Maskva yra pasiruošusi tarpininkauti Ankaros ir Damasko dialogui

Rusija yra pasiruošusi tarpininkauti kontakto tarp Sirijos ir Turkijos užmezgimui, pirmadienį pareiškė Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas.

Rusija yra pasiruošusi tarpininkauti kontakto tarp Sirijos ir Turkijos užmezgimui, pirmadienį pareiškė Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija yra pasiruošusi tarpininkauti kontakto tarp Sirijos ir Turkijos užmezgimui, pirmadienį pareiškė Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2019, 2:50 PM, atnaujinta Oct 21, 2019, 4:30 PM

„Žinoma, dialogas tarp Turkijos ir Sirijos Arabų Respublikos yra būtinas, mes irgi esame pasirengę padėti, skatinti tokius kontaktus“, – sakė S. Lavrovas per spaudos konferenciją.

„Akivaizdu, kad Ankaros ir Damasko dialogo pagrindas turi būti 1998 metų Adanos sutartis – jau egzistuojanti tarptautinė teisinė bazė, visai neseniai patvirtinta abiejų šalių, taip pat ir dabartinių įvykių kontekste. Jeigu šalys dialogo metu nuspręs, kad būtina ir abiem priimtina kaip nors patikslinti arba pakeisti šį susitarimą, tai, žinoma, bus jų sprendimas ir mes jį priimsime ir palaikysime“, – pridūrė ministras.

Jis pabrėžė, kad siekiant pašalinti iš Sirijos teritorijos kylančią grėsmę Turkijos ir kitų kaimyninių šalių saugumui, būtinas kurdų ir Damasko dialogas, todėl Rusija yra pasiruošusi „visomis priemonėmis skatinti“ tokį dialogą.

„Abi šalys parodė esančios suinteresuotos, kad Rusija joms padėtų šiame procese“, – pridūrė jis.

Susitarimas dėl kovos veiksmų nutraukimobaigs galioti antradienį

Kurdų kovotojų atsitraukimui iš šiaurės rytinių Sirijos teritorijų skirtas terminas baigiasi trečiadienį 19 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku, sakė šaltinis Turkijos kariuomenėje.

„Jis prasidėjo ketvirtadienį 22 valandą,.. todėl baigsis antradienį 22 valandą“, – nurodė šaltinis, kalbėdamas apie 120 valandų karinių veiksmų nutraukimą, dėl kurio susitarė Ankara su Vašingtonu.

Po kurdų pajėgų atsitraukimo Turkija nori įkurti 120 kilometrų saugumo zoną tarp pasienyje esančių Tel Abjado ir Ras al Aino miestų, o vėliau ši atkarpa būtų išplėsta iki 444 kilometrų, nurodė jis.

Ankara spalio 9 dieną pradėjo karinę operaciją prieš kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) Sirijoje, kuriuos Turkija laiko savo teritorijoje veikiančių kurdų sukilėlių „teroristine atšaka“.

Šis žingsnis sulaukė griežtos Vakarų kritikos, o Jungtinės Valstijos ėmėsi sankcijų prieš tris Turkijos ministrus ir pakėlė tarifus turkiškam plienui.

Į Ankarą skubiai atvykę Mike'as Pence'as ir valstybės sekretorius Mike'as Pompeo po kelias valandas trukusių derybų sutarė su turkų pareigūnais dėl paliaubų.

JAV nurodė, jog buvo sutarta, kad YPG kovotojai atsitrauks iš to rajono, o Vašingtonas nesiims naujų sankcijų Turkijos atžvilgiu, jeigu ši nutrauks ugnį.

M. Pence'as sakė, kad JAV atšauks visas baudžiamąsias priemones, įskaitant sankcijas trims turkų ministrams, kai kurdų kovotojai atsitrauks ir Ankara visiškai užbaigs savo karinę operaciją.

Turkų kariniai šaltiniai pranešė, kad iki šiol iš tos teritorijos išvažiavo 125 transporto priemonės su kurdų kovotojais. Jos nuvažiavo šiaurės rytinio al Chasakos miesto link.

Vienas šaltinis pridūrė, kad „teroristai, likę“ 120 km ilgio zonoje, po antradienio bus „neutralizuoti“.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas praėjusią savaitę pareiškė, kad Ankara įsteigs 12 stebėjimo postų saugumui Turkijos kontroliuojamoje buferinėje zonoje užtikrinti.

Turkijos gynybos ministerija anksčiau pirmadienį pranešė, kad nuo spalio 9 dienos per operaciją Sirijoje žuvo penki turkų kariai, dar 86 buvo sužeisti.

Ministerija pridūrė, kad per tą patį laikotarpį taip pat žuvo 76 „Sirijos nacionalinės armijos“ nariai, kartu su turkų pajėgomis dalyvavę operacijoje prieš kurdus, o 273 buvo sužeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?