Šiaurės Airijoje liberalizuoti įstatymai dėl abortų ir homoseksualių asmenų santuokų

Šiaurės Airijoje pirmadienį buvo liberalizuoti įstatymai dėl tos pačios lyties asmenų santuokų ir abortų.

 Šiaurės Airijoje pirmadienį buvo liberalizuoti įstatymai dėl tos pačios lyties asmenų santuokų ir abortų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Airijoje pirmadienį buvo liberalizuoti įstatymai dėl tos pačios lyties asmenų santuokų ir abortų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2019, 11:49 AM, atnaujinta Oct 22, 2019, 1:55 PM

Šiuo reikšmingu žingsniu provincija siekia prisiderinti prie Didžiosios Britanijos pagrindinės dalies teisės normų, bet jis pakurstė nemenką visuomenės nepasitenkinimą.

Liberalesni įstatymai dėl homoseksualių asmenų santuokų ir abortų šioje britų valdomoje provincijoje įsigaliojo nuo vidurnakčio (2 val. Lietuvos laiku), kai baigėsi terminas, per kurį vietos įstatymų leidėjai galėjo užkirsti kelią Jungtinės Karalystės parlamento priimtoms pataisoms.

Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjai liepą pritarė abortų dekriminalizavimui, atverdami kelią moterims teisėtai nutraukti nėštumą. Jie taip pat priėmė naujas taisykles, kad būtų leistos tos pačios lyties asmenų santuokos ir civilinė partnerystė.

JK parlamentas nurodė Šiaurės Airijos asamblėjai, kurios įgaliojimai nuo 2017 metų sausio yra suspenduoti, iki spalio 21 dienos padaryti jo patvirtintų reformų pakeitimus.

Pirmadienį Šiaurės Airijos asamblėja trumpam susirinko, tačiau be opozicinių partijų palaikymo negalėjo priimti jokių pakeitimų.

„Tai, kas įvyks vidurnaktį, pateks į istoriją“, – pirmadienį, prieš baigiantis nustatytam terminui, sakė organizacijos „Amnesty International“ skyriaus Šiaurės Airijoje vadovė Grainne Teggart.

„Tai itin svarbus momentas ir naujos eros Šiaurės Airijoje pradžia, kai būsime laisvi nuo despotiškų įstatymų, kontroliavusių mūsų kūnus ir sveikatą“, – pridūrė ji.

Anglijoje, Velse ir Škotijoje abortai ir homoseksualių asmenų santuokos nėra draudžiami.

Šiaurės Airijos valstybės sekretorius Julianas Smithas parlamente sakė, kad abortus draudžiantis įstatymas vidurnaktį bus panaikintas ir įsigalios baudžiamojo persekiojimo moratoriumas.

„Iki 2020 metų kovo 31 dienos bus sukurta nauja teisinė sistema, užtikrinsianti galimybę teisėtu keliu gauti nėštumo nutraukimo paslaugą Šiaurės Airijoje“, – sakė jis.

Tuo tarpu taisyklės dėl homoseksualių asmenų santuokų bus parengtos iki sausio 13 dienos.

„Tai reiškia, kad vėliausiai ateinančių metų Valentino dienos savaitę galės įvykti pirmosios civilinės tos pačios lyties asmenų santuokos“, – sakė J. Smithas.

Politinis „triukas“

Tarp įstatymų leidėjų, pirmadienį sugrįžusių į Šiaurės Airijos parlamentą, dauguma buvo iš Demokratinės junionistų partijos (DUP), griežtai nusistačiusios prieš abortus.

Nedalyvaujant didžiausios opozicinės partijos „Sinn Fein“ deputatams, nepakako kvorumo sprendimams priimti.

„Tai labai liūdna diena“, – žurnalistams sakė DUP lyderė Arlene Foster, išėjusi iš parlamento.

„Žinau, jog kai kas šiandien puls švęsti. Noriu pasakyti tiems žmonėms: Pagalvokite apie tuos, kam šiandien liūdna ir kurie mano, jog tai kertasi su žmogaus orumu ir gyvybe“, – sakė ji.

Tradiciškai konservatyvioje Šiaurės Airijoje pastaraisiais metais stiprėjo spaudimas liberalizuoti abortų įstatymą. Prie to nemažai prisidėjo 2018-aisiais Airijos Respublikoje įvykęs referendumas, kuriame rinkėjai triuškinama balsų dauguma pasisakė už abortų draudimo atšaukimą.

„Sinn Fein“ vicepirmininkė Michelle O'Neill provincijos parlamento susirinkimą pavadino politiniu „triuku“.

Anot jos, „šiuo susirinkimu buvo pasiekta viena – dar sumenkinta politinių institucijų reputacija ir dar labiau pakirstas visuomenės pasitikėjimas“.

„Visuomenė puikiai supranta, kad DUP pirmą kartą inicijavo parlamento susirinkimą tik tam, kad vėl bandytų sutrukdyti mums gauti mūsų teises“, – sakė ji ir pridūrė sveikinant reformas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.