Valdininką skandina įtartini ryšiai: jis įtariamas pajamų slėpimu ir bendravimu su sąvadautojų mafija

Ar gali būti, jog asmuo, Seimo paskirtas vadovauti valstybės išlaidų kontrolės įstaigai, slepia savo pajamas ir nemoka privalomų mokesčių? Tokį klausimą Lenkijos gyventojams iškėlė televizija TVN.

M.Banasis įsigijo 450 kvadratinių metrų pastatą, kuriame įrengė viešbutį.
M.Banasis įsigijo 450 kvadratinių metrų pastatą, kuriame įrengė viešbutį.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Sep 30, 2019, 1:26 PM

Lenkijos televizija TVN parodė reportažą apie Aukštųjų kontrolės rūmų (AKR) direktoriaus Mariano Banasio keistus ryšius su Krokuvos sąvadautojų mafija.

Aistras įkaitino M.Banasio pasiaiškinimas, kaip jis sugebėjo Krokuvos senamiestyje įgyti 450 kvadratinių metrų namą, kuriame įrengė viešbutį „Rezidence“. AKR direktorius pareiškė, kad namą prieš 30 metų jam neva padovanojo vienas karo laikų partizanas, o tokį teiginį opozicija ir internautai pavadino anekdotiniu.

Skandalas kilo po to, kai TVN slapta kamera nufilmavo žurnalisto apsilankymą minėtame viešbutyje „Rezidence“. Tai nėra įprastas viešbutis, o specializuojasi 10 kambarių nuomoti trumpam laikui – kelioms valandoms ar nakčiai, todėl į jį klientus gausiai vedasi prostitutės.

Žurnalistui pareiškus, jog nori su savo mergina išsinuomoti valandai kambarį, auksinėmis grandinėmis apsikarstęs atletas paėmė pinigus, padavė raktą, bet nepaprašė dokumentų ir neišmušė kvito kasos aparate. Po kiek laiko žurnalistui su operatoriumi grįžus ir ėmus klausti, kodėl klientams neišduodami kasos kvitai, atletas panoro juos išvyti ir į pagalbą pasikvietė vyresnį skustagalvį.

Pastarasis paskambino M.Banasiui ir iš jo gavo nurodymą nieko žurnalistams nekomentuoti. TVN demaskavo, jog minėtas atletas yra 47 metų Januszas K., pravarde Paolo, policijos įrašuose minimas kaip sąvadautojas, kartu su broliu valdantis kelis viešnamius.

Prieš 14 metų broliai dalyvavo Krokuvos sutenerių muštynėse dėl rinkos perdalijimo ir už konkurentų sužalojimą abu buvo nuteisti kalėti pusantrų metų.

Žiniasklaidai paprašius M.Banasio pasiaiškinti dėl ryšių su Paolo, AKR vadovas pareiškė jo nepažįstantis. M.Banasis teigė, kad nesidomi „Rezidence“ veikla, nes šį pastatą prieš mėnesį pardavė, o tai, kad pirkėjas yra Paolo pusbrolis, jo irgi esą nedomina.

Tokie pasiaiškinimai papiktino opoziciją. Jos lyderiai pareikalavo iš M.Banasio atsistatydinti, o valdančiąją Teisės ir teisingumo partiją (TTP) įvardijo esant atsakingą dėl aferos. Likus trims savaitėms iki Seimo rinkimų TTP nenori, kad skandalas įsiliepsnotų, todėl tvirtina, jog M.Banasis tapo keršto akcijos auka.

AKR vadovui esą keršija mafija, lobusi iš manipuliavimo pridėtinės vertės mokesčiais. Keršija neva už tai, kad dirbdamas Muitinės tarnybos bei Iždo administracijos vadovu ir finansų ministru M.Banasis pažabojo tokius nusikaltimus.

TTP primena, kad 64 metų M.Banasis už kovą su sovietine valdžia sėdėjo kalėjime, o dėl savo nepaperkamumo buvo pramintas Geležiniu Žmogumi. Opozicija netiki tokiais pasiaiškinimais ir kaltina M.Banasį, kad lobo iš bendradarbiavimo su sąvadautojais, slėpė savo pajamas ir nesumokėjo privalomų mokesčių.

Opozicija klausia, kaip valstybiniame sektoriuje visą laiką dirbęs M.Banasis įgijo tris namus ir du butus. M.Banasio teigimas, jog 450 kvadratinių metrų namą, kuriame įrengė viešbutį „Rezidence“, prieš trisdešimt metų jam neva padovanojo vienas karo laikų partizanas, jų neįtikino.

Šis tvirtinimas prajuokino internautus ir jie ėmė rašyti skelbimus – noriu susipažinti su partizanu, kuris padovanotų man namą. Spėjama, kad už viešbučio „Rezidence“ ir dar dviejų butų nuomą per mėnesį M.Banasis uždirbdavo ne 5 tūkstančius zlotų (1,14 tūkst. eurų), bet mažiausiai tris kartus daugiau.

Įtariama, jog mažesnes pajamas nurodęs M.Banasis sumokėjo ne visus mokesčius, apgavo valstybę, o toleruodamas juodąją buhalteriją viešbutyje „Rezidence“ padėjo lobti suteneriams.

Minėto viešbučio M.Banasis skubiai atsikratė tapęs AKR vadovu, nes greičiausiai įtarė, kad per jį gali užsitraukti bėdų.

M.Banasis atsisakė viešinti metinę savo mokesčių deklaraciją, o kilus skandalui nuo „Rezidence“ dingo reklama, kad tai valandinės nuomos viešbutis. Piliečių platformos partijos (PPP) lyderis Grzegorzas Schetyna pareiškė, jog M.Banasio skyrimas AKR vadovu prilygsta lapino paskyrimui prižiūrėti vištidės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.