M. Gorbačiovas: griūvant Berlyno sienai SSRS vadovybė elgėsi teisingai

SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas mano, jog Sovietų Sąjungos vadovybė prieš 30 metų „teisingai pasielgė, nenaudodama jėgos griūvant Berlyno sienai“.

​SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas mano, jog Sovietų Sąjungos vadovybė prieš 30 metų „teisingai pasielgė, nenaudodama jėgos griūvant Berlyno sienai“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas mano, jog Sovietų Sąjungos vadovybė prieš 30 metų „teisingai pasielgė, nenaudodama jėgos griūvant Berlyno sienai“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2019, 4:32 PM, atnaujinta Nov 6, 2019, 7:56 AM

Atsakydamas į naujienų agentūros „Interfax“ klausimus, jis pareiškė, jog „mes ne tik nemėginome naudoti Vokietijos Demokratinėje Respublikoje dislokuotos SSRS kariuomenės jėgos, bet ir viską padarėme, kad procesas vyktų taikiai“.

Pasak M. Gorbačiovo, Sovietų Sąjungos vadovybės sprendimai „tikrai nepažeidė gyvybinių mūsų šalies interesų“. „Kaip buvo galima sulaikyti VDR nuo susivienijimo su VFR, jeigu patys VDR žmonės to siekė. Mes supratome jų siekius. Dvi tautos – vokiečiai ir rusai – pagrindiniai susivienijimo didvyriai“, – sakė buvęs SSRS prezidentas.

M. Gorbačiovas pareiškė esąs patenkintas, kad šis procesas baigėsi taikiai.

Anksčiau antradienį buvo pranešta, jog VFR prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris nuoširdžiai padėkojo M. Gorbačiovui už jo indėlį į Vokietijos susivienijimą. Tai sakoma laiške, kurį F. W. Steinmeieris nusiuntė buvusiam sovietiniam lyderiui.

„Mes nepamiršome ir nepamiršime, kad taikaus mano šalies susivienijimo stebuklas ir Europos susiskaldymo pabaiga būtų buvę neįmanomi be drąsių ir žmogiškų sprendimų, kuriuos Jūs tada priėmėte“, – parašė Vokietijos prezidentas. Jis pabrėžė, kad Vokietija visada bus dėkinga M. Gorbačiovui už tai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.