Xi Jinpingas išreiškė „didelį pasitikėjimą“ neramumų apimto Honkongo lydere

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pirmadienį išreiškė „didelį pasitikėjimą“ nepopuliaria Honkongo lydere Carrie Lam po judviejų susitikimo Šanchajuje, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Xi Jinpingas<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2019, 7:57 AM

Tokį pareiškimą jis padarė kelios dienos po to, kai valdančioji Komunistų partija susitarė pakeisti šio pusiau autonominio Kinijos regiono vyriausiojo pareigūno rinkimų ir atleidimo tvarką.

Xi Jinpingas taip pat paragino dėti „veiksmingas pastangas“, kad būtų pagerintas žmonių gyvenimas, ir užmegzti dialogą su visais visuomenės sluoksniais, informavo naujienų agentūra „Xinhua“ po pirmadienį vykusios Kinijos tarptautinės importo mugės.

„Vadovaudama SAR (specialiojo administracinio regiono) vyriausybei LAM siekia visokeriopai atlikti savo pareigas, stabilizuoti padėtį ir pagerinti socialinį klimatą, taip pat jau atliko daug sudėtingų darbų“, – kinų prezidento žodžius citavo „Xinhua“.

„Xi išreiškė centrinės vyriausybės didelį pasitikėjimą Lam, taip pat jos ir jos vyriausybės darbo visišką pripažinimą“, – pranešė naujienų agentūra.

Pranešime sakoma, kad Xi Jinpingas pažymėjo, jog „šiuo metu nutraukti smurtą ir chaosą bei atkurti tvarką Honkongui tebėra pagrindinė užduotis“.

Miestą šiemet krečia didžiuliai, dažnai smurtiniai, demokratijos šalininkų protestai, aptemdę stabilumu garsėjusio finansinio centro reputaciją bei įstūmę jį į ekonomikos nuosmukį.

Honkongas, kurį buvusi kolonijinė valdytoja Didžioji Britanija 1997 metais grąžino Kinijai, yra valdomas pagal principą „viena šalis, dvi santvarkos“ ir gali naudotis laisvėmis, neprieinamomis šalies žemyninėje dalyje.

Tačiau visuomenėje jau daugelį metų kaupėsi pyktis dėl nuogąstavimų, kad Pekinas pradėjo varžyti šias laisves – ypač kai į valdžią atėjo Xi Jinpingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.