Kremlius bando pamokyti studentą: įžvelgia rimtą grėsmę?

Rusas Jegoras Žukovas sulaukė itin daug šalies teisėsaugos ir žiniasklaidos dėmesio. Studentas dažnai vaizduojamas kaip masinių neramumų sumanytojas. Spėjama, kad Kremlius jame įžvelgia rimtą grėsmę.

Po šių metų liepos 27-ąją vykusių opozicijos protestų Maskvos centre J.Žukovas buvo suimtas, jam gresia kalėjimas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Po šių metų liepos 27-ąją vykusių opozicijos protestų Maskvos centre J.Žukovas buvo suimtas, jam gresia kalėjimas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2019, 3:47 PM

Ekonomikos studentas J.Žukovas buvo tik paprastas vaikinas, filmuojantis vaizdo įrašus, kuriuose kritikuoja Rusijos valdžią.

21 metų jaunuolis niekam nebuvo pernelyg įdomus, bet išgarsėjo akimirksniu, kai šalies teisėsauga jį apkaltino organizavus „masinius neramumus“ ir pasiuntė už grotų.

Po protestų – už grotų

Politika J.Žukovas susidomėjo dar mokykloje.

Vėliau vaikinas pradėjo dalytis vaizdo įrašais, kuriuose apžvelgė Rusijos politikos aktualijas, kritikavo Kremlių, gyrė jo kritiką Aleksejų Navalną.

Tiesa, vėliau tikino nusivylęs šiuo opozicionieriumi, bet tai nė kiek nesumažino susidomėjimo politiniais įvykiais.

J.Žukovas netgi dalyvavo rinkimuose į Maskvos Dūmą, bet buvo niekam nežinomas, todėl nesulaukė rinkėjų pasitikėjimo.

Apie studentą garsiai imta kalbėti po šių metų liepos 27-ąją vykusių opozicijos protestų Maskvos centre.

Per juos vaikinas buvo suimtas ir pasodintas už grotų.

Rugpjūčio pradžioje jaunuolio bute buvo atlikta krata, o jis pats apkaltinas organizavęs masinius neramumus. Nors rugsėjį iš įkalinimo įstaigos J.Žukovas buvo paleistas, jam iki gruodžio 27-osios skirtas namų areštas.

Būsimas opozicionierius?

Rusai spėlioja, kad tokių veiksmų prieš studentą šalies teisėsauga ėmėsi bijodama, jog jis gali tapti nauju opozicijos veidu.

Rusijos opozicionierius Leonidas Gozmanas įsitikinęs, jog J.Žukovas paprasčiausiai tapo atpirkimo ožiu, tačiau iš tiesų jis turi potencialo ateityje mesti iššūkį valdžiai.

„Manau, jo duomenys tinkami ir išsprendęs problemas su teisėsauga jis galėtų tapti vienu opozicijos lyderių“, – sakė politikas.

Pasak jo, tai supranta ir Rusijos valdžia, todėl nenori J.Žukovo išleisti į laisvę.

„Valdžia supranta jo galimybes. Manau, jie bijo jo. Manau, jie visko bijo, o tai rodo, kokia bloga jų padėtis. Jie baiminasi ne konkrečiai J.Žukovo, o to, kad atsiras kas nors, kas priešinsis. Gali būti, kad atsiras naujų žmonių, kurie bus dar stipresni nei J.Žukovas, arba tai bus jau žinomi asmenys“, – tvirtino L.Gozmanas.

Kremliaus sumanymas

Rusijos politikas ir ekonomikas Nikita Isajevas neatmeta galimybės, kad yra priešingai: valdžia ne bijo J.Žukovo, o stengiasi jį padaryti tariamu opozicijos veidu.

„Galbūt tai sąmokslo teorija, tačiau neatmetu, kad Rusijos valdžia ne bijo J.Žukovo, o tyčia jį daro opozicijos lyderiu. Valdžioje taip pat ne kvailiai sėdi.

Jie gali auginti ką nors, kas vėliau tikslingai arba telktų tam tikras jėgas, arba jas skaldytų“, – tvirtino N.Isajevas.

Jo įsitikinimu, Rusijos valdžia nebijo protestų Maskvoje, nes žino, jog šiuo metu jie nėra tokie stiprūs, kad pajėgtų Kremliaus šeimininkus išversti iš posto.

Vis dėlto L.Gozmanas nesutinka su N.Isajevu. Pasak opozicionieriaus, jei Rusijos valdžia nesibaimintų į gatves einančių žmonių, šiems nebūtų pateikiami kaltinimai ekstremizmu, jie nebūtų sodinami į kalėjimus.

„Valdžia nusileido dėl žurnalisto Ivano Golunovo, nusileido dėl dar kelių žmonių. Dabar ji supranta, kad negali daugiau atsitraukti. Nusileisti jiems reikštų pabaigą. Ši sistema negali pasikeisti, ji gali tik žlugti“, – įsitikinęs L.Gozmanas.

Parengta pagal „Radio Free Europe“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.