Jungtinė Karalystė ruošiasi rinkimams gruodžio 12-ąją

Parlamentui nubalsavus už pirmalaikius rinkimus, Jungtinėje Karalystėje verda diskusijos dėl premjero šansų nugalėti.

​Parlamentui nubalsavus už pirmalaikius rinkimus, Jungtinėje Karalystėje verda diskusijos dėl premjero šansų nugalėti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Parlamentui nubalsavus už pirmalaikius rinkimus, Jungtinėje Karalystėje verda diskusijos dėl premjero šansų nugalėti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Parlamentui nubalsavus už pirmalaikius rinkimus, Jungtinėje Karalystėje verda diskusijos dėl premjero šansų nugalėti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Parlamentui nubalsavus už pirmalaikius rinkimus, Jungtinėje Karalystėje verda diskusijos dėl premjero šansų nugalėti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 30, 2019, 12:51 PM

Bendruomenių Rūmai antradienio vakarą didele balsų dauguma priėmė įstatymą, kuris numato pirmalaikius rinkimus gruodžio 12 dieną. Įstatymui dar turi pritarti Lordų Rūmai, tačiau tai šiuo atveju laikoma tik formalumu.

Remiantis apklausomis, ministro pirmininko Boriso Johnsono konservatoriai smarkiai lenkia opozicijoje esančius leiboristus. Tačiau priešingai nei leiboristai, toriai neturi šansų sulaukti kitos partijos paramos kaip mažumos vyriausybė. Neatmetama, kad vėl nė viena didžiųjų partijų neiškovos absoliučios daugumos.

B. Johnsonas tikisi daugumos, kad galėtų įgyvendinti su Briuseliu išsiderėtą „Brexit“ susitarimą ir kiek įmanoma greičiau išvesti šalį iš ES. Tačiau visiškai tikėtina, kad dalis dabar jo turimų mandatų atiteks liberaldemokratams ir Škotijos nacionalinei partijai (SNP). Vienintelis kelias yra atimti balsus iš leiboristų tradicinėse jų citadelėse šalies šiaurėje ir vakaruose, kur yra daug kairiojo spektro „Brexit“ šalininkų. Tačiau toriams čia konkurentė yra Nigelo Farage‘o „Brexit“ partija.

Leiboristų lyderis Jeremy‘is Corbynas didelį dėmesį per rinkimų kampaniją gali skirti socialinėms temoms. B. Johnsono vyriausybė rūpinasi tik saujele privilegijuotųjų, o leiboristai gali pasirūpinti visais, pareiškė jis antradienio vakarą. J. Corbynas paskelbė „ambicingą ir radikalią kampaniją“ už tikras permainas.

B. Johnsonas svarbiausią savo rinkimų pažadą jau sulaužė. „Kas beatsitiktų“, jis spalio 31-ąją išves šalį iš ES, tikino premjeras. Jis esą verčiau gulėsiąs „negyvas griovyje“, nei prašysiąs pratęsti išstojimo terminą.

Vis dėlto nepavykus pasiekti, kad parlamentas laiku pritartų pakoreguotai „Brexit“ sutarčiai, B. Johnsonui neliko nieko kita, kaip griežiant dantimis prašyti Briuselio atidėti išstojimą. „Brexit“ terminas atidėtas jau trečią kartą.

Antradienį ES šalių lyderiai oficialiai pritarė „Brexit“ nukėlimui vėliausiai iki sausio pabaigos.

Lemiamą reikšmę B. Johnsono pasirodymui rinkimuose gali turėti tai, ar jam pavyks kaltę dėl dar vieno „Brexit“ atidėjimo suversti opozicijai. Didžiosios Britanijos rinkėjai prieš trejus metus – 2016-ųjų vasarą – referendume nedidele persvara pasisakė už pasitraukimą iš ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.