Tailando teisme teisėjas mėgino nusižudyti, protestuodamas prieš šalies teismų sistemą

Tailande vienas teisėjas penktadienį mėgino nusižudyti šūviu į krūtinę sausakimšoje teismo salėje, išteisinę kelis žmogžude kaltintus įtariamuosius ir išrėžęs emocingą kalbą, kuria pasmerkė karalystės teismų sistemą.

 Tailande vienas teisėjas penktadienį mėgino nusižudyti šūviu į krūtinę sausakimšoje teismo salėje, išteisinę kelis žmogžude kaltintus įtariamuosius ir išrėžęs emocingą kalbą, kuria pasmerkė karalystės teismų sistemą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tailande vienas teisėjas penktadienį mėgino nusižudyti šūviu į krūtinę sausakimšoje teismo salėje, išteisinę kelis žmogžude kaltintus įtariamuosius ir išrėžęs emocingą kalbą, kuria pasmerkė karalystės teismų sistemą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2019, 4:42 PM

Kritikai skundžiasi, kad Tailando teismai paprastai turtingus ir įtakingus žmones linkę išteisinti, o paprasti piliečiai net ir už nedidelius nusižengimus greitai sulaukia griežtų bausmių.

Tačiau atvejų, kad teisėjai kritikuotų šią sistemą, beveik nepasitaiko.

Pietiniame Tailando regione, kur teberusena islamistų kovotojų judėjimas, esančios Jalos provincijos teisėjas Kanakornas Pianchana, penktadienio popietę paskelbė išteisinamąją nutartį byloje dėl ginkluoto nužudymo, kurioje buvo kaltinami penki musulmonai.

Tuomet jis teismo salėje pareiškė, kad šaliai reikalinga sąžiningesnė teisingumo sistema, išsitraukė pistoletą ir šovė sau į krūtinę.

„Kad ką nors nuteistum, reikia aiškių ir patikimų įrodymų. Taigi, jeigu nesate tikri – nebauskite jų“, – teisėjas kreipėsi į susirinkusius, tiesiogiai transliuodamas šią kalbą telefonu per „Facebook“.

„Nesakau, kad penki kaltinamieji neįvykdė nusikaltimų – galbūt jie tai padarė, – tęsė Kanakornas Pianchana. – Tačiau teismo procesas turi būti skaidrus ir patikimas... Jeigu nubaudžiami ne tie žmonės, jie padaromi atpirkimo ožiais.“

Tuomet feisbuko transliacija išsijungė, bet įvykio liudininkai pasakojo, kad Kanakornas Pianchana ištarė teisėjo priesaiką prieš Tailando karaliaus portretą ir pamėgino nusižudyti.

„Juo rūpinasi gydytojai; pavojus jam nebegresia“, – šeštadienį naujienų agentūrai AFP sakė Teismų biuro atstovas.

„Jis šovė sau į krūtinę dėl „asmeninės įtampos“. Tačiau šios įtampos priežastis nėra aiški ir bus tiriama“, – pridūrė atstovas.

Joks kitas Tailando teisėjas nėra pažeidęs protokolo panašiais pareiškimais apie visą teisingumo sistemą, pažymėjo jis.

Vienas įtariamųjų advokatas sakė, kad teisėjas Kanakornas Pianchana pripažino prokurorų pateiktus įrodymus nepakankamais, kad kaltinamieji būtų nuteisti.

„Dabar šie penki žmonės tebelaikomi arešte ir laukiama, ar valstybės prokuroras apskųs jų išteisinimą“, – AFP sakė Musulmonų advokatų centro Jaloje atstovas Abdullohas Hayee-abu.

Per jau 15 metų besitęsiantį konfliktą pietiniame Tailando regione, kuriame gyventojų daugumą sudaro musulmonai malajai, žuvo daugiau kaip 7 000 žmonių.

Tūkstančiai įtariamųjų buvo nuteisti už veiksmus, siejamus su šiuo sukilimu, daugelis jų – pagal nepaprastosios padėties įstatymus, galiojančius neramiame regione.

Žmogaus teisių grupės Tailando pietuose seniai kaltina saugumo pajėgas nepagrįstais kaltinimais įtariamiesiems musulmonams, taip pat naudojantis nepaprastosios padėties įstatymams, kad teismai bylas nagrinėtų skubos tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.