Prancūzijos valdžia užsimojo stabdyti metalo žvejus

Apsiginklavę stipriais magnetais istorijos ir aplinkosaugos entuziastai naršo po Prancūzijos upes ir iš jų traukia įvairiausius metalinius įrenginius. Tačiau šalies valdžia tokią žmonių veiklą pradėjo drausti.

Kompanija iš upės traukia įvairiausius metalinius daiktus – nuo mikrobangų krosnelių iki kare naudotų ginklų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kompanija iš upės traukia įvairiausius metalinius daiktus – nuo mikrobangų krosnelių iki kare naudotų ginklų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-26 19:11

Prancūzijoje tokie žvejai prie virvės pririštą itin galingą magnetą įmeta į vandens telkinį ir traukdami jį atgal tikisi išvysti lobį.

Maždaug 75 km nuo sostinės Paryžiaus Uazos upėje tokia veikla užsiima Owenas Gressier ir dar trys jo kolegos.

Vyrai į upę mėto neodimio magnetus, kurių keliamoji galia gali siekti net iki 1,2 tonos. Po kelių užmetimų vyrai ištraukia kelis prie magneto prilipusius surūdijusius vamzdžius.

„Mes čia žvejojame jau keletą metų, tad upės dugnas yra gana švarus“, – tvirtina O.Gressier.

20-metis vyras tvirtina jaučiąs aistrą Antrojo pasaulinio karo reliktams – jis tikisi surasti įvairių medalių, karinės įrangos ar istorinių objektų. Tačiau tik pradėjęs vykdyti šią veiklą jis suprato, kad tai – puikus būdas išvalyti vandens telkinius.

2017-aisiais vyras sukūrė grupę socialiniame tinkle „Facebook“, kur dalijasi savo laimikių nuotraukomis ir patarimais kitiems šios veiklos entuziastams.

„Beprotiška, ką gali rasti vandenyje. Kartais per kelias valandas gali ištraukti iki 50 kg metalo“, – pasakojo O.Gressier, upėje radęs visko: nuo kelio ženklų iki mikrobangų krosnelių.

Netoliese esančiame Somos departamente gyvenantis Christophe’as Devarenne’as su magnetais žvejoti pradėjo prieš kelis mėnesius.

Pirmojo pasaulinio karo metu čia vyko vienas didžiausių mūšių. 52 metų vyras tvirtina, kad jį visuomet žavi netikėtumas, ką ištrauks šį kartą.

Upėje jis yra radęs 1914–1918 metais naudotų graižtvinių šautuvų, tačiau per šimtmetį jie vandenyje surūdijo.

„Net ir Didžiojo karo muziejui jų nereikia“, – juokauja C.Devarenne’as.

Kitose Prancūzijos vietose, kur praėjusio amžiaus metu vyko kruvini mūšiai, metalo žvejai taip pat suranda karinės technikos – artilerijos sviedinių, šaudmenų ar granatų.

Gegužės mėnesį vienas vyras buvo smarkiai sužalotas, kai iš vandens ištraukė iprito sulfido pripildytą sviedinį.

Liepos pabaigoje du žvejai Somos departamente iš upės ištraukė fosforo granatą, kuri pažeidė jų regėjimą.

Po šių incidentų valdžia priėmė naujus įstatymus, tad metalo žvejai savo veiklą gali vykdyti tik gavę valstybės arba žemės savininkų leidimą.

O.Gressier pasakojo, kad per žvejybos metus iš upės jis su kolegomis yra ištraukę kelis šimtus surūdijusių ginklų ir vieną sviedinį, bet jo kompanija žino, kaip reikia elgtis tokiu atveju.

„Mes nustatome saugumo perimetrą ir įspėjame sprogmenų neutralizavimo ekspertus“, – teigė žvejys.

Jis tvirtina, kad nesiliaus vykdyti draugų kompaniją sudominusios veiklos, nes ši aistra yra naudinga visai planetai.

Policijos žvejai nebijo, nes jie turi svarbesnių darbų už magnetų ieškojimą ir katės su pele žaidimą.

Parengta pagal AFP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.