Maskvoje pagimdė 14-metė: Rusija jau rado to kaltininkus

Lytinio švietimo trūkumas Rusijoje kelia didelių bėdų. Jų iliustracija – 14-metės, tapusios motina, atvejis. Tačiau Kremlius įsitikinęs: kaltas ne žmonių tamsumas, o seksą brukantys Vakarai.

Rusijoje trūksta lytinio švietimo, o paaugliai vis anksčiau pradeda lytinį gyvenimą, susilaikia vaikų dar mokykloje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje trūksta lytinio švietimo, o paaugliai vis anksčiau pradeda lytinį gyvenimą, susilaikia vaikų dar mokykloje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje trūksta lytinio švietimo, o paaugliai vis anksčiau pradeda lytinį gyvenimą, susilaikia vaikų dar mokykloje.<br>123rf.com nuotr.
Rusijoje trūksta lytinio švietimo, o paaugliai vis anksčiau pradeda lytinį gyvenimą, susilaikia vaikų dar mokykloje.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Oct 10, 2019, 2:15 PM, atnaujinta Oct 10, 2019, 2:28 PM

Maskvoje įvyko neįtikimas dalykas – 14-metė aštuntos klasės moksleivė pagimdė dukterį. Tai nėra retas atvejis, bet jaunoji mama apie nėštumą sužinojo gimdymo metu.

Iki tol buvo įsitikinusi, kad jai tiesiog skauda pilvą.

Labiausiai išsigando tėvo

Pasak „Moskovskaja gazeta“, tai įvyko apie 5 val. ryto. Mergaitė pažadino motiną – ji dirba kosmetikos parduotuvės kasininke – ir pasiskundė pykinimu ir pilvo skausmu.

Motina pamanė, kad negalavimą sukėlė žirnių sriuba, kurią šeima valgė išvakarėse. Nors ir vėliau mergaitė skundėsi neramiu pilvu, dar pasivaikščiojo su šunimi ir atsigulė miegoti. Kitą dieną ji turėjo eiti į mokyklą.

Greitoji pagalba buvo iškviesta dėl viso pikto. Bet atvažiavusi gydytoja pareiškė, kad 14-metė gimdo.

Po pusės valandos moksleivei gimė nevisiškai išnešiota 2100 gramų svorio duktė.

Aštuntokė patyrė tokį stresą, kad ne mažiau apstulbusiai motinai pareiškė: „Paslėpkime vaiką po sofa, nes tėtis pamatęs pasius!“

Baldžiumi dirbantis šeimos galva visą tą laiką ramiai miegojo kaimyniniame kambaryje.

Jį pažadino riksmai: „Kelkis, mūsų jaunesnioji duktė pagimdė!“ Užsimiegojęs vyras pamanė, kad tai pokštas.

Medikai nebuvo atsekę

Motina tapusi mokinė su naujagime buvo nuvežta į gimdymo namus, jos tėvai, netikėtai tapę seneliais, – į policijos skyrių. Ten jie iki ryto aiškinosi, kaip tai galėjo atsitikti.

Pasirodo, ne tik tėvai, bet ir itin pastabi jaunosios motinos 22 metų sesuo anksčiau nepastebėjo jokių pakitimų. Įtarimų nekėlė nei moksleivės elgesys, nei figūra. Mergaitė buvo normalaus kūno sudėjimo.

Atrodo, neturėjo ir širdies draugo, buvo geras vaikas, gerai mokėsi ir rengėsi stoti į policijos mokyklą.

Dar įdomiau tai, kad prieš du mėnesius moksleivė gulėjo vaikų ligoninėje: jai buvo diagnozuotas galvos smegenų sukrėtimas, kai ji paslydusi parkrito ir susimušė galvą. Mergaitei buvo atlikti tyrimai, bet nė vienas gydytojas neįtarė nėštumo, nors buvo jau priešpaskutinis mėnuo.

Galbūt dėl aplaidumo, nes kol moksleivė gulėjo ligoninėje, jai prasidėjo menstruacijos. Vėliau akušerė-ginekologė sakė, kad tai – retas atvejis. Bet kartais nėštumo metu mėnesinės išlieka.

Viskas baigėsi laimingai. Naujagimei duotas vardas, bet šeima dėl kažkokių priežasčių kategoriškai atsisako bet kokių bandymų nustatyti kūdikio tėvą.

Panašu, kad aštuntokė pastojo grupinio sekso metu. Dabar toks lytinių santykių būdas tarp rusų paauglių nėra retenybė. Ir atsitiktinio tėčio jaunajai mamai visiškai nereikia.

Visų kalčiausia – Europa

Šios temos svarstymas žiniasklaidoje atskleidė, kad visuomenės nuomonė jaunos mamos atžvilgiu kategoriška: dauguma dėl visko kaltina „pasileidusią Europą“.

Esą dėl Vakarų kultūros įtakos rusai vis anksčiau pradeda lytinį gyvenimą.

Vaikų sveikatos mokslinio tyrimo centro „Medicinos ir socialinės paauglių auklėjimo problemos“ duomenimis, 1975 m. Pamaskvio merginų, pradėjusių lytinį gyvenimą 15 metų ir anksčiau, skaičius sudarė iš viso 4 proc. 2014-aisiais šis procentas išaugo iki 8 proc.

Apklausos parodė, iki 17 metų 100 proc. iš 650 respondenčių jau turėjo seksualinės patirties.

Reprodukcinės sveikatos specialistas Olegas Apolichinas pareiškė, kad tokia statistika gali turėti įtakos vaikų gimimui, ir ėmė bauginti, kad kuo anksčiau jauni žmonės išbando seksą, tuo daugiau spėja „sukaupti“ venerinių ligų.

Specialistas pridūrė, kad dabar 77,4 proc. moterų, besiruošiančių gimdyti, jau turi įvairių patologijų.

Tarptautiniai duomenys byloja, kad ankstyvojo sekso aspektu Rusija nėra lyderė nei pasauliniu, nei europiniu mastu.

Garsusis prezervatyvų gamintojas „Durex“ surinko duomenis iš 44 šalių ir jais remdamasis sudarė lentelę, kuri parodo, kada vidutiniškai šiose šalyse prarandama nekaltybė.

Rusija šiame sąraše atsidūrė tik 18 vietoje (vidutinis amžius – 18,7 m.) kartu su Pietų Afrikos Respublika ir Meksika po Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Šveicarijos, bet aukščiau nei Taivanas, Italija ir Lenkija. Tarp lyderių – Islandija (15,6 m.), Danija (16,1 m.) ir Švedija (16,2 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.