Devynmetis kaltinamas nužudęs 5 žmones: šiurpsta net advokatai

Devynerių metu berniukui buvo pateikti kaltinimai dėl padegimo ir nužudymo gaisro metu, kai ugnis pasiglemžė penkias gyvybes.

Kraupu: baisiausias serijinis žudikas JAV atskleidė, kiek žmonių atėmė gyvybę.<br>123rf.com
Kraupu: baisiausias serijinis žudikas JAV atskleidė, kiek žmonių atėmė gyvybę.<br>123rf.com
 Keli šeimos nariai tapo žiauraus nusikaltimo aukomis.<br> Facebook.com nuotr.
 Keli šeimos nariai tapo žiauraus nusikaltimo aukomis.<br> Facebook.com nuotr.
 Devynmetis kaltinamas nužudęs 5 žmones: teisininkai šiurpsta.<br> 123rf.com nuotr.
 Devynmetis kaltinamas nužudęs 5 žmones: teisininkai šiurpsta.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-10-13 08:26, atnaujinta 2019-10-13 08:28

Berniukas kaltinamas tyčia padegęs Ilinojaus valstijoje, Čikagoje mobilų namą, praneša mirror.co.uk.

Mirtinose liepsnose žuvo trys vaikai, pranešama, kad jauniausiam jų buvo vos vieneri.

Vienerių metų Arielė Wall, jos dvimetis broliukas Daemeonas Wallas ir dvimetė pusseserė Rose Alwood, broliuko ir sesutės tėvas, 34 metų Jasonas Wallas bei mažylių močiutė, 69 metų Kathryn Murray tapo siaubingo gaisro aukomis. Dar dviem žmonėms pavyko išsigelbėti.

Berniukui gresia kaltinimai dėl penkių pirmo laipsnio žmogžudysčių, kai balandžio mėnesį dėl jo sukelto gaisro žuvo žmonės.

Prieštaringai vertinamas sprendimas pareikšti vaikui kaltinimus žmogžudyste sukėlė pykčio audrą JAV teisininkų bendruomenėje.

Pranešama, kad vienas advokatas išplatino pareiškimą, kad vaikas, kuris yra toks jaunas, kad nuoširdžiai tiki Kalėdų seneliu, negali planuoti ir įvykdyti tokio žiauraus nusikaltimo, kaip žmogžudystė.

Pareigūnai kol kas neatskleidžia, ar tarp gaisro aukų ir kaltinamojo yra koks nors ryšys.

Woodfordo grafystės advokatas Gregas Mingeris žiniasklaidai teigė, kad pareikšti kaltinimus berniukui buvo „labai sunkus sprendimas“.

„Tai tragedija, tačiau realybė yra tokia, kad labai jaunas asmuo yra kaltinamas vienu baisiausių nusikaltimu pasaulyje“, – sakė G.Mingeris.

Prokuroro teigimu, gaisras buvo sukeltas žinant, kad žmonės yra namuose. Berniuko tapatybė yra slepiama, o pranešimuose teigiama, kad jei jis bus nuteistas – išvengs kalėjimo.

G.Mingerio teigimu pripažinimas vaiką kaltu greičiausiai privestų prie privalomos terapijos, psichologinio įvertinimo ir konsultavimo.

Tačiau žiniasklaidos teigimu, kai kurie teisininkai rimtai abejoja sprendimu apkaltinti tokio jauno amžiaus žmogų.

Čikagos nepilnamečių gynybos advokatas Gusas Kostopoulosas teigia: „Devynmečiai nežino, kad Kalėdų senelis neegzistuoja. Jie nežino, kad žmonės miršta ir negrįžta į gyvenimą. Nemanau, kad devynmetis galėtų įvykdyti suplanuotą žmogžudystę“.

Aktyvistai taip pat sukritikavo tokį žingsnį, pavadindami jį „viską peržengiančiu“ ir prieštaraujančiu tam, ką specialistai žino apie vaikų smegenų vystymąsi.

Aktyvistų organizacijos prezidentė Betsy Clark atkreipė dėmesį į tai, kad daugelyje šalių, įskaitant ir Vokietiją, minimalus amžius, kai asmuo gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, yra 14 metų.

Jungtinėje Karalystėje minimalus amžius yra 10 metų, tačiau tai reiškia, kad jaunesni vaikai negali būti sulaikyti ar kaltinami padarę nusikaltimą. Tačiau tokie asmenys gali būti baudžiami ir priverstinai gydomi, jiems taip pat gali būti taikomos nestandartinės bausmės.

Jungtinėje Karalystėje vaikai nuo 10 iki 17 metų yra teisiami jaunimo teismuose, tačiau yra ir kraštutinių atvejų, kai taikomos išimtys, pvz., kai dešimtmečiai Jonas Venables ir Robertas Thompsonas buvo teisiami kaip suaugusieji už žiaurią ir visuomenę prikausčiusią dvimečio Jameso Bulgerio žmogžudystę 1993 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.