytos dvi operacijos, o tai yra gerokai daugiau, nei Rusijos valdžia padarė dėl manęs“, – pridūrė jis.

JAV pilietis P. Whelanas buvo sulaikytas Maskvoje 2018 metų gruodžio 28 dieną. Vėliau paaiškėjo, kad P. Whelanas yra dar trijų valstybių – Didžiosios Britanijos, Airijos ir Kanados – pilietis. Jo prašymus suteikti pagalbą gavo visų keturių valstybių pasiuntinybės Rusijoje. 

P. Whelanui pareikštas kaltinimas dėl šnipinėjimo. Jei bus pripažintas kaltu, jam gresia nuo 10 iki 20 metų įkalinimo.

Tyrėjai kaltina P. Whelaną šnipinėjus amerikiečių specialiosioms tarnyboms. Pas užsienietį rastame atmintuke buvo aptikta Rusijos valstybinėmis paslaptimis laikomos informacijos.

Tačiau amerikiečio advokatas Vladimiras Žerebenkovas sakė, kad P. Whelanas galvojo, jog atmintuke buvo jo asmeniniai duomenys apie ankstesnius apsilankymus Rusijoje, nors su dokumentų turiniu jis nebuvo spėjęs susipažinti. 

P. Whelano brolis Davidas pasakojo, kad į Maskvą brolis atvyko gavęs kvietimą į vestuves. Jis taip pat sakė, kad P. Whelanas yra buvęs JAV jūrų pėstininkas. Suimtojo artimieji jau kreipėsi pagalbos į JAV Kongresą, JAV atstovybę Rusijoje ir JAV Valstybės departamentą.

Maskvos teismas rugpjūčio 23 dieną pratęsė P. Whelano areštą iki gruodžio 29 dienos.

Šiuo metu ikiteisminis bylos tyrimas baigtas. P. Whelanas ir jo advokatai susipažįsta su bylos medžiaga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.