Žinomo kunigo paslaptis – išėjo neribotų atostogų dėl santykių su 16-mete?

Buvusios Lenkijos premjerės ir europarlamentarės Beatos Szydlo 27 metų sūnus kunigas Tymoteuszas atsidūrė apkalbų centre. Lenkai ėmė svarstyti, kodėl neseniai įšventintas kunigas išėjo neribotų atostogų.

B.Szydlo atsitvėrė tylos siena ir prašo neskleisti gandų apie jos vyresnėlį sūnų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Szydlo atsitvėrė tylos siena ir prašo neskleisti gandų apie jos vyresnėlį sūnų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Szydlo atsitvėrė tylos siena ir prašo neskleisti gandų apie jos vyresnėlį sūnų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Szydlo atsitvėrė tylos siena ir prašo neskleisti gandų apie jos vyresnėlį sūnų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Nov 6, 2019, 9:18 PM, atnaujinta Nov 7, 2019, 6:00 AM

Kelias savaites Lenkijoje labiausiai aptarinėjama tema buvo T.Szydlo paslaptys. Kalbos pasiekė apogėjų, kai įtakingiausias šalies dienraštis „Gazeta Wyborcza“ paskelbė spėliones, kad kunigas susilaukė vaiko su 16-mete.

Žibalo į ugnį įliejo tame pačiame leidinyje pasirodę kelių kunigų tvirtinimai, kad šie gandai nėra iš piršto laužti.

Tačiau tokių paskalų platinimą ėmėsi smerkti pats premjeras Mateuszas Morawieckis.

O B.Szydlo pasamdytas advokatas pagrasė teismais visiems už neteisingos informacijos platinimą ir šmeižtą apie kunigo vaikus.

Vis dėlto ir advokatas, ir Bažnyčia atsisako paaiškinti, kodėl jaunasis kunigas nebelaiko mišių. Ištarnavęs dvejus metus T.Szydlo išėjo atostogų neribotam laikui.

Tai, kad dalis kunigų išsižada duotų skaistybės įžadų ir sukuria šeimas, dėl meilės meta kunigystę, jau nieko nebestebina net tokioje religingoje šalyje kaip Lenkija.

Tačiau T.Szydlo istorija kiek kitokia, nes sūnaus sprendimas tapti kunigu padėjo motinai iškovoti populiarumą Teisės ir teisingumo partijoje (TTP) ir galbūt turėjo įtakos ją skiriant premjere.

TTP vadina save paprastų, neturtingų žmonių partija, o provincijoje bei katalikiškoje žiniasklaidoje kunigą sūnų užauginusi B.Szydlo buvo pradėta vadinti tautos motina. Motinos išpopuliarėjimas ir paskyrimas premjere įžymybe pavertė ir seminaristą T.Szydlo.

Vaikino įšventinimas į kunigus buvo kone valstybinės reikšmės įvykis, pirmas jo laikomas mišias transliavo televizija, į jas suvažiavo keliolika šalies ministrų.

Jaunas kunigas džiaugsmingai dalijo interviu, pabrėžė, kad Dievas jį išlaisvino nuo nuodėmių, tad to mokys ir savo parapijiečius.

Sūnaus įsipareigojimais nepaprastai didžiavosi ir motina, pareiškusi, jog „Dievas pats išsirinko Tymoteuszą, o jo dėka mūsų šeima priartėjo prie Dievo“.

T.Szydlo kunigu dvejus metus dirbo nedideliame Bučkovicų kaime, o nuo rugpjūčio mėnesio turėjo būti perkeltas į 40 tūkst. gyventojų turintį Osvencimo miestą. Jo gyventojai su nekantrumu laukė garsaus kunigo ir tikėjosi vyriausybinės delegacijos vizito, tačiau bergždžiai.

Gyventojai kitų kunigų klausinėjo, kada pagaliau atvyks T.Szydlo, bet visi dvasininkai tylėjo lyg musę kandę.

Paslaptingu T.Szydlo dingimu po kiek laiko susidomėjo ir žurnalistai, tačiau jiems buvo pareikšta, kad kunigas išėjo atostogų neapibrėžtam laikui.

Keli kunigai anonimiškai komentavo, neva T.Szydlo įsipainiojo į meilės reikalus su mergina, kuri nuo jo pastojo.

Kad tai gali būti tiesa, paliudijo dviprasmiškas kunigo, istoriko Tadeuszo Isakowiczaus-Zaleskio pareiškimas: „Neterminuotos atostogos vos po dvejų metų tarnystės? Tai gali reikšti tiktai viena. Gaila.“

Premjeras M.Morawieckis paragino palikti ramybėje B.Szydlo šeimą, nes „šeima yra ir liks Lenkijoje šventa“, ir neskleisti melo.

Vienas internautas parašė, kad nenori ir negali tylėti, nes tai ne privatus B.Szydlo šeimos reikalas, o Bažnyčios problema. O jis, tikintis žmogus, turi teisę žinoti, ar minėtas kunigas turi vaiką su nepilnamete ir kodėl nebelaiko mišių.

Dar kitas internautas parašė, kad kunigo T.Szydlo pasitraukimo paslaptis kažkodėl tapo valstybine paslaptimi, ir pasiūlė valdantiesiems iš nepatogios padėties išbristi pareiškiant, jog minėta nepilnametė pastojo iš nekalto prasidėjimo, o T.Szydlo – niekuo dėtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.