EP skelbs Sacharovo premijos laureatą

Šių metų Europos Parlamento (EP) įsteigtos Sacharovo premijos už minties laisvę laureatais gali tapti aktyvistai ir Brazilijos, Kenijos ir Kinijos. Sacharovo premijos laureatas bus skelbiamas ketvirtadienį.

Šių metų Europos Parlamento (EP) įsteigtos Sacharovo premijos už minties laisvę laureatais gali tapti aktyvistai ir Brazilijos, Kenijos ir Kinijos. Sacharovo premijos laureatas bus skelbiamas ketvirtadienį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šių metų Europos Parlamento (EP) įsteigtos Sacharovo premijos už minties laisvę laureatais gali tapti aktyvistai ir Brazilijos, Kenijos ir Kinijos. Sacharovo premijos laureatas bus skelbiamas ketvirtadienį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2019, 11:04 AM

EP nariai galutinį premijai gauti nominuojamų aktyvistų sąrašą sudarė anksčiau spalį. Sąraše atsispindi trys esminės temos – Brazilijos miestai ir miškai, moterų apipjaustymas Kenijoje ir etninių uigūrų problemos Kinijoje.

Viena iš trijų brazilų, galinčių tapti Sacharovo premijos laureatais, yra nužudyta su rasizmu ir skurdu kovojusi aktyvistė ir Rio de Žaneiro miesto tarybos narė Marielle Franco. Taip pat nominuoti Brazilijos miškų kirtimo kritikė Claudelice Silva dos Santos ir šalies indėnų lyderis bei aplinkosaugininkas Raonis Metuktire.

Sacharovo premijos laureatais gali tapti ir penki Kenijos studentai, sukūrę programėlę „i-Cut“, padedančią moterims, nukentėjusioms nuo apipjaustymo. Be jų, premiją ir 50 tūkst eurų gali gauti uigūrų ekonomistas ir mažumų teisių gynėjas Ilhamas Tohtis.

Rugsėjį I. Tohtis tapo Vaclavo Havelo žmogaus teisių premijos laureatu. Šią premiją teikianti Europos Taryba nėra ES institucija, tačiau užtikrina žmogaus teises Europoje.

Už veiklą žmogaus teisių ir laisvių srityje teikiama Sacharovo premija pirmą kartą buvo įteikta prieš daugiau nei 30 metų.

Pernai premijos laureatu tapo Ukrainos režisierius Olehas Sencovas, rugsėjį paleistas iš kalėjimo Rusijoje, kur kalėjo 5 metus.

Premijos įteikimo ceremonija šiemet vyks Europos Parlamente Strasbūre gruodžio 18 d.

Sacharovo premijos laureatą išrenka EP pirmininkas ir visų parlamentinių grupių lyderiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.