Skandalas dėl atleidimo: darbo neteko, nes buvo netekėjusios

Krokuvos arkivyskupija įsivėlė į skandalą patraukusi Lenkijos visuomenės dėmesį. Kaip paaiškėjo, kurija nusprendė atleisti iš darbo moteris už tai, kad jos nėra ištekėjusios, ir dabar turi pasiaiškinti.

Dabar Krokuvos arkivyskupija gali sulaukti Darbo inspekcijos patikrinimo.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Dabar Krokuvos arkivyskupija gali sulaukti Darbo inspekcijos patikrinimo.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2019, 10:52 PM

Praėjusios savaitės pabaigoje prasidėjęs skandalas dėl trijų atleistų moterų Krokuvos arkivyskupijoje įgauna pagreitį. Pasiaiškinti dėl savo veiksmų dvasininkų prašo Lenkijos ombudsmenas Adamas Bodnaras.

„Negaliu kontroliuoti privačių subjektų elgesio, o būtent tokia ir yra Krokuvos arkivyskupija.

Tačiau galiu kreiptis su prašymu savanoriškai pateikti paaiškinimą dėl susiklosčiusios padėties. Galiu kreiptis ir į apskrities Darbo inspekciją, kad ji atliktų patikrinimą. Būtent tai ir ketinu padaryti“, – kalbėjo A.Bodnaras.

Krokuvos arkivyskupas Marekas Jędrašewskis praėjusios savaitės pabaigoje paskelbė, kad iki šiol dirbusi spaudos tarnyba baigia savo darbą ir bus formuojama nauja. Tarnybos pirmininkė Joanna Adamik atsisveikinimo laiške, kurį išsiuntė žurnalistams, pareiškė, kad toks arkivyskupo sprendimas jai ir jos kolegėms buvo netikėtas.

„Mums buvo pranešta, kad nuo spalio 1 dienos visa mūsų tarnyba baigia darbą. Nežinome šio sprendimo priežasčių. Niekas mums nedarė jokių pastabų dėl darbo. Paklūstame arkivyskupo sprendimui, tačiau nesuprantame tokio elgesio pagrindo. Be to, mus žeidžia būdas, kokiu mums buvo pranešta apie atleidimą“, – kalbėjo J.Adamik.

Pasak jos, spaudos tarnyboje dirbo penkios moterys, kurios turi išlaikyti vaikus ir stengėsi dirbti Bažnyčios labui.

Savaitgalį Krokuvos arkivyskupija patikslino, kad bus atleidžiamos ne visos penkios darbuotojos, o tiktai J.Adamik ir jos artimiausios kolegės, kurios yra netekėjusios.

„Dvi kitos darbuotojos, privačiame gyvenime sukūrusios šeimas ir gyvenančios pagal katalikiškas vertybes, ir toliau dirbs Krokuvos arkivyskupijos spaudos tarnyboje“, – rašoma viešame pranešime.

Maža to, arkivyskupija pareiškė, kad J.Adamik pati prašė ją atleisti iš einamų pareigų dar rugpjūčio mėnesį. Esą ji apie tai pranešė laiške M.Jędrašewskiui, o sprendimas dėl atleidimo buvo priimtas tik dabar.

Tačiau arkivyskupijos paaiškinimai tik pakurstė dar didesnę nesantaiką tarp jos ir atleidžiamų moterų.

„Mus atleido, nes nesame ištekėjusios. Pagaliau žinau tiesą!

Mane ir vieną kolegę atleido už tai, kad vienos pačios įsivaikinome ir auginame vaikus. Nors tai padarėme savo noru ir esame praktikuojančios katalikės. Dar viena kolegė buvo atleista už tai, kad neturi nei vyro, nei vaikų“, – socialiniuose tinkluose piktinosi J.Adamik.

Ji tikino esanti nustebusi, kad vienišoms motinoms, taip pat svetimus vaikus globojančioms moterims nėra vietos Bažnyčioje.

„Kur Šventajame Rašte tai parašyta?

Arkivyskupas lankėsi mano kolegių namuose, susipažino su vaikais, jų šeimomis, prieš metus pakrikštijo ir vienos jų mergaitę“, – nuostabos dėl dvasininko elgesio neslėpė J.Adamik. Moteris tvirtino, kad tokiu elgesiu M.Jędrašewskis „pametė vaikus, kurie juo pasitikėjo“.

„Galbūt dabar koks nors protingas dvasininkas gali man paaiškinti, ar vis dar galime su savo vaikais eiti į bažnyčią, ar pirmiausia turime susirasti sutuoktinius?“ – klausė J.Adamik.

Kilus visuomenės pasipiktinimui dėl tokio Krokuvos arkivyskupijos elgesio pastaroji tvirtino nenusižengusi jokioms taisyklėms. Esą ji elgėsi pagal įstatymus ir nutraukti bendradarbiavimą su savo darbuotojomis turėjo visišką teisę.

Parengta pagal „TVN24“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.