Turkija: JAV susitikimas su Sirijos demokratinių pajėgų vadu reikštų teroristų įteisinimą

Turkija penktadienį perspėjo Vašingtoną, jog bet koks JAV atstovų susitikimas su Sirijos kurdų vadovaujamų pajėgų lyderiu „legitimuotų teroristus“.

​Turkija penktadienį perspėjo Vašingtoną, jog bet koks JAV atstovų susitikimas su Sirijos kurdų vadovaujamų pajėgų lyderiu „legitimuotų teroristus“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Turkija penktadienį perspėjo Vašingtoną, jog bet koks JAV atstovų susitikimas su Sirijos kurdų vadovaujamų pajėgų lyderiu „legitimuotų teroristus“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2019, 3:26 PM

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, kad šnekėjosi su Mazlumu Abdi, Sirijos demokratinių pajėgų (SDF), kurios kartu su JAV kovojo prieš ekstremistus Sirijoje, vadu. D. Trumpas teigė, kad pokalbis jam labai patiko.

Trečiadienį tviterio paskyroje D. Trumpas padėkojo Mazlumui Abdi ir parašė: „Laukiu, kada susitiksime“.

„Jei imsitės įteisinti tokius teroristus, kaip šis, kitą dieną jau susitiksite ir su (Bakru) al-Baghdadi“, – sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, o jo komentarą transliavo televizija.

Bakras al-Baghdadi yra „Islamo valstybės“ grupuotės vadas.

„Nepriimtina, kad mūsų sąjungininkė susitinka su teroristu, kuriam yra išduotas arešto orderis“, – reporteriams Baku sakė M. Cavusoglu.

Ankara teigia, kad M. Abdi yra išduotas Interpolo tarptautinis arešto orderis. Kaip praneša Turkijos transliuotojas NTV, šis orderis buvo išduotas 2011 metais.

Keletas JAV senatorių, tarp jų ir Lindsey‘us Grahamas, kiek anksčiau šią savaitę paragino JAV Valstybės departamentą, kad šis paspartintų vizos M. Abdi išdavimą, kad šis galėtų apsilankyti JAV ir pareigūnams bei įstatymų leidėjams papasakotų apie situaciją Sirijoje.

Turkijos teisingumo ministras Abdulhamitas Gulas kiek anksčiau penktadienį paskelbė, kad jei M. Abdi atvyks į JAV, „kadangi jam yra išduotas raudonasis biuletenis, išduotas arešto orderis...šis žmogus turėtų būti pagautas, sulaikytas ir išsiųstas į Turkiją“.

A. Gulas reporteriams sakė, kad Turkijos diplomatai susisiekė su JAV diplomatais ir priminė, jog M. Abdi yra ieškomas asmuo.

Ankarai spalio 9 dieną Sirijoje pradėjus puolimą prieš kurdų YPG pajėgas, sudarančias didelę dalį visų SDF pajėgų, santykiai tarp Turkijos ir JAV yra ypač įtempti.

Tačiau įtampa yra ir dėl to, kad Vašingtonas Turkijai neišdavė musulmonų pamokslininko Fethullaho Guleno, kurį Ankara apkaltino įsakius šalyje įvykdyti nepavykusį 2016 m. perversmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?