Rumunijos vyriausybei gresia balsavimas dėl nepasitikėjimo

Rumunijos opozicija antradienį inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo premjerės Vioricos Dancila kairiojo sparno vyriausybe, kuri dabar yra pažeidžiama po koalicijos partnerių pasitraukimo, pralaimėjimo rinkimuose ir partijos lyderio įkalinimo.

 Rumunijos opozicija antradienį inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo premjerės Vioricos Dancilakairiojo sparno vyriausybe.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rumunijos opozicija antradienį inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo premjerės Vioricos Dancilakairiojo sparno vyriausybe.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2019, 10:26 AM, atnaujinta Oct 2, 2019, 10:27 AM

Dokumentą pavadinimu „Dėl Rumunijos atstatymo skubiai turi būti atleista Dancila vyriausybė“ pasirašė 237 senatoriai ir deputatai.

Nors vyriausybei sužlugdyti reikia 233 balsų, po dokumentu surinktų parašų skaičius dar neužtikrina, kad parlamentarai savo parašus pavers oficialiais balsais.

Tarp pasirašiusiųjų yra keturi dabartiniai ir buvę valdančiosios Socialdemokratų partijos (PSD) nariai.

„Dėl visos arogancijos, nekompetentingumo ir piktavališkumo, su kuriais jie valdė, balsavimas už šios antinacionalinės vyriausybės žlugimą yra būtinybė kiekvienam sąžiningam įstatymų leidėjui“, – sakė didžiausios opozicinės Nacionalinės liberalų partijos (PNL) frakcijos lyderė Raluca Turcan.

Opozicija nori, kad lemiamas balsavimas įvyktų kitą savaitę.

Nors jos vyriausybė yra priartėjusi prie ribos, už kurios prarastų valdžią, premjerė V. Dancila, kuri taip pat yra PSD lyderė, išreiškė įsitikinimą, kad laimės.

„Šis balsavimas dėl nepasitikėjimo nepavyks“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė V. Dancila.

Jos problemos prasidėjo rugpjūtį, kai PSD koalicijoje dirbęs Liberalų ir demokratų aljansas (ALDE) dėl didelių nesutarimų atšaukė savo paramą.

ALDE nariai dabar palaiko balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Socialdemokratai, kurie Rumunijos politikoje dominuoja pastaruosius tris dešimtmečius, skaudžiai pralaimėjo gegužę įvykusius Europos Parlamento rinkimus. Tą patį mėnesį jų lyderis Liviu Dragnea buvo pasiųstas į kalėjimą už korupciją.

Kas įvyktų pareiškus nepasitikėjimą vyriausybe, kol kas neaišku, nes dėl šios procedūros pasirašiusių šešių opozicinių partijų ideologijos, darbotvarkės ir interesai skiriasi.

„Pirmas mūsų pasirinkimas yra atiduoti valdžią žmonėms per pirmalaikius rinkimus. Jei tam pritrūks valios, mes galime valdyti“, – sakė PNL lyderis Ludovicas Orbanas.

Prezidentas Klausas Iohannisas, kuris atėjo iš centro dešinės ir konfliktuoja su dabartine vyriausybe, neseniai sakė „negalintis sulaukti“, kol V. Dancilės vyriausybė žlugs.

Tiek K. Iohannisas, tiek V. Dancila dalyvauja šiemet įvyksiančiuose prezidento rinkimuose, kurių pirmasis turas turi būti surengtas lapkričio 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.