Karbaloje prie Irano konsulato nušauti trys protestuotojai

Irako šiitų šventajame Karbalos mieste trys protestuotojai praeitą naktį buvo nušauti per demonstraciją prie Irano konsulato, pirmadienį pranešė teismo medicinos tyrimų departamento vadovas.

 Irako šiitų šventajame Karbalos mieste trys protestuotojai praeitą naktį buvo nušauti per demonstraciją prie Irano konsulato, pirmadienį pranešė teismo medicinos tyrimų departamento vadovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irako šiitų šventajame Karbalos mieste trys protestuotojai praeitą naktį buvo nušauti per demonstraciją prie Irano konsulato, pirmadienį pranešė teismo medicinos tyrimų departamento vadovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2019, 1:29 PM

Saugumo pajėgos Karbaloje panaudojo kovinius šaudmenis, vaikydamos protestuotojus, mėginusius užlipti ant šiame pietiniame mieste veikiančio konsulato sienų ir padegti atstovybę.

Naujienų agentūros AFP korespondentai matė ant žemės gulinčius pašautus protestuotojus be gyvybės ženklų, o teismo medicinos departamentas vėliau patvirtino, kad trys žmonės žuvo.

Jau daugiau kaip 250 žmonių žuvo per antivyriausybines demonstracijas, vykstančias Irake nuo spalio 1-osios, bet pareigūnai liovėsi skelbę naujausius aukų skaičius.

Karbaloje sekmadienį vakare protestuotojai užkabino Irako vėliavas ant betoninių blokų, juosiančių didelį Irano konsulato kompleksą, ir ant jų purškiamais dažais užrašė: „Karbala yra laisva; šalin Iraną!“

Kiti per konsulato sieną svaidė akmenis ir pirotechninius užtaisus, taip pat degino padangas prie komplekso vartų, o policijos pareigūnai stebėjo riaušininkų veiksmus.

Miniai išaugus, pasigirdo smarkus šaudymas ir buvo paleisti ašarinių dujų debesys.

„Jie nešaudo į orą. Jie siekia žudyti, o ne išsklaidyti“, – sakė vienas jaunas protestuotojas, užsidėjęs medicininę kaukę, kad apsisaugotų nuo ašarinių dujų.

„Jie saugo Irano ambasadą, nors mums tereikia savo šalies. Kodėl jie žudo tėvynainius dėl kitos valstybės?“ – klausė jis.

Irakas palaiko glaudžius, bet painius santykius su savo rytiniu kaimynu Iranu. Praeito amžiaus 9-ajame dešimtmetyje tarp abiejų šalių buvo kilęs pražūtingas karas, bet dabar Teheranas daro didelę įtaką Irako politikai ir ekonomikai.

Kiekvienais metais milijonai iraniečių maldininkų atvyksta į šventąjį Karbalos miestą, esantį už 100 km į pietus nuo Bagdado, aplankyti pranašo Muhammado vaikaičio Husseino mauzoliejaus paauksuotu kupolu.

Tačiau pastarąjį mėnesį daugelis irakiečių kaltino Iraną, kad jis yra tapęs korumpuotos, neveiksmingos Bagdado vyriausybės pagrindiniu rėmėju.

Teheranas savo ruožtu stengėsi padėti numalšinti jo pašonėje vykstančius protestus. Pasak informuotų šaltinių, Irano revoliucinės gvardijos aukšto rango vadas Qassemas Soleimani kelis kartus apsilankė Irake, kad „pakonsultuotų“ vyriausybę, kaip būtų galima sustabdyti demonstracijas.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei irgi pasmerkė protestus Irake ir Libane kaip JAV ir kitų veikėjų kurstomus neramumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.