Pavojus Italijos Alpėms: evakuoti nameliai ir uždaryti keliai

Italijos valdžios pareigūnai ir mokslininkai išsakė susirūpinimą dėl vieno ledyno prie Monblano kalno, kuris gali greitu metu sugriūti. Dėl šios priežasties buvo evakuoti kalnuose esantys nameliai ir uždaryti keliai.

Nuo Planpensio ledyno bet kuriuo metu gali atskilti 250 tūkst. kubinių metrų ledo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nuo Planpensio ledyno bet kuriuo metu gali atskilti 250 tūkst. kubinių metrų ledo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2019, 11:26 AM

Apie 250 tūkst. kubinių metrų ledo gali atskilti nuo prie Monblano viršukalnės esančio Planpensio ledyno Italijos pusėje.

Netoliese esančio Kurmajero miesto meras Stefano Miserocchi pareiškė, kad visuotinis atšilimas neišvengiamai keičia šį aukščiausią Europos Sąjungos kalną.

Alpių kalnuose esantis Monblano masyvas yra didžiausia Vakarų Europos kalnų grandinė. Čia yra 11 viršukalnių, esančių daugiau nei 4 tūkst. metrų virš jūros lygio, kurios kiekvienais metais pritraukia tūkstančius turistų.

Ekspertai įspėjo, kad ledyno dalis slysta po 50–60 centimetrų kiekvieną dieną, tad greitu metu gali nutikti neišvengiama katastrofa.

Kurmajero meras pasirašė įsakymą, kuriuo uždaro visus Italijos pusėje netoli Monblano esančius kelius.

„Grėsmės gyvenamosioms vietovėms ir turistiniams objektams nėra, tačiau reikia imtis visų atsargumo priemonių. Dėl to buvo evakuoti visi kalnų nameliai“, – kalbėjo D.Miserocchi.

Anot Kurmajero miesto mero, akivaizdu, kad kalnas dėl klimato kaitos tapo labai pažeidžiamas.

Aostos slėnio valdžios atstovai ir „Saugaus kalnų fondo“ mokslininkai tvirtina, kad neįmanoma nustatyti, kada tiksliai Planpensio ledyno dalis gali nuskilti.

Šis ledynas mokslininkų atidžiai stebimas jau nuo 2013 metų, kai jie ėmė tirti ledo tirpimo greitį, tačiau per šį laikotarpį jokie įspėjimai nebuvo paskelbti.

Vienintelis incidentas nutiko 2018-ųjų rugpjūtį, kai pagyvenusios poros automobilį nuo kelio nušlavė nuošliauža. Tada pareigūnai evakavo šimtus žmonių.

Alpių ledas pastaruoju metu tirpsta itin dideliu greičiu. Sekmadienį dešimtys aktyvistų ir vietinių gyventojų Šveicarijos Alpėse susirinko į simbolines Picolio ledyno laidotuves.

Dvasininkai ir mokslininkai sakė gedulingas kalbas, žmonės dėjo vainikus. Dėl klimato kaitos šalies šiaurės rytuose esantis ledynas nuo 2006 metų sumažėjo 80 proc. ir iš jo teliko keli užšalę luitai.

Praėjusį mėnesį prieš 5 metus mirusiu paskelbtą ledyną palaidojo islandai.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.