Didžiausia skiepų afera: vietoj vakcinos švirkštė vandenį

Medicinos sesuo, kuri Ščecineke vietoj brangių skiepų kūdikiams apgaulingai suleido fiziologinio tirpalo ir vandens, Lenkijoje netikėtai pelnė žmonių pagyras. Jie tikino, kad medikė apsaugojo vaikus.

Fiziologinio tirpalo vietoj skiepų galėjo būti sušvirkšta maždaug 100 vaikų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Fiziologinio tirpalo vietoj skiepų galėjo būti sušvirkšta maždaug 100 vaikų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Sep 26, 2019, 11:57 AM, atnaujinta Sep 26, 2019, 12:32 PM

Didelis nusikaltimą įvykdžiusios medicinos sesers palaikymas nustebino apžvalgininkus.

Jie pripažino, kad valstybė socialiniuose tinkluose pralaimi informacinį karą su skiepų priešininkais, skleidžiančiais gąsdinančią ir melu atskiestą informaciją.

Vakcinos nesuleido

Keturiasdešimt tūkstančių gyventojų turinčio Ščecineko, esančio Vakarų Pamario regione, policijos atstovė Anna Matys paaiškino, kad aferą demaskavo vieno kūdikio tėvas. Jis paprašė parodyti kūdikiui suleistų skiepų ampulės serijos numerį.

Seselei pareiškus, kad to negali padaryti, nes pasimetė skiepų kortelė, įtarus tėvas kitoje gydymo įstaigoje atliko specialius kūdikio tyrimus. Pastariesiems paliudijus, kad vaiko organizme nėra antikūnų, būdingų po skiepijimo, vyriškis apie galimą apgaulę pranešė policijai.

Atlikus kratą minėtoje poliklinikoje kilo įtarimų, kad vandens ir fiziologinio tirpalo vietoj skiepų galėjo būti sušvirkšta maždaug šimtui vaikų. Tai ne pirma tokio pobūdžio afera Lenkijoje.

Prieš penkerius metus Pruškuve netoli Varšuvos keliems tėvams irgi kilo įtarimų, kad vaikai negauna reikiamų skiepų, nors už juos brangiai sumoka.

Policijai atlikus kratą poliklinikoje DOM MED nustatyta, kad dauguma čia registruotų 1300 vaikų galėjo negauti tinkamų skiepų.

Kūdikiai buvo skiepijami privalomais nemokamomis skiepais ir papildomais mokamais, kurių bendra kaina siekė 1500 zlotų (342 eurus). Tėvus mulkinti ir papildomai užsidirbti sumanė viena keturiasdešimtmetė medicinos sesuo, kuri trejus metus kūdikiams suleisdavo vandens ir fiziologinio tirpalo.

Didžiausia skiepų afera

Imunologijos mokslų daktaras Pawelas Grzesiowskis seselės veiksmus pavadino ypač niekingais, mat kai kurie skiepai kūdikiams turi būti suleidžiami iki šešių mėnesių, o vėliau suleisti nėra veiksmingi.

Pati didžiausia skiepų afera buvo atskleista prieš trylika metų Sulechuvo miestelyje.

Dvi seselės vietoj brangių mokamų skiepų trims tūkstančiams vaikų suleido papildomą dozę nemokamų skiepų.

Kilus tėvų panikai Sveikatos apsaugos ministerija į Sulechuvą pasiuntė specialistus iš Poznanės universiteto, jie sudarė naują skiepų tvarkaraštį individualiai kiekvienam vaikui.

Savo atžalas iš naujo skiepyti buvo priversti atvežti į Jungtinę Karalystę ir Vokietiją dirbti emigravę tautiečiai. Visus pakartotinius skiepus valstybė kompensavo, tačiau medicinos seserys atsipirko nedidele bausme – dvejais metais kalėjimo lygtinai.

Dabar kilęs skandalas Ščecineke užaštrino skiepų šalininkų ir priešininkų ginčus. Šiemet užregistravus rekordinį susirgimo tymais skaičių medikų organizacijos ėmė raginti vyriausybę įteisinti didesnes bausmes už vaikų neskiepijimą.

Medikams daug nerimo sukėlė paviešinta statistika, kad per pirmus tris mėnesius savo kūdikius atsisakė skiepyti daugiau tėvų nei pernai per visus metus. Atitinkamai 42 ir 40 tūkstančių kūdikių nebuvo paskiepyti.

Trečdalis vaikus atsisakiusių skiepyti tėvų pripažino, kad tokiam sprendimui juos paskatino skiepų priešininkus vienijančių organizacijų platinama neigiama informacija. Be to, tėvų nuomonei įtaką darė draugų bei bičiulių raginimai, gerokai rečiau – etiniai, religiniai įsitikinimai.

Vaikų nepriima į darželius

Poznanės miesto taryba šią vasarą priėmė nutarimą, kad į vaikų lopšelius būtų priimami tik pasiskiepiję vaikai. Panašius nutarimus priėmė ir Varšuvos, Vroclavo, Ščečino miesto tarybos.

Šiuos nutarimus kaip diskriminacinius teismui apskundė skiepų priešininkus vienijanti organizacija „Stop Nop“ ir jie greičiausiai neįsigalios. Taip nutiko Čenstakavos mieste, kurio teismas pripažino teisingu „Stop Nop“ skundą, kad draudimas nepriimti į lopšelį neskiepytus vaikus prieštarauja konstitucijai.

Šis Čenstakavos teismo sprendimas paskatino skiepų šalininkus rinkti parašus, kad konstitucijoje būtų įrašyta būtinybė skiepyti vaikus. Į Seimą vis dėlto pirmi nuskubėjo skiepų priešininkai – jie inicijavo įstatymą, kuriuo būtų įsteigtas specialus valstybinis fondas. Jo lėšomis būtų išmokamos kompensacijos už skiepų sukeltas komplikacijas ir negalavimus.

Neigiamas šalutinis skiepų poveikis yra retas, tačiau „Stop Nop“ jį išpučia neminėdama fakto, kad skiepai išgelbėjo ir gelbėja žmoniją nuo daugybės mirtinų ligų ir epidemijų.

Šalies įstatymai leidžia už vaiko neskiepijimą tėvams skirti vienkartinę bausmę nuo kelių šimtų iki dešimties tūkstančių zlotų, o bendra baudų suma gali siekti net penkiasdešimt tūkstančių zlotų (11,4 tūkst. eurų).

Teismų skiriamos nuobaudos svyruoja apie keturis šimtus zlotų (91 eurą) ir tik Pamario regione baudos keleriopai didesnės. Šiemet šiame regione šimtui dvidešimčiai tėvų buvo skirta 127 tūkst. zlotų (29 tūkst. eurų) baudų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.